Open hiring populair op Banenparade Alphen

Nieuws
Aannemer Peter van der Vlist (re) deed mee aan de open hiring, daar kwam Yahia Alaesh (li) op af. In het midden vlnr: Bas te Riele, Tamara Mourits en Dick Feddes.
Aannemer Peter van der Vlist (re) deed mee aan de open hiring, daar kwam Yahia Alaesh (li) op af. In het midden vlnr: Bas te Riele, Tamara Mourits en Dick Feddes. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Zo’n duizend belangstellenden kwamen af op de Banenparade, in het Alphense gemeentehuis zaterdag 5 november. Onder hen 150 Oekraïense werkzoekenden die met tolken en begeleiders langskwamen. Ook het Open Hiring Café, voor een baan zonder sollicitatiegesprek, deed goede zaken.

Morvenna Goudkade

Keetje Francken van Zeeman TextielSupers heeft al bijna 20 namen op haar lijstje staan. Allemaal mensen die wel interesse hebben in een baan in het distributiecentrum van Zeeman, zonder sollicitatieprocedure. “Heel veel mensen uit Oekraïne”, zegt Francken. “Als voorwaarde geldt dat mensen Basis-engels of Basis-nederlands moeten spreken. Deze mensen hebben die basis.” Alle kandidaten die zich hebben gemeld, worden gebeld en uitgenodigd. “Mensen willen meestal wel even de plek zien, dus we spreken af in het distributiecentrum.” 

Open hiring laagdrempelig

Open hiring is de laagdrempeligste manier om mensen en banen te koppelen. Alleen basisvoorwaarden, geen vragen over diploma’s en arbeidsverleden. Ook bij de Banenparade is het motto: zonder baan naar binnen, met baan naar buiten. Een tiental bedrijven doet mee met de open hiring, behalve Zeeman zijn dat ook telemarketingbedrijf M+, Van der Werff Groep en Aannemingsbedrijf Van der Vlist. “Ik heb zo’n zes namen”, vertelt eigenaar Peter van der Vlist. Hij heeft tientallen openstaande vacatures en besloot een kans te wagen met open hiring. “Ik zoek hier vooral mensen voor de bouwplaats.” Een van de kandidaten is Yahia Alaesh (23) uit Alphen. Hij is zes jaar geleden uit Syrië naar Nederland gekomen, werkt als kok en wil nu als lasser aan de slag. Elders op de banenmarkt heeft Van der Vlist nog een stand, voor banen met sollicitatieprocedure. Daar doet schoonzus Tamara Mourits de werving. 

Veel bedrijven open hiring

Waar veel bedrijven afzonderlijk meedoen aan de banenmarkt, zijn de vacatures in Greenport Boskoop geclusterd. Met een grote stand ‘Boskoop Werkt!’ worden hier tientallen vacatures bij boomteeltbedrijven, toeleveranciers en handelaren aangeboden. Anja van Tilburg van Greenport Boskoop heeft het druk, want ze heeft al heel veel mensen in de stand gehad. “Heel veel Oekraïense mensen, vooral dames en wat jongere en oudere mannen. En ook mensen uit de glastuinbouw, omdat daar bedrijven gaan stoppen. Die kunnen bij ons goed terecht.” Van Tilburg is ‘op zich wel tevreden’, zegt ze. “Voor de Oekraïense mensen wil ik een soort jobsafari in de Greenport houden, na inventarisatie onder bedrijven die hen zouden kunnen plaatsen. Daarvoor zou januari een goede maand zijn, want in februari gaat het seizoen van start.”

Oekraïense vluchtelingen op banenparade

Bakkerij Visser krijgt op de banenmarkt ook veel belangstelling vanuit de Oekraïense vluchtelingen. “Wij staan hier met zes vacatures voor onze industriële bakkerij”, zegt Petra Fokke, HR-adviseur bij het Alphense bedrijf. “We hebben al twintig aanmeldingen.”

Bas te Riele van Rijnvicus heeft zich ingezet voor de deelname van de Oekraïense werkzoekenden. “Ze zijn persoonlijk uitgenodigd”, vertelt Te Riele. “Het Werkgeversservicepunt van Rijnvicus en de gemeentelijke opvang Oekraïne zijn ook aanwezig om werkzoekenden en werkgevers te adviseren en te ondersteunen. Ook zijn er tolken beschikbaar, om zo nodig gesprekken te vertalen.“

Hij heeft veel hoogopgeleide mensen. “Er zitten artsen bij, maar hun diploma’s zijn hier niet geldig. We kijken wat er mogelijk is als zij-instromer in de zorg.” Vanuit de organisatie is Dick Feddes na afloop zeer tevreden. “Een drukbezochte Banenparade, waar een heleboel contactmomenten zijn gelegd waarmee werkzoekenden en bedrijven verder kunnen.”