SOEB gered: ‘We zijn heel opgelucht en dankbaar’

Nieuws
Bij de loods die het nieuwe onderkomen wordt van Stichting Oost-Europa Boskoop, vlnr Hans Loef, Bert van Bruggen, Piet en Ria Beukenkamp
Bij de loods die het nieuwe onderkomen wordt van Stichting Oost-Europa Boskoop, vlnr Hans Loef, Bert van Bruggen, Piet en Ria Beukenkamp (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het lijkt wel een wonder! Net voor kerst is Stichting Oost-Europa Boskoop (SOEB) gered. De hulporganisatie was zelf in nood geraakt omdat ze geen plek kon vinden. De SOEB heeft nu onderdak gevonden in een grote loods van ondernemer Hans Loef in Boskoop. Piet en Ria Beukenkamp van SOEB zijn zielsgelukkig.

Morvenna Goudkade

Een modern kerstverhaal? Je zou het bijna zeggen, want de Boskoopse hulporganisatie dreigde op straat te komen staan. Er was geen plek voor hen. Per 1 januari vervalt het huurcontract van een oude gymzaal, waar SOEB jarenlang haar werk verrichtte. De gymzaal wordt afgebroken voor nieuwbouw. De afgelopen maanden is wanhopig gezocht naar een nieuwe behuizing, maar alles was te duur of te klein. “We hebben er slapeloze nachten van gehad”, bekent Ria Beukenkamp, voorzitter van SOEB. Het werk van de stichting, voor armen en zieken in Roemenië, dreigde te moeten stoppen. “Heel veel mensen hebben met ons meegeleefd; we kregen heel veel tips, hebben wel 50 loodsen en schuren bekeken, maar het lukte steeds niet.”

‘Wel 50 loodsen bekeken’

Een week geleden had SOEB net besloten om een loods te huren op de Halve Raak in Boskoop, tegen een schappelijke huurprijs, maar eigenlijk te klein en te ver van het dorp. En toen kwam het telefoontje van Hans Loef. De ondernemer is gevestigd aan het begin van de Biezen, in Oost-Boskoop net over de hefbrug. Daar heeft hij een loods van zo’n 220 vierkante meter.

‘We hebben er slapeloze nachten van gehad’

“We waren eerder bij Hans wezen kijken, maar toen had hij de loods net verhuurd”, vertelt voorzitter Beukenkamp. “Hij belde omdat de huurder zich teruggetrokken had. Of we nog interesse hadden? Nou, dat hadden we zeker: zijn loods was heel erg geschikt.” Eerst hebben ze contact opgenomen met de verhuurder van de loods op de Halve Raak: die reageerde uiterst coulant. “Zo’n opluchting”, zegt de voorzitter. “Hij had ons gewoon aan de overeenkomst kunnen houden. Maar hij begreep het heel goed, zei hij. We zijn hem een bos bloemen gaan brengen, om hem te bedanken.” Samen met echtgenoot Piet en medevrijwilliger Bert van Bruggen bekijkt ze de loods van Hans Loef. Niet zo groot als de gymzaal, maar het best mogelijke alternatief, vinden ze. Loef maakt er nog een sorteerhok in, waar kleding en andere hulpmiddelen uitgezocht kunnen worden. Ook komt er een toilet en een pantry. Waarom doet hij die extra moeite? “Ik heb er wel gevoel bij”, zegt de ondernemer. “Zelf ga ik regelmatig naar Bosnië, als vrijwilliger bij een hulporganisatie die daar scholen opknapt. Ik ben bekend met de noden van mensen in Oost-Europa, daarom steun ik SOEB.” Het echtpaar Beukenkamp is zielsgelukkig met zijn aanbod. “We hebben weer een toekomst”, zegt Ria. “De loods hier moet nog worden leeggemaakt en wij gaan de gymzaal opruimen en alles klaarmaken voor de verhuizing. Op 6 januari moeten we de sleutel inleveren.”

Een verzoek om subsidiering door de gemeente Alphen komt er niet. Beukenkamp vertelt dat een motie, voorbereid door Helma van der Louw van het CDA en Ank de Groot-Slagter van RijnGouweLokaal, niet op voldoende steun in de gemeenteraad kon rekenen en niet is ingediend. “We laten de politiek nu maar voor wat het is en doen het op eigen kracht. We gaan een actie starten bij bedrijfsleven en middenstand voor sponsoring. We worden heel erg gewaardeerd door de gemeenschap, dat hebben we de laatste tijd gemerkt. Voor nu zijn we heel opgelucht en dankbaar dat we kunnen doorgaan met ons werk.”