Nieuwe Buurt Oproep Bus (BOB) in Ter Aar mede dankzij Fonds Alphen

Nieuws
De Buurt Oproep Bus Ter Aar (BOB) bestaat al sinds 1994.
De Buurt Oproep Bus Ter Aar (BOB) bestaat al sinds 1994. (Foto: Aangeleverd Stichting BuurtOproepBus Ter Aar)

TER AAR - “Ja, die oude was echt òp”, zegt penningmeester Wilfried van Montfoort, “maar die had dan ook al 500.000 km op de teller! Dus die ging ook steeds meer kosten aan onderhoud en reparatie. Maar het belangrijkste is natuurlijk, dat je veilig vervoer wil bieden aan de passagiers.” Dankzij een zevental sponsors is onlangs een (bijna) nieuwe bus aangeschaft. 

Dat zijn onder meer het Fonds Alphen en omstreken, het Oranje Fonds en de gemeente Nieuwkoop. De andere sponsors gaven aan liever anoniem te blijven. De Buurt Oproep Bus Ter Aar (BOB) bestaat al sinds 1994, toen de openbaar vervoerverbinding tussen de verschillende woonkernen van Ter Aar is opgeheven. Vanuit de gemeentepolitiek is hiervoor een oplossing gezocht en dat was voor een groep vrijwilligers aanleiding om de Stichting Buurt Oproep Bus Ter Aar op te richten. En te beginnen met een vervoerservice voor de inwoners van de voormalige gemeente Ter Aar. Sinds de start heeft de bus meer dan 1.5 miljoen kilometer gereden en 200.000 mensen vervoerd. 

Van Montfoort: “Kenmerkend voor onze service is: Met zorg en op maat. In tegenstelling tot openbaar vervoer brengen wij onze klanten van deur tot deur. Dat wil zeggen: we halen iemand thuis op en helpen hem of haar bij de bestemming - als het nodig is - tot achter de voordeur. Desgewenst tillen we zelfs een zware boodschappentas mee naar binnen. We draaien geheel met vrijwilligers en op eigen kracht; van de gehele exploitatie komt een deel uit gemeentesubsidie in het kader van WMO. Een derde deel van de kosten is gedekt door abonnementen en de verzorgde ritten. De grootste helft komt van sponsors en ’vrienden van de BOB’, die daarmee hun sociaal-maatschappelijke betrokkenheid tonen. Alleen mensen uit de voormalige gemeente Ter Aar (kernen Langeraar, Papenveer, Korteraar en Aardam) kunnen lid worden van de BOB (10 euro per persoon per jaar). Leden krijgen korting wat leidt tot een lagere ritprijs (bijvoorbeeld 2 euro voor een retourtje binnen Ter Aar). En begeleiders van passagiers mogen gratis mee als men voor een afspraak naar de dokter of ziekenhuis moet. We rijden in een straal van maximaal 15 kilometer rondom Ter Aar: dus naar Alphen aan den Rijn maar ook bijvoorbeeld naar Uithoorn, Aalsmeer en andere bestemmingen in die richting.”

Nieuwe chauffeurs

“We hebben nu 13 chauffeurs en omdat sommige van hen binnenkort moeten stoppen vanwege leeftijd (75) zijn we continue op zoek naar nieuwe chauffeurs, Nieuwe chauffeurs (mannen en vrouwen) worden eerst medisch gekeurd en doen een rijtest onder toezicht van een rijinstructeur.” Meer informatie over de BOB, stuur een e-mail aan: boblangeraar@gmail.com.

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet; dat niemand er alleen voor staat en iedereen kan meedoen in onze samenleving. Daarom versterkt en verbindt het organisaties en vrijwilligers, die bijdragen aan een verbonden samenleving: Buurt Oproep Bus in Ter Aar is zo’n voorbeeld.

Dit kan het Fonds doen, dankzij steun van onder meer de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse loterij, Vrienden en andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Over het Fonds Alphen

Het Fonds Alphen e.o. ondersteunt regionale initiatieven en projecten (van organisaties) die een verschil kunnen maken voor de regionale bevolking. De projecten moeten passen in een van de vijf sectoren: kunst en cultuur, sport en recreatie, natuur en milieu; sociaal-maatschappelijk/ideëel, educatieve projecten.

De vijf sectoren zijn zodanig ruim van opzet dat hiermee op een zeer breed scala van aanvragen én toekenningen kan worden gerekend. Hiermee is voldaan aan een binnen het werkgebied van Alphen aan den Rijn bestaande of potentiële behoefte aan het financieel steunen van concrete projecten. De vervanging van de BOB-bus voldoet aan de criteria van een sociaal-maatschappelijk initiatief.