Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden

Nieuws
In Nieuwkoop zijn er bijeenkomsten over de aanleg van zonnepanelen.
In Nieuwkoop zijn er bijeenkomsten over de aanleg van zonnepanelen. (Foto: Archief)

NIEUWKOOP - De gemeente Nieuwkoop houdt op woensdag 7 december en donderdag 15 december, van 19.30 uur tot 22.00 uur in Hoeve Rijlaarsdam een bewonersavond. Dit om van inwoners te horen wat ze belangrijk vinden bij het aanleggen van zonnevelden in onze gemeente. Deze bijeenkomsten gaan over het oriëntatiegebied in polder Nieuwkoop en rondom bedrijventerrein De Olm. 

Ze zijn vooral bedoeld voor inwoners uit de dorpskernen Nieuwkoop, Zevenhoven en Nieuwveen. De andere dorpskernen, in de buurt van de andere oriëntatiegebieden, komen later aan de beurt. Op deze bijeenkomsten informeert de gemeente bewoners over de mogelijkheden en keuzes in dit oriëntatiegebied. “Input vanuit de bijeenkomsten nemen we mee in het opstellen van een beleidskader. Dit beleidskader is bedoeld om richting te geven aan ontwikkelaars die in onze gemeente zonnevelden willen realiseren. Het beleidskader leggen we vervolgens ter vaststelling voor aan de gemeenteraad”, aldus de gemeente.

Inschrijven

Via www.denkmee.nieuwkoop.nl schrijf je je in voor de bewonersavond. Dit kan vanaf 23 november. Ook houdt de gemeente jou via www.denkmee.nieuwkoop.nl op de hoogte na het afronden van alle informatiebijeenkomsten in de verschillende dorpskernen.

Waarom zonnevelden

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat elke gemeente meer elektriciteit lokaal op land moet opwekken, bijvoorbeeld via wind- en zonne-energie. De gemeenteraad heeft vastgesteld om in Nieuwkoop in 2030 maximaal 0,08 TWh per jaar aan elektriciteit lokaal en duurzaam te produceren. Ze heeft daarbij aangegeven vooralsnog geen mogelijkheden te zien voor (middel)grote windturbines binnen de gemeente. Daarom richt richt de gemeente zich op opwek met zonne-energie.

Mogelijkheden

“Tijdens de vorige participatieronde hebben we opgehaald waar binnen de gemeente Nieuwkoop mogelijkheden liggen om grootschalig duurzame energie op te wekken. De gemeenteraad heeft daarna gebieden aangemerkt die hiervoor mogelijk geschikt zijn. Die gebieden werken we nu verder uit”, vervolgt het college.

Goede manier

“We kijken hierbij naar een goede manier om zonnevelden in het landschap in te passen, het verbinden van de velden aan daar waar behoefte aan stroom is en rekening te houden met de aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet. Ook kijken we hoe we richting kunnen geven aan ontwikkelaars die in onze gemeente zonnevelden willen realiseren, welke criteria we daarbij belangrijk vinden en hoe we ervoor zorgen dat de baten van het veld ook lokaal ten goede kan komen.”