In Nieuwkoop zijn er bijeenkomsten over de aanleg van zonnepanelen.
In Nieuwkoop zijn er bijeenkomsten over de aanleg van zonnepanelen. (Foto: Archief)

Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden

Nieuws

NIEUWKOOP - De gemeente Nieuwkoop houdt op woensdag 7 december en donderdag 15 december, van 19.30 uur tot 22.00 uur in Hoeve Rijlaarsdam een bewonersavond. Dit om van inwoners te horen wat ze belangrijk vinden bij het aanleggen van zonnevelden in onze gemeente. Deze bijeenkomsten gaan over het oriëntatiegebied in polder Nieuwkoop en rondom bedrijventerrein De Olm. 

Ze zijn vooral bedoeld voor inwoners uit de dorpskernen Nieuwkoop, Zevenhoven en Nieuwveen. De andere dorpskernen, in de buurt van de andere oriëntatiegebieden, komen later aan de beurt. Op deze bijeenkomsten informeert de gemeente bewoners over de mogelijkheden en keuzes in dit oriëntatiegebied. “Input vanuit de bijeenkomsten nemen we mee in het opstellen van een beleidskader. Dit beleidskader is bedoeld om richting te geven aan ontwikkelaars die in onze gemeente zonnevelden willen realiseren. Het beleidskader leggen we vervolgens ter vaststelling voor aan de gemeenteraad”, aldus de gemeente.

Inschrijven

Via www.denkmee.nieuwkoop.nl schrijf je je in voor de bewonersavond. Dit kan vanaf 23 november. Ook houdt de gemeente jou via www.denkmee.nieuwkoop.nl op de hoogte na het afronden van alle informatiebijeenkomsten in de verschillende dorpskernen.

Waarom zonnevelden

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat elke gemeente meer elektriciteit lokaal op land moet opwekken, bijvoorbeeld via wind- en zonne-energie. De gemeenteraad heeft vastgesteld om in Nieuwkoop in 2030 maximaal 0,08 TWh per jaar aan elektriciteit lokaal en duurzaam te produceren. Ze heeft daarbij aangegeven vooralsnog geen mogelijkheden te zien voor (middel)grote windturbines binnen de gemeente. Daarom richt richt de gemeente zich op opwek met zonne-energie.

Mogelijkheden

“Tijdens de vorige participatieronde hebben we opgehaald waar binnen de gemeente Nieuwkoop mogelijkheden liggen om grootschalig duurzame energie op te wekken. De gemeenteraad heeft daarna gebieden aangemerkt die hiervoor mogelijk geschikt zijn. Die gebieden werken we nu verder uit”, vervolgt het college.

Goede manier

“We kijken hierbij naar een goede manier om zonnevelden in het landschap in te passen, het verbinden van de velden aan daar waar behoefte aan stroom is en rekening te houden met de aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet. Ook kijken we hoe we richting kunnen geven aan ontwikkelaars die in onze gemeente zonnevelden willen realiseren, welke criteria we daarbij belangrijk vinden en hoe we ervoor zorgen dat de baten van het veld ook lokaal ten goede kan komen.”

Afbeelding
Nieuwe woningen in de gemeente Nieuwkoop Politiek 3 feb, 13:20
Afbeelding
Betere bescherming voor molenbiotopen voor alle molens in Alphen Politiek 3 feb, 08:06
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
'Het recept voor een goed huwelijk? Drink regelmatig samen een borreltje' Nieuws 2 feb, 09:00
Afbeelding
Gratis proefles voor hartpatiënten Cultuur 1 feb, 16:12
Afbeelding
Samenwerking door slimme energiesystemen Politiek 1 feb, 12:01
Afbeelding
Nieuwe routes 20 van Alphen Sport 1 feb, 11:32
Afbeelding
Gemeente Alphen begint onderzoek naar voedsel van eigen land Nieuws 1 feb, 11:14
Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.