Gekozen speelplek Klinkhamer.
Gekozen speelplek Klinkhamer. (Foto: Gemeente Nieuwkoop)

Nieuws uit Nieuwkoop

Nieuws

NIEUWKOOP - Er gebeurt van alles in de gemeente Nieuwkoop, maar niet alles haalt de krantenkoppen. Toch is het fijn om op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen bij jou in de buurt.

Joep Derksen

In de Klinkhamer in Nieuwkoop komt een nieuwe speelplek, waar kinderen kunnen genieten van een glijbaan, vogelnestschommel, veerwip en een duikelrek. De jongste jeugd in de Zeelt kan uitkijken naar twee glijbanen, een dubbele schommel en ook een duikelrek. De kinderen uit de wijken hebben deze speeltoestellen zelf gekozen.

Begraafplaats

Het gemeentebestuur heeft bekend gemaakt dat een aantal graven op de algemene begraafplaats aan het Reghthuysplein in Nieuwkoop wordt geruimd. Op deze graven gold een grafrust van minimaal tien jaar en die termijn is voorbij. De graven worden verwijderd, zodat er ruimte komt voor nieuwe. De stoffelijke resten van de oude graven komen in een verzamelgraf te liggen. Het betreft de laatste rustplaatsen met de nummers 801 tot en met 813, van mensen die tussen 2006 en 2010 zijn overleden. Belanghebbenden kunnen hierover nog contact opnemen met de gemeente Nieuwkoop. Het ruimen van de graven gebeurt in maart volgend jaar. Hierbij wordt de handleiding ‘Opgraven en ruimen’ gevolgd van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, zodat er een respectvolle ruiming komt. Nabestaanden mogen de gedenktekens houden en krijgen de mogelijkheid om deze op te halen.

 ’In veel waxinelichtjes zit petroleum’

Bloempotkachel

Geld besparen om het huis op te warmen? Houd hierbij wel de eigen veiligheid in de gaten. Zo laat het gemeentebestuur weten dat het maken van een terracotta bloempotkachel niet goedkoper én onveiliger is. Zo’n bloempotkachel maak je door meerdere waxinelichtjes onder een omgekeerde terracottabloempot te plaatsen. De kosten van al die waxinelichtjes zijn hoger dan dat een gemiddeld huishouden aan gas verstookt. Bovendien verwarmt één bloempotkachel niet een hele kamer, zoals een radiator wel doet. Verder zijn er mensen die zo’n constructie plaatsen op een tafelkleedje; met brandend en druipend kaarsvet is dat in verband met brandgevaar geen goed idee. Ook wijst de gemeente erop, dat er in veel waxinelichtjes petroleum zit. ‘Dat kan de lucht vervuilen met fijnstof en koolmonoxide’.

Wollen sokken

Maar hoe moet je jezelf dan wel warm houden in de komende wintermaanden, zonder dat je een tweede hypotheek hoeft af te sluiten? Draag een extra trui, sjaal, handschoenen, wollen sokken, een dekentje of leg een warme kruik in jouw bank, waarop je natuurlijk al met een deken over je heen ligt. Plaats radiatorfolie of zilverpapier aan de achterkant van een radiator; hierdoor wordt de warmtestraling gereflecteerd en hoef je niet nodeloos de buitenmuren op te warmen.

Zware gordijnen kun je ophangen bij de ramen, die je ’s avonds kunt sluiten om de warmte binnen te houden. Zorg ervoor dat die gordijnen niet de verwarming bedekken; anders blijft de warmte tussen het gordijn en het raam. Wanneer je de voordeur opent; doe die dan zo snel mogelijk dicht. Houd hierbij een oude Twentse wijsheid in gedachten: “Doe dicht die deur; we stoken niet voor de buurt!”

Net voordat een rechter het de bouwsector nóg moeilijker maakte, waar het gaat om de stikstofregels, kon wethouder Ines de Ridder vorige week de bouw van zestien startersappartementen aan de Grendel in Nieuwkoop officieel van start laten gaan. Deze woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor Nieuwkoopse jongeren. De oplevering is het eerste halfjaar van 2023.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.