Initiatiefnemer Arie Cees de Jong (re) bezig met aanplanten van het vogelbos, samen met klimaatburgemeester Hans van Dam (li) en Robbert-Jan van der Spek (mi).
Initiatiefnemer Arie Cees de Jong (re) bezig met aanplanten van het vogelbos, samen met klimaatburgemeester Hans van Dam (li) en Robbert-Jan van der Spek (mi). (Foto: Morvenna Goudkade)

Boomfeestdag met 800 bomen: ‘Was zeer geslaagd’

Nieuws

BOSKOOP – Het was een zonovergoten Boskoops bomenfeestje, mét initiatiefnemer Arie Cees de Jong en met een heleboel schoolkinderen, inwoners, kwekers en sponsoren. Op woensdag 16 november, tijdens Nationale Boomfeestdag, gingen 800 bomen de grond in. Ter ere van Boskoop800.

Morvenna Goudkade

Bomenheld Arie Cees de Jong (66) helpt zelf flink mee tijdens het bomenspektakel. ’s Morgens is hij druk bezig bij het nieuwe vogelbos, langs het Zwarte Pad. Daar zijn ook klassen van de Boskoopse Ichthusschool actief, net als een groepje oud-kwekers van ontmoetingsclub De Kunst van Samen, hoveniers en medewerkers van de gemeente Alphen. “Het gaat heel goed”, vertelt De Jong. “We hebben eerst bomen geplant bij de speeltuin aan de Mendelweg, daar komt een speelbosje. Nu planten we een vogelbos en vanmiddag een eetbaar bos, oftewel ‘tasty garden’.”

‘Met jongeren een praatje maken over het klimaat’

Kinderraadslid Linn van den Bosch heeft ook meegeholpen. Zij zit op de Ichtusschool en is lid van de Kinderraad van Alphen. Robbert-Jan van der Spek (33) is sponsor, maar steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Hij is directielid bij hoveniersbedrijf M. van der Spek Groep in Benthuizen en heeft bomen en mankracht gesponsord. Ook andere lokale ondernemers hebben bijgedragen, net als de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop en de gemeente. 

Op het Zwarte Pad is natuurkenner Hans van Dam (79) in zijn nopjes. Het gebied heeft al een flinke upgrade gekregen met een heempad, natuurtuin, schoolakkerbos en natuurspeeltuin. Nu komt daar dus ook een vogelbos bij. “Dit perceel was eerst een soort gazon, maar dat veranderde in bagger”, vertelt Van Dam. “Het was een stukje land waar je niets mee kon. Een vogelbos met bessendragende bomen is daarom een echte aanwinst.” Van Dam, bekend van natuurorganisatie IVN, is sinds kort klimaatburgemeester van Alphen, samen met de Alphense Wilma Gerver. Hij gaat regelmatig in gesprek met jongeren, vertelt Van Dam. “Op het Zwarte Pad komt veel schooljeugd. Die jongeren gaan hier chillen, maar laten ook veel troep achter. Ik ga dan een praatje maken over het klimaat; daar leren ze over op school. Ik vertel dat ik klimaatburgemeester ben en vraag wat zij zelf vinden van het klimaat. Nou, dat moeten we beschermen, zeggen ze dan. In plaats van te zeggen wat ze niet mogen en wel moeten, werkt zo’n gesprek veel beter.”

Als het vogelbosje klaar is, pakt iedereen de spullen weer in en maakt zich op voor de laatste plantronde: op de Proeftuin van Holland. Kinderen van dagbesteding De Stek staan daar de planters bij. Jan Kalkman, bedrijfsleider van de Proeftuin, kijkt na afloop terug op een ‘zeer geslaagd evenement’. 

“Er is hier een pluktuin geplant, een tasty garden. Zo’n 300 eetbare planten en bomen, van vijgen en bramen tot frambozen en aardbeien”, vertelt Kalkman. “Daarbij komen nog 12 grote bomen, zoals moerbeien, tamme kastanjes, walnootbomen en pruimenbomen.” Alles is gesponsord, laat hij weten. “De fruitboompjes zijn geschonken door Hoogeveen Plants, de grote bomen door de gemeente Alphen.”

De tasty garden wordt thematuin op de Proeftuin van Holland. “Vanaf volgend jaar kun je hier lesprogramma’s volgen, over de eetbare tuin. Die programma’s zijn ook ontwikkeld door Hoogeveen.” Naast schoolkinderen is ook het publiek welkom op de Proeftuin, aldus Kalkman. “Mensen kunnen hier straks rondwandelen en de tuinen beleven, proeven en ervaren.”

Arie Cees de Jong bedankt intussen iedereen die heeft meegeholpen aan de Boskoopse boomfeestdag. “De inwoners, scholieren, gemeente, Greenport en alle ondernemers die hebben bijgedragen.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden Nieuws 30 nov, 10:11
Afbeelding
Gratis parkeren in centrum een feit Politiek 30 nov, 09:51
Afbeelding
Meld je aan voor Gluren bij de Buren Nieuws 30 nov, 09:44
Afbeelding
Boskoper Mels Verweij: ‘Plezier van vuurwerk terugbrengen’ Nieuws 29 nov, 14:31
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Slotfeest Boskoop800: ‘dit wil je niet missen!’ Cultuur 29 nov, 09:31
Afbeelding
Lokaal shoppen centraal op Warm Winter Market Nieuws 28 nov, 16:25
Afbeelding
Alice Bakkers boekenstapel uitgebreid Cultuur 28 nov, 16:17
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief