Alphenaar Patrick Vuurens is hobbybrouwer. Hij maakt echte Alphense biertjes.
Alphenaar Patrick Vuurens is hobbybrouwer. Hij maakt echte Alphense biertjes. (Foto: Rob Langerak)

Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes

Nieuws

ALPHEN - Met een brouwpakketje van de HEMA begon Alphenaar Patrick Vuurens zeven jaar geleden te experimenteren met wat pannen in zijn keuken. Zijn eerste zelf gebrouwen biertje was niet hoogstaand, maar volgens hem best te drinken. Zijn vrienden waren wat minder enthousiast, dus besloot hij door te gaan tot ook zij tevreden waren.

Rob Langerak

“Mijn interesse was gewekt, dus sloot ik mij aan bij een Facebookgroep en ging op zoek naar winkels met andere ofwel betere ingrediënten. Dit om het proces beter onder de knie te krijgen. Ook dankzij contact met andere hobbybrouwers kreeg ik steeds meer informatie en betere spullen om een beter speciaalbiertje te maken” vertelt hij. “De smaak en kwaliteit van het bier had een stijgende lijn. Dat hoorde ik regelmatig terug van vrienden en bekenden die graag mijn zelf gebrouwen bier kwamen proeven. Zij vonden dat ik er meer mee moest doen.”

Brouwinstallatie

Na nog meer experimenteren met eigen recepten koopt hij daarom een kleine brouwinstallatie en verhuist de minibrouwerij van de keuken naar de garage om het volume van te kunnen vergroten. Met de upgrade naar een volautomatische ketel, een moutwals en een RVS vergistingsvat krijgt hij de stijgende lijn steeds meer te pakken. Hij brouwt Tripels, Quadruppels en Imperial Stouts.

Vuurens droomt er inmiddels van zijn eigen bier te zien staan bij slijters en horecagelegenheden. Met behulp van brouwvrienden, die deze stap ook hebben gezet, is Brouwerij Vuurtje officieel begonnen in oktober 2020.

“Mijn eerste bieren zaten in een klein kerstpakketje met een blond en een dubbel. Nadat ik mij had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ging ik op zoek naar verkooppunten in Alphen en omgeving. Vooral bierspeciaalzaken hadden wel interesse in iets lokaals en dat heeft mij bij de start goed geholpen. Mijn eerste commerciële was ‘Triple aan de Rijn’ die in februari 2021 op de markt kwam. Daarna volgden ‘Zeger Pale Ale’ en ‘Blond aan de Limes’. Dankzij een kennis heb ik daarvoor goed passende etiketten met foto’s van de hefbrug, de Zegerplas en de Romeinse legionair Julius Albanicus die aan de gemeentegrens van Alphen staat.”

Horecazaken

Zijn bier is inmiddels verkrijgbaar in Alphense horecazaken als de biercafé De Natte en Brasserie de Alphense Burgemeester, alsook bij restaurant ‘t Haasje in Hazerswoude-Rijndijk. Winkels als het Alphense Bierhuis, Jelfra, Bruintje Beer en Jumbo Herenhof hebben het Alphense bier ook in de schappen staan en bij enkele online winkels zijn de flesjes ook te bestellen. “De horeca is het lastigst, omdat die vaak contracten hebben met grote brouwerijen.” Om zijn biertjes te promoten staat hij ook regelmatig op braderieën, maar met alcohol ben je daar volgens hem niet altijd welkom. 

Uit de hand lopen

Vuurens vertelt dat zijn hobby zodanig uit de hand is gelopen, dat de speciaalbieren nu in grotere hoeveelheden worden gebrouwd bij SpierBier in Mijdrecht. “Daar kan ik terecht, als ik tevreden ben over een recept. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor seizoensbieren als lente- en herfstbock en misschien volgende zomer ook een weizenbier. De eigenaar heeft een programma om mijn recepten naar een groter volume om te rekenen en uiteraard ben ik er tijdens het brouwen altijd bij.” Met drie andere bevriende hobbybrouwers werken we ook om een samenwerkingsbier te ontwikkelen.

“Hoe leuk het ook is om mijn bier in winkels en horeca te zien, blijft het een hobby. Ik heb een fulltime baan en werk dus ook 40 uur per week. Als je je brood ermee moet verdienen, is het een plicht en gaat het leuke er misschien vanaf. Alles wat ik er nu aan verdien, steek ik in ontwikkeling van nieuwe recepten”, besluit Vuurens zijn verhaal.

Afbeelding
'Veldrijden vind ik het allerleukst, dat staat op één' Nieuws 6 feb, 12:26
Afbeelding
Inzameling Voedselbank: 'Bijna iedereen doneert' Nieuws 6 feb, 12:18
Afbeelding
Ode aan Dire Straits in Theater Castellum Cultuur 6 feb, 11:18
Afbeelding
Poëtische Valentijnswandeling maken in het centrum van Alphen Cultuur 6 feb, 11:06
Afbeelding
Klassieker La Dolce Vita bij Parkvilla Cultuur 6 feb, 10:48
Afbeelding
Spullen krijgen nieuw leven in Hazerswoude Nieuws 3 feb, 15:03
Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.