George Jansen is 100 jaar. Hij gaf onder andere les aan Johan Cruijff.
George Jansen is 100 jaar. Hij gaf onder andere les aan Johan Cruijff. (Foto: Rob Langerak)

Eeuweling George Jansen sinds zijn verjaardag volop in de publiciteit

Nieuws

ALPHEN/REGIO - Sinds zijn honderdste verjaardag op 2 juli dit jaar is hij ineens volop in het nieuws. Een groot interview door Marjon Bolwijn in De Volkskrant, artikelen in onder andere het Alphens Nieuwsblad en nu zijn er ook nog eens foto’s van hem te zien in een expositie over 100-jarigen. Alphenaar George Jansen kan er wel om lachen, maar blijft er ook nuchter onder. Stiekem vindt hij het bezoek van burgemeester Spies op zijn verjaardagsfeest dat hij in Avifauna vierde minstens zo leuk.

Rob Langerak

Zijn dochter Eek Jansen laat een fotoalbum zien, waarin dit feest met 86 familieleden, vrienden en oud-collega’s is vastgelegd. Bij de daaropvolgende receptie drukken veel medewerkers van de thuiszorg, de kerk en buren hem de hand en houdt burgemeester Spies een mooie toespraak. “Van het pensioenfonds ABP kreeg ik een ‘krankzinnige’ bos bloemen, hoewel zij eigenlijk een strop aan mij hebben omdat ik een dure klant ben”, zegt George met een glimlach. Verder is hij niet meer zo spraakzaam en laat hij zijn dochter het woord doen. De geboren Amsterdammer heeft al genoeg gepraat, want hij heeft de helft van zijn leven voor de klas gestaan op de lagere school, de (m)ulo en op avondschool voor volwassenen. Zijn beroemdste leerling in de Watergraafsmeer was voetballer Johan Cruijff. “Een aardige jongen, die de ulo overigens niet heeft afgemaakt. Hij was toen wel al een goede voetballer, want dankzij hem heeft onze school een voetbaltoernooi gewonnen. Ik ben zelf nooit in een voetbalstadion geweest, want ik houd niet van die drukte. Ik ben hem wel altijd blijven volgen op televisie. Zelf ben ik nooit sportief geweest. Ik heb alleen geschaatst, totdat ik daarmee als 60-jarige mijn pols brak. Ik vind het wel leuk om op tv ook andere sporten te bekijken.”

‘Hij was toen wel al een goede voetballer’- George Jansen

Televisie

Zijn eerste tv kocht hij in december 1962 om de begrafenis van prinses Wilhelmina te kunnen volgen. Daarnaast heeft hij in de vorige eeuw veel andere uitvindingen en vernieuwingen meegemaakt. “Dat is het leuke als je zo oud bent, want zoveel eeuwelingen zijn er niet.”
Dat klopt, want in de hele gemeente Alphen zijn er maar zestien inwoners van boven de honderd, van wie negen in de kern Alphen. Na wonen in Muiden en Putten, kwam Jansen hier 17 jaar geleden terecht. Dichtbij dochter Eek, want die woont vrijwel om de hoek. “Zo kan ik gemakkelijk een oogje in het zeil houden, maar mijn vader is sowieso nooit alleen. Mijn broer is onlangs overleden, maar mijn twee zussen en ik zijn om beurten een dag bij hem” vertelt zij. “De thuiszorg komt meerdere keren per dag, hij heeft huishoudelijke hulp en krijgt hij ook bezoek vanuit de Maranathakerk, waarvan hij in Alphen lid is geworden. De diensten volgt hij tegenwoordig op tv, maar we zijn kortgeleden nog wel een mooi concert in de kerk geweest.”

Oproep

Nu hangen er enkele portretten van hem in de foyer van het stadhuis in Leiden. Eek meldde haar vader aan, nadat zij in het Alphens Nieuwsblad een oproep zag van fotograaf Henk Aschman. Namens de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) die dit jaar het honderdjarig jubileum viert, was hij op zoek naar 100-jarigen en ouder uit het Groene Hart. Uiteindelijk zijn elf eeuwelingen uit de regio door de leden van de club op de foto gezet en te zien op de expositie die samen met de Leyden Academy on Vitality and Ageing is georganiseerd. George Jansen is door Henriette van der Linden gefotografeerd op een bankje bij de Rijn en heeft genoten van de opening van de expositie die nog tot 1 februari 2023 gratis te zien is het Leidse stadhuis.

De foto van George Jansen pronkt in het stadshuis van Leiden.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden Nieuws 30 nov, 10:11
Afbeelding
Gratis parkeren in centrum een feit Politiek 30 nov, 09:51
Afbeelding
Meld je aan voor Gluren bij de Buren Nieuws 30 nov, 09:44
Afbeelding
Boskoper Mels Verweij: ‘Plezier van vuurwerk terugbrengen’ Nieuws 29 nov, 14:31
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Slotfeest Boskoop800: ‘dit wil je niet missen!’ Cultuur 29 nov, 09:31
Afbeelding
Lokaal shoppen centraal op Warm Winter Market Nieuws 28 nov, 16:25
Afbeelding
Alice Bakkers boekenstapel uitgebreid Cultuur 28 nov, 16:17
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief