Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een bijzonderheid door het volgen van dolfijntherapie grote stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling.
Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een bijzonderheid door het volgen van dolfijntherapie grote stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. (Foto: Aangeleverd)

Dolfijnen op Curaçao moeten Jayden meer zelfvertrouwen geven

Nieuws

ALPHEN AAN DEN RIJN –  Alphenaar Jayden, de 7-jarige zoon van Marja Jordense, staat sinds september op de wachtlijst voor dolfijntherapie bij de Stichting Support4Specials. Deze stichting zet zich actief in voor kinderen met een bijzonderheid (verstandelijke en/of lichamelijke beperking), met als doel dat deze speciale kinderen dolfijntherapie kunnen volgen op Curaçao. 

Marieke Roggeveen

Door een continue oorontsteking, die op 4-jarige leeftijd is ontdekt, heeft Jayden een spraakachterstand en een verstandelijke beperking. Jayden volgt speciaal basisonderwijs op de Prisma School aan de Boterbloemweg in Alphen waar hij gebarentaal heeft geleerd en logopedie krijgt. “Het praten gaat steeds beter”, vertelt Marja, “maar soms lukt het Jayden niet om op de juiste woorden te komen en kan hij vreselijk gefrustreerd raken. Daarom heb ik ook gebarentaal geleerd, zodat ik altijd begrijp wat hij bedoelt. Gelukkig krijg ik alle medewerking/hulp van mijn werkgever voor de zorg van Jayden; daar ben ik erg blij mee. Doordat Jayden zich niet altijd begrepen voelt, heeft hij periodes gehad waarin hij niet naar school wilde. Dit waren geen leuke periodes...Het gaat nu goed op school en gelukkig wordt hij niet meer gepest.”

Dolfijntherapie

“Bekenden tipten ons over deze therapie”, vervolgt Marja. “Wij hebben ons hierin verdiept en daarna Jayden aangemeld bij Stichting Support4Specials. Veel kinderen hebben baat bij dolfijntherapie: ze groeien in hun zelfvertrouwen en van daaruit zijn er allerlei ontwikkelingen mogelijk: motorisch, verbaal, en sociaal-emotioneel. Dit sprak ons zó aan, dat Jayden nu op de wachtlijst staat. Naar verwachting kan hij in maart 2024 de dolfijntherapie volgen bij het Dolphin Therapy & Research Centre op Curaçao.”

Statiegeldflessen

Dolfijntherapie is zeer kostbaar. Om gezinnen met een speciaal kind tegemoet te komen in de kosten, is de stichting afhankelijk van donaties en inzamelingsacties. 

‘Ik zamel net zo lang lege flessen in als nodig is’

Daarom verwacht de stichting ook van ouders dat zij meehelpen om geld in te zamelen. Inmiddels heeft Marja meerdere acties opgezet: “Ik ben begonnen met het inzamelen van lege statiegeldflessen en in november heb ik gecollecteerd voor de Stichting het Gehandicapte Kind: in overleg met de stichting ging de helft van wat ik heb ingezameld naar Support4Specials. Ook zijn wij sinds kort een verkooppunt van speciaal bier van Brouwerij Hoop die een groot deel van de opbrengst doneert aan Stichting Support4Specials. Zij hopen hiermee minimaal één kindje van de wachtlijst een therapie te kunnen geven. Het geld dat wordt opgehaald, is dus niet perse als eerste voor Jayden. Er zijn meerdere kinderen die wachten op deze therapie. Ik zamel daarom net zo lang lege flessen in als nodig is.” Wie Marja en de Support4Specials wil helpen met de statiegeldflessenactie, kan haar een e-mail (m_jordense@hotmail.com) sturen om kort te sluiten waar en wanneer je flessen kunt brengen en ophalen.

“Wij blijven nadenken over manieren om zoveel mogelijk geld in te zamelen”, verklaart Marja. “Jayden vindt het best spannend dat we hiermee bezig zijn en dat hij straks dolfijntherapie kan volgen. Ook begrijpt hij heel goed dat er eerst andere kinderen aan de beurt zijn…” Na een korte stilte spreekt Marja de hoop uit dat de dolfijntherapie Jayden helpt om hem zelfverzekerder te maken. “Zodat hij beter met andere kinderen kan omgaan en later goed kan meekomen in de maatschappij. Dat is ook de reden dat we Jayden hiervoor hebben opgegeven.”

Meer informatie

Meer informatie over dolfijntherapie is te vinden op de website: 

www.support4specials.nl.

Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Afbeelding
Swaenswijk: talkshow, muziek, lezing en maaltijd Cultuur 27 jan, 16:11
Afbeelding
Gemeente Alphen: Fietssnelweg langs de Rijndijk-oost een stap verder Nieuws 27 jan, 08:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.