Nu anderhalf uur parkeren zonder betalen in Alphen

Nieuws
Sanne de Gans en Rick Jansen maken graag gebruik van het (bijna) gratis parkeren: 'Flitsbezoekjes aan ons nieuwe huis'.
Sanne de Gans en Rick Jansen maken graag gebruik van het (bijna) gratis parkeren: 'Flitsbezoekjes aan ons nieuwe huis'. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Boodschappen doen zonder parkeerkosten. Je rijbewijs verlengen zonder parkeerkosten. Je kind halen of brengen zonder parkeerkosten. Het kan allemaal in centrum Alphen, als je tenminste binnen de tijd blijft. Sinds 25 november parkeer je de eerste anderhalf uur gratis in parkeergarages. 

Morvenna Goudkade

Rick Jansen (30) en Sanne de Gans (29) merken het wel, zeggen ze bij de betaalautomaat van parkeergarage Aarhof. “Onze flitsbezoekjes zijn nu gratis, haha. Wij gaan hier vlakbij wonen, in het nieuwe Aarkadekwartier, en we komen heel vaak om dingen in ons huis te doen. Dan parkeren we in de Aarhof-garage en moeten we normaal altijd betalen. Maar nu betalen we niets of maar een klein bedrag als we langer zijn gebleven.” Het parkeerbedrag bedraagt deze keer 1 euro en 12 cent. “Te overzien”, vindt het stel.

‘Aantrekkelijker om naar centrum te komen’

Het anderhalf uur gratis parkeren in Alphen is zwaarbevochten. Zo’n tien jaar was er discussie over. De centrum-ondernemers, winkeliers en horeca, waren steeds voorstander van een gastvrijer stadshart, maar de politiek zag er aanvankelijk geen heil in. Want wie zou dat gratis parkeren betalen? “Dat doen de ondernemers en pandeigenaren zelf voor een deel”, vertelt centrummanager Marc Krimpenfort. “Zij financieren met elkaar twee ton. Bovendien betalen de gemeente Alphen en de ontwikkelaar van De Aarhof ook mee.” Om het gratis parkeren te bekostigen zijn verder de reguliere parkeertarieven verhoogd: van 1,90 euro naar 2,50 euro per uur. Ook is het betaald parkeren verlengd tot 21.00 uur. Annabelle Gesman, van lingeriezaak Dessous in de Julianastraat, ziet toch vooral de voordelen voor haar klanten. “Wij willen gastvrij zijn. Fijn dat het er eindelijk doorheen is”, zegt Gesman. Bij Van Keeken Schoenen in de Van Mandersloostraat vertelt medewerkster Iris dat ze het flink promoten. “We communiceren het gratis parkeren op onze sociale media. Het is nu nog aantrekkelijker om in het Alphense centrum te komen winkelen. Goed om te weten met oog op de kerstinkopen.” Centrummanager Krimpenfort heeft een regionale campagne op touw gezet. “We adverteren het gratis parkeren op allerlei manieren. Zo rijden er straks streekbussen met onze campagne erop. Het gratis parkeren is ook goed nieuws voor mensen uit de kernen die naar het Alphense gemeentehuis moeten, dat kan nu zonder parkeerkosten. Dat geldt ook voor mensen die hun kind halen of brengen.” Belangrijkst doel van het nieuwe parkeerbeleid is meer winkelend publiek in het Alphense centrum, vooral mensen die nu uitwijken naar steden waar je niet hoeft te betalen. Bijkomstig doel is om parkeerders te motiveren in een parkeergarage te gaan staan, in plaats van op straat. Dat was tot voor kort even duur, maar gratis parkeren geldt niet op straat. “We zagen de parkeergarages halfleeg en op straat stond het vol”, zegt Krimpenfort. “We willen het liever andersom.” Het anderhalf uur gratis geldt voor parkeergarages Castellum en Aarhof, parkeerdek Hoogvliet en parkeerterrein Bospark. “Vanaf de invoering wordt gemonitord hoe het parkeerbezoek verloopt: hoeveel auto’s, op welke tijden en hoe lang wordt geparkeerd. Door tellingen zien we wat het resultaat is van gratis parkeren.” Intussen krijgen winkeliers positieve reacties van klanten, zoals Martin Jacobs van Primera Jacobs in de Aarhof. “Ik merk nu al een opleving. Klanten die ik al een tijdje niet zag, komen weer terug. Het gratis parkeren wordt heel positief ontvangen. Het gaat ons zeker helpen.” Bij SD Creation in de Sint Jorisstraat merkt medewerkster Michelle ook waardering van klanten. “Wij gaan wel stickers ophangen over het gratis parkeren. Want niet iedereen is er al mee bekend.”

Sanne de Gans en Rick Jansen maken graag gebruik van het (bijna) gratis parkeren: 'Flitsbezoekjes aan ons nieuwe huis'.
Parkeergarage De Aarhof is een van de plekken waar het anderhalf uur gratis parkeren is ingevoerd