Vrijwilliger bij Fantasie Compagnie: ‘Niets is te gek en het komt altijd goed’

Nieuws
Nettie Groen: ‘Dit is zo dankbaar om te doen en je krijgt er ook zoveel energie van!’
Nettie Groen: ‘Dit is zo dankbaar om te doen en je krijgt er ook zoveel energie van!’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Nettie Groen is vrijwilliger bij de Fantasie Compagnie. “Hier ben ik vorig jaar mee begonnen”, begint Nettie te vertellen, “in het voorjaar las ik een oproep voor vrijwilligers, voor hulp bij grimeren, rollenspelen en optochten, en ik dacht meteen: Zo, daar doen ze leuke dingen! Ik heb mij toen opgegeven en in juni deed ik al mee met een Fantasie Festival en speelde ik een fantasiefiguur van Belle and the Beast... Dit was zo gaaf om te doen!”

Fantasie Compagnie

De Fantasie Compagnie is een 100 procent vrijwilligersorganisatie met als doel het organiseren van kinderactiviteiten, voor met name kinderen die het minder goed hebben. 

‘Wij zien elk verzoek als een uitdaging’

Al ruim vijf jaar steken enkele tientallen vrijwilligers vele uren in het organiseren van kinderactiviteiten, feestjes en evenementen waarbij sprookjes- en fantasiefiguren centraal staan. De Fantasie compagnie is actief op vijf domeinen: goede doelen, Sinterklaas, halloween, kerst en educatie.

“Ik heb al zoveel mooie momenten beleefd”, vervolgt Nettie, “wij werken ook samen met de Stichting Opkikker en de Stichting Droomdag. Stichting Opkikker houdt Opkikkerdagen in De Eemhof voor gezinnen van wie een kind langdurig ziek is. Wij worden regelmatig uitgenodigd om mee te werken aan een programma dat helemaal is gebaseerd op de wensen en interesses van alle gezinsleden. Stichting Droomdag creëert droomdagen voor gezinnen met een ernstig zieke ouder. 

‘Niets is te gek, en het komt altijd goed’

Laatst gingen wij met een team van enkele karakters uit Frozen naar een gezin van wie de moeder ernstig ziek was. Terwijl ‘Anna’ en ‘Elsa’ de haren van de twee oudste meisjes gingen vlechten, ging ik als ‘Olaf’ bij het jongste meisje van nog geen jaar zitten. Al snel kroop ze dicht tegen mij aan en hebben we zo een tijdje heerlijk zitten knuffelen. Als je dan ziet wat zo’n bezoek doet voor een gezin… Dit is zo dankbaar om te doen en je krijgt er ook zoveel energie van!”

Sinterklaasbingo

“Ook voor kinderen die het minder hebben getroffen en voor mensen die eenzaam zijn, proberen wij de wereld een beetje mooier te maken,” vervolgt Nettie, “door bijvoorbeeld Sinterklaas of de Kerstman bij hen op bezoek te laten gaan. De laatste jaren bezoeken wij rond Sinterklaas en kerst enkele tientallen gezinnen, met cadeaus. Ook houden wij samen met een verzorgingshuis elk jaar een Sinterklaasbingo voor ouderen. Dit is zo gaaf om te doen. Om de goede doelen te realiseren, is de stichting afhankelijk van donaties en van inkomsten uit verhuur, van bijvoorbeeld een luchtkasteel en kostuums, met of zonder spelers. Verder zetten wij regelmatig themafeesten op touw en is de jaarlijkse Halloweenoptocht inmiddels een begrip in Alphen.”

“Er heerst een fijne sfeer bij de Fantasie Compagnie”, verklaart Nettie tot slot, “vanuit het uitgangspunt: ‘Als wij het kúnnen doen, gáán we het doen’ zien wij elk verzoek als een uitdaging. Niets is te gek, en het komt altijd goed. Om alles te kunnen blijven realiseren, zouden we wel graag meer vrijwilligers erbij willen hebben. Het is echt een leuke club waarvan het team bruist van energie en nieuwe plannen. Ik hoop dit werk dan ook nog lang te kunnen blijven doen!”

www.fantasiecompagnie.nl