Kledingbank Groene Hart verhuist naar winkelpand in De Aarhof

Nieuws
Op 6 december tekenden voorzitter Richard Brand en wethouder Anouk Noordermeer het nieuwe contract tussen de Gemeente en de Kledingbank.
Op 6 december tekenden voorzitter Richard Brand en wethouder Anouk Noordermeer het nieuwe contract tussen de Gemeente en de Kledingbank. (Foto: Aangeleverd)

ALPHEN / REGIO – Kledingbank Groene Hart verhuist komend voorjaar naar het voormalige pand van Bart Smit in De Aarhof, op slechts enkele honderden meters afstand van het huidige pand aan de Hoflaan. De ruimte aan de Hoflaan blijft vooralsnog in gebruik voor inname van kleding en voor opslag.

Marieke Roggeveen

Kledingbank Groene Hart, waar mensen met een minimuminkomen uit Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem gratis kleding kunnen krijgen, is nu nog gevestigd in het voormalige verzorgingstehuis Sint Joseph. De winkel en de opslag barsten daar bijna letterlijk uit hun voegen. 

‘Wij kunnen bijna niet wachten om de nieuwe ruimte in te richten’

“In het afgelopen jaar is het aantal inschrijvingen ruim verdubbeld”, verklaart voorzitter Richard Brand, “van 650 naar 1.400. Ook krijgen we steeds meer kleding aangeboden. Het is echt hoog tijd dat we naar een grotere locatie gaan.”

Explosieve groei

De explosieve groei van inschrijvingen is voor de gemeente Alphen reden geweest om de bestaande dienstverleningsovereenkomst open te breken en de financiële steun aan Kledingbank Groene Hart voor de komende twee jaar te verhogen tot € 30.000,- per jaar. Op dinsdag 6 december tekenden Richard Brand en Anouk Noordermeer, wethouder Participatie (werk en inkomen) en Welzijn en Zorg (Wmo), het nieuwe contract tussen de gemeente en de Kledingbank.

Blije reacties

Met als motto dat ieder mens er goed gekleed bij mag lopen, is in 2018 Stichting Kledingbank Groene Hart (voorheen Kledingschuur Alphen aan den Rijn) opgericht. Het doel: het bieden van ondersteuning, door middel van kledingpakketten, aan personen/gezinnen die (tijdelijk) onder de minima vallen of om wat voor reden dan ook (tijdelijk) minder te besteden hebben. Nadat Brand in 2019 bij De Kledingbank is gekomen, heeft hij er een gestroomlijnde organisatie van gemaakt. “Voorheen kwamen klanten soms langs om één of enkele kledingstukken te halen. Nu werken we met lijsten, voor jongens/meisjes en mannen/vrouwen, waarmee klanten twee keer per jaar op afspraak complete kledingpakketten kunnen komen uitzoeken. Wij horen vaak blije reacties van onze klanten. Dat de kinderen zo blij zijn met de nieuwe kleding, en ook een keer van een vrouw die nu eindelijk iets voor haarzelf kon uitzoeken. Dat vond ze zo fijn: nu eens geen krijgertjes maar ‘gewoon’ zelf iets uitzoeken!”

Echt samen

Een grote groep enthousiaste vrijwilligers doet de afgifte, inname en sortering van kleding. Zij onderzoeken alle ingebrachte kleding (alles moet heel en zonder vlekken zijn),sorteren ze en hangen ze op. In de winter wordt de zomercollectie opgeslagen in bananendozen, ook weer netjes gesorteerd op soort en maat, en in de zomer worden de collecties weer omgewisseld. Momenteel staan in verschillende ruimtes de bananendozen tot aan het plafond opgestapeld. Brand: “Wij kunnen bijna niet wachten om de nieuwe ruimte in te richten. We gaan van 150 m² naar 350 m², een ruime verdubbeling van de huidige ruimte. Hierdoor kunnen wij straks ook baby- en kinderkleding in de maten 50 t/m 104 aanbieden. Ondertussen blijven we uitkijken naar een definitieve plek. Begin 2025 moeten we opnieuw verhuizen, want dan begint de omvangrijke verbouwing van winkelcentrum Aarhof. De gemeente heeft toegezegd om samen met ons te blijven zoeken naar een plek voor ná 2024. Wij doen het echt samen. Het is: van, voor, door en met iedereen.”

www.kledingbank-groenehart.nl

De ruimte aan de Hoflaan blijft vooralsnog in gebruik voor inname van kleding en voor opslag.