Vrijwilliger bij Nieuwe Alphenaren: ‘We praten over alledaagse dingen’

Nieuws
Peter Petersen: ‘’Even een praatje met iemand maken, zit in mijn aard.’
Peter Petersen: ‘’Even een praatje met iemand maken, zit in mijn aard.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Marieke Roggeveen 

Als vrijwilliger bij de stichting Nieuwe Alphenaren helpt Peter Petersen statushouders (vluchtelingen met een status) bij hun sociale integratie in de gemeente Alphen. “Hier ben ik in 2018 mee begonnen”, vertelt Peter. ”Ik vind het fijn om op deze manier nieuwe Alphenaren te ondersteunen bij het leren kennen van ons land en onze taal en hen hierdoor een welkom gevoel te geven.”

Nieuwe Alphenaren

Stichting Nieuwe Alphenaren koppelt vrijwilligers (maatjes) aan statushouders om hen op weg te helpen naar een snellere integratie in de Nederlandse samenleving. Maatjes helpen met het oefenen van de Nederlandse taal, ondersteunen bij praktische zaken en bieden een luisterend oor. 

‘Wij helpen hen voornamelijk met de Nederlandse taal’

Ook ondernemen zij samen activiteiten (denk aan: wandelen, boodschappen doen en samen koffie drinken) en verwijzen eventueel door naar andere organisaties voor hulp of een cursus. Door het regelmatige contact komen Nederlandse gewoontes en gebruiken vanzelf langs, wat er aan bijdraagt dat de statushouders zich sneller thuis gaan voelen in de Nederlands samenleving.

Veel voldoening

“Wij helpen hen voornamelijk met de Nederlandse taal”, vervolgt Peter. “Dit past goed bij mij: even een praatje met iemand maken, zit in mijn aard. Ik doe ook nog ander vrijwilligerswerk, waaronder wandelen met bewoners van meerdere tehuizen. Wandelen vind ik zelf ook fijn. Na het plotselinge overlijden van mijn vrouw, in maart dit jaar, heeft mijn vrijwilligerswerk een tijdje op een laag pitje gestaan, maar inmiddels heb ik alles weer opgepakt. Het geeft mij veel voldoening om statushouders te helpen met de Nederlandse taal en hen kennis te laten maken met Nederlandse gebruiken en gewoonten. Tijdens de wekelijkse gesprekken praten we over alledaagse dingen. Dan merk je na verloop van tijd dat ze zich steeds meer op hun gemak voelen”, legt hij uit.

Dolblij

“De meeste statushouders komen uit Syrië. Als je soms hun verhalen hoort, wat ze allemaal hebben doorstaan: eerst een lange boottocht gemaakt en daarna door verschillende landen gewandeld voordat ze in Nederland terecht zijn gekomen… Vaak zijn het goed opgeleide mensen die in hun eigen land een baan hadden, zoals binnenhuisarchitect of docent. Voor het vinden van een nieuwe baan, is het heel belangrijk om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Daarom hamer ik er altijd op om hiervoor alle middelen aan te pakken: de lessen op school volgen, zoveel mogelijk Nederlands spreken met anderen, maar ook bijvoorbeeld naar Nederlandse televisieprogramma’s kijken. Als ze dan na verloop van tijd een baan vinden als magazijnmedewerker, vinden ze het niet te min om onder hun niveau te werken. Ze zijn juist heel dankbaar! Momenteel spreek ik wekelijks met een jonge Syriër van 24 jaar die nu drie maanden in Nederland is. In Syrië had hij na zijn afstuderen een goede baan, nu werkt hij twee dagen per week op Schiphol. Hier is hij dolblij mee!”

Mooie verhalen

“Ik hoop dit werk nog lang te kunnen blijven doen”, besluit Peter, “ik ben graag bezig en dit werk geeft mij veel voldoening, ook hoor ik vaak mooie verhalen en interessante dingen.”

www.nieuwealphenaren.nl