Sabrina Los (39) heeft een passie voor sport en voeding en geeft tips voor de decembermaand
Sabrina Los (39) heeft een passie voor sport en voeding en geeft tips voor de decembermaand (Foto: Morvenna Goudkade)

‘Sporten en gezond eten? Begin al nu in december’

Nieuws

BOSKOOP – Zeven jaar geleden ging het roer om: Sabrina Los (39) koos voor haar gezondheid. Ze was niet fit, sportte niet en had flink overgewicht. Nu is ze 23 kilo lichter, heeft haar eigen praktijk voor sport en voeding en coacht haar klanten naar een gezonde leefstijl. En ja, dat kan ook gewoon in december, ondanks alle verleidingen.

Morvenna Goudkade 

Sabrina uit Boskoop groeide op in Waddinxveen. “Ik was een echt sportmeisje, deed aan tennis, gym en volleybal. Ik ben gaan werken in de kinderopvang en was altijd druk.” Als ze een gezin krijgt, heeft ze het nog drukker. Tijd om te sporten schiet erbij in en de zwangerschapskilo’s krijgt ze er ook niet meer af. “Toen kwam het moment dat ik het zat was. Ik heb het sporten weer opgepakt. En ik ben op mijn voeding gaan letten, ben bewust gaan eten. Geen dieet, maar gezonde keuzes maken. Toen ben ik 23 kilo afgevallen. En ik voelde me zó goed, fit en sterk.” 

‘Alles of niets: in december alles eten en in januari mag je bijna niks’

Sabrina besluit een sportopleiding te gaan volgen en mag zich daarna sportinstructeur noemen. Ze werkt in die tijd bij een sportschool voor personal training. “Heel erg leuk, maar ik wilde meer doen met voeding. Ik ben ook de opleiding voedingsconsulent gaan volgen; die ben ik nu aan het afronden.”  Inmiddels heeft ze haar eigen praktijk, waarbij ze mensen begeleidt met voeding in combinatie met een sportprogramma. Het werk dat ze nu doet is zo leuk. Het voelt eigenlijk niet als werk, bekent Sabrina. “Ik vind het geweldig om mensen te helpen om zich goed te voelen.” De sportlessen verzorgt ze ook zelf, altijd buiten. “Bootcamp in het Bentwoud, superleuk. Ook geef ik bootcamps op de sportvelden van Floreant in Boskoop en Hazerswoudse Boys in Hazerswoude-Dorp.”

Nu is januari bij uitstek de maand van goede voornemens: mensen nemen zich voor om dan op dieet te gaan en ‘heel vaak naar de sportschool’. Maar dat is een grote valkuil, zegt Sabrina. “Het is nu ‘alles of niets’ tijd. In december alles eten en in januari mag je dan bijna niks. In december binnen zitten en in januari opeens fanatiek sporten. Dat houd je niet vol. Ik adviseer om het anders aan te pakken. Begin gewoon al in december, maar ga je geen dingen verbieden. Als je tegen jezelf zegt: je mag geen chocola, denk je alleen nog maar aan chocola.” 

Hoe je het dan aanpakt in december? Het is wel de maand van verleidingen… “Klopt, de maand staat in het teken van gezelligheid en van eten. De winkels liggen vol en na de Sinterklaasvieringen krijgen we nu de kerstborrels, daarna kerst en Oud & Nieuw. Overal is eten, we hebben het allemaal druk, maar ook nu kun je keuzes maken.” We overeten ons in december, weet Sabrina. “We eten heel veel dingen die we niet nodig hebben. Dat zorgt dat je je niet helemaal fit en goed voelt, maar ach, het hoort erbij, het is ongezellig als je niets neemt, het is nu eenmaal de tijd van gevulde speculaas. December is echt een excuus-maand.”

Hoe het dan wel zou kunnen? “Eet niet uit gewoonte. Bedenk of je er echt trek in hebt. Zo ja, geniet er dan ook van. Zo nee, sla het even over. Verbied jezelf niets, maar bedenk of het je het waard is.”

Een ander ding: bewegen. “In december hebben we het soms te druk om te sporten, dat komt in januari wel weer, maar dan zet je jezelf op achterstand. Blijf bewegen, trek iets warms aan en ga naar buiten, ga een rondje wandelen, pak de fiets. Sport je normaal wel, probeer in je ritme te blijven. Je voelt jezelf zoveel beter en fitter.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 410.

Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Afbeelding
Swaenswijk: talkshow, muziek, lezing en maaltijd Cultuur 27 jan, 16:11
Afbeelding
Gemeente Alphen: Fietssnelweg langs de Rijndijk-oost een stap verder Nieuws 27 jan, 08:35
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.