In de vuurwerkbunker bij Telermaat, nu nog met 'dummy's': vlnr Mels Verweij, Kim van Nes en Gerbert van Manen. Op 29 december organiseren zij een grote vuurwerkshow.
In de vuurwerkbunker bij Telermaat, nu nog met 'dummy's': vlnr Mels Verweij, Kim van Nes en Gerbert van Manen. Op 29 december organiseren zij een grote vuurwerkshow. (Foto: Morvenna Goudkade)

Boskoper Mels Verweij: ‘Plezier van vuurwerk terugbrengen’

Nieuws

BOSKOOP/ALPHEN – Vuurwerk? Veel mensen zijn er klaar mee door de overlast, de vernielingen en de illegale knalbommen. Alleen maar ellende, zo denken velen. En de vuurwerkverboden stapelen zich op. Zonde, vindt Boskoper Mels Verweij (23). “Vuurwerk is ook een mooie traditie. Ik wil het plezier van vuurwerk terugbrengen.”

Morvenna Goudkade

De verslaggeefster stond rond de vorige jaarwisseling in opgeblazen speeltuintjes, zag tientallen ontplofte prullenbakken en de gevolgen van vuurwerkbranden. Normaal? “Nee, zeker niet normaal”, vindt Verweij. “Maar zo is vuurwerk ook niet bedoeld. Het moet juist staan voor feest en gezelligheid. De traditie om positief met elkaar het jaar af te sluiten, met een drankje en een oliebolletje. Zo hoort het te zijn.”

‘Ik hou wel van een mooie pot die de lucht ingaat’

De jonge Boskoper vindt alle negativiteit rond vuurwerk ‘heel jammer’. “Het kan echt anders. Als je rond de jaarwisseling normaal en verantwoord met vuurwerk omgaat, zoals het is bedoeld, dan is er geen probleem. En de meeste mensen willen het op die manier. Genieten van vuurwerk. Ik wil het plezier van vuurwerk terugbrengen.”

Samen met twee collega’s houdt hij dit jaar de traditionele vuurwerkshow bij Telermaat in Boskoop. Het bedrijf is toeleverancier voor de boomkwekerij, maar ook bekend van vuurwerkverkoop, ingeleid met een grote show. De afgelopen twee jaar kon de show wegens corona niet plaatshebben, maar nu gaat het weer gebeuren. Op 29 december is het zover.

Doorgaan

Het was eerst nog maar de vraag of de show door kon gaan. In verband met aangescherpte regelgeving moet hiervoor nu een evenementenvergunning worden aangevraagd. Dat betekent veel meer voorbereidend werk en kosten. In Alphen zag Melvin Kabalt, ook bekend om een jaarlijkse vuurwerkshow, dit jaar daarom af van zijn traditie. Mels Verweij besloot er wel voor te gaan, samen met plaatsgenote Kim van Nes (37) en Gerbert van Manen (27) uit Waddinxveen. Alle drie werken ze bij Telermaat en vormen met elkaar het vuurwerkteam. Voor het trio is het de eerste keer, maar de vergunning is inmiddels rond.

‘Het zwaardere vuurwerk, categorie 3, is verboden’

Vuurwerkkelder

Op het bedrijf nemen we een kijkje in de vuurwerkbunker. Hier wordt straks het echte vuurwerk veilig opgeslagen. “We hebben hier nu alleen dummy’s liggen. Dat is nepvuurwerk, zonder kruitvulling, dus niet af te steken. Wel leuk voor de foto toch?”

Kim van Nes, het vrouwelijke vuurwerk-teamlid, blijkt net zo enthousiast als de mannen. “Ik vind vuurwerk fantastisch. Ik hou wel van een mooie pot die de lucht ingaat. De sfeer eromheen, met chocomel en een oliebol, geweldig.” Gerbert van Manen vertelt dat er beperkingen zijn in de verkoop van legaal vuurwerk. “Wij verkopen alleen nog vuurwerk categorie 1 en 2. Dus kindervuurwerk en siervuurwerk. Het zwaardere vuurwerk, categorie 3, is verboden.” Alles waarmee prullenbakken en speeltuintjes opgeblazen worden is illegaal spul, zegt het drietal. “Daar hebben wij niets mee.”

‘Wij staan voor gezelligheid. Zie het als een familie-uitje’

Wat mensen kunnen verwachten? Mels Verweij laat er geen gras over groeien: “Wij staan voor gezelligheid. Zie het als een familie-uitje. Vanaf 19.00 uur is er inloop en vanaf 19.30 uur start de show. Mensen kunnen daarna ook hun favoriete vuurwerk kopen.”

Volgens Verweij krijgen ze enorm veel medewerking bij het evenement: van de buurbedrijven, van de gemeente, van de EHBO. “Het is geen probleem om verkeersgeleiders te vinden, heel veel mensen helpen vrijwillig mee.”

Waar Verweij vurig op hoopt op de 29ste december? “Een fantastische vuurwerkshow waar veel mensen van genieten en een ouderwets gezellige jaarwisseling.”

Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Afbeelding
Gemeente Alphen begint onderzoek naar voedsel van eigen land Nieuws 1 feb, 11:14
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.