Kerstconcert in De Bron met liederen die iedereen mee kan zingen

Nieuws
Nico Klop en Riet de Vlieger: ‘De Bron is méér dan een kerk alleen.’
Nico Klop en Riet de Vlieger: ‘De Bron is méér dan een kerk alleen.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het was op 10 september 50 jaar geleden dat kerkelijk- en gemeenschapscentrum de Bron in Ridderveld is geopend. Wie tijdens de kersttijd ‘50 jaar De Bron’ mee wil vieren, is van harte welkom om op zaterdagmiddag 17 december om 15.00 uur in de bovenzaal het kerstconcert bij te wonen. Een concert met veel zang en een gezellig samenzijn met bijdragen van musici van Harmonie Arti, de koren van Goede Bron & parochie en duo Kollin. Zij verzorgen een gevarieerd programma met bekende kerstliederen, muziek uit de zestiger jaren en kerstkoralen.

Marieke Roggeveen

“Het idee voor dit concert is eigenlijk spontaan ontstaan”, vertellen Riet de Vlieger en Nico Klop namens de Werkgroep 50 jaar De Bron. “In het jubileumjaar wilden we ook iets doen voor omwonenden in wijk Ridderveld. Behalve de huisvesting van protestante en katholieke kerkgangers, neemt De Bron ook een belangrijke plek in de wijk in als gemeenschapscentrum. Niet alleen bij bijeenkomsten en/of feesten, maar ook als opvangplaats bij calamiteiten, zoals na de dodelijke schietpartij in 2011 in het aangrenzende winkelcentrum Ridderhof en na de vuurwerkexplosie aan het Aïdaplein twee jaar geleden. De Bron is méér dan een kerk alleen.”

King’s College

Samen met vier anderen maken Riet en Nico (dirigenten van de twee kerkkoren) deel uit van de Werkgroep 50 jaar De Bron. Op 25 oktober kwamen ze voor het eerst bij elkaar. Riet: “en geleidelijk aan kreeg de invulling van het kerstconcert steeds meer vorm. Hoe het idee voor een kerstconcert is ontstaan?” Riet kijkt naar Nico: “Jij was de initiatiefnemer, vertel maar hoe je op het idee bent gekomen.” Nico knikt beamend en begint te vertellen over de beroemde Caroldienst die al ruim 100 jaar op de vooravond van kerst in de kapel van King’s College in Cambridge plaatsheeft. “Elk jaar willen ze iets terugdoen voor de stad en kunnen inwoners van Cambridge zich aanmelden om de Caroldienst bij te wonen. 

‘Wij hopen op een mooie beleving met veel bezoekers’

Ik dacht toen: misschien kunnen wij óók een kerstconcert op touw zetten, voor de inwoners van wijk Ridderveld en voor andere belangstellenden?

Dit idee is enthousiast ontvangen en de leden van de werkgroep gingen even enthousiast aan het brainstormen over de invulling van een kerstconcert. “Vanwege het brede karakter wilden we behalve geestelijke liederen ook wereldlijke liederen op ons programma”, vertelt Riet die als dirigente de twee samengevoegde koren leidt. “Het moeten bekende liederen zijn die iedereen mee moet kunnen zingen. 

‘Met een warm gevoel op weg naar kerst’

Dus naast ‘Stille Nacht’ en ‘Gloria in excelsis Deo’ ook ‘Jingle Bells’ en ‘Winter Wonderland’. Er staat een grote kerstboom en de teksten van de liederen worden geprojecteerd op een groot scherm. Dit alles onder muzikale begeleiding van dertien blazers van Harmonie Arti, duo Kollin (gitaar en trompet) en organist Sybren Brons.”

Beleving

Wij kijken erg uit naar het kerstconcert en hopen op een mooie beleving met veel bezoekers”, besluiten Riet en Nico. “Het concert bestaat uit drie blokjes met zang en muziek die gastheer Maas van Egdom aan elkaar praat zullen worden en er is ook een pauze. Wij hopen op een gezellige en fijne middag met elkaar, met veel zang, inspiratie en ontmoeting: met een warm gevoel op weg naar kerst!” 

Het kerstconcert is op zaterdag 17 december in de bovenzaal in De Bron, van 15.00 tot 17.00 uur (zaal open om 14.30 uur). De toegang is gratis.