‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren uit het Groene Hart

Nieuws
De ondertekening van het project.
De ondertekening van het project. (Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN/REGIO - De gemeente Alphen werkt sinds deze maand samen met ‘Kamers met Aandacht’. Dat is een nieuwe manier van wonen voor jongeren van 18 tot 23 jaar. Het gaat om jongeren die het huis uit gaan of een zorgorganisatie verlaten, maar nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen.

De proef duurt twee jaar. ‘Kamers met Aandacht’ brengt jongeren in contact met mensen die een kamer over hebben en deze willen verhuren. Bijna elke woonruimte is volgens de gemeente geschikt. “Bijvoorbeeld een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar en een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de jongere de kamer minimaal één jaar kan huren. En dat de huur niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.”

De gemeente vervolgt: “De verhuurders en jongeren koppelen we met veel aandacht aan elkaar. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur. En hebben een dagbesteding en geen problemen die het dagelijks functioneren in de weg staan.” ‘Kamers met Aandacht’ draait al in andere gemeenten. Op dit moment hebben al 90 jongeren woonruimte.

Voor zowel de jongere als de verhuurder is het project volgens de gemeente een win-win. Het is een mooie kans voor mensen die wat leven in huis willen. Verder levert verhuur ook financieel wat ruimte op. En voor jongeren is het een mooie manier op weg naar zelfstandigheid.

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. Bovendien bouwen ze, met een beetje persoonlijke aandacht, een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen de verhuurders zelf geven, maar ook huisgenoten.

‘Kamers met Aandacht’ werkt samen met Tom in de Buurt en de gemeente Alphen. Ook de buurgemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem gaan deze samenwerking aan. Heb je een kamer vrij die je wilt verhuren? Neem contact op via info@kamersmetaandacht.nl of 06-11134685. https://kamersmetaandacht.nl/kamers-met-aandacht-holland-rijnland/.