Projectontwikkelaar Elisabeth Looren de Jong (38) geeft De Rozenburcht in Boskoop een nieuwe toekomst als woonlocatie.
Projectontwikkelaar Elisabeth Looren de Jong (38) geeft De Rozenburcht in Boskoop een nieuwe toekomst als woonlocatie. (Foto: Morvenna Goudkade)

Ontwikkelaar Elisabeth: ‘Trots op de Rozenburcht’

Nieuws

BOSKOOP – Een projectontwikkelaar die zelf ook in het project gaat wonen? Dat zegt wel iets. De Boskoopse Elisabeth Looren de Jong (38) heeft hart voor Boskoopse monumenten. Eerder was ze initiatiefneemster van de redding van het Floragebouw en nu is ze ontwikkelaar van De Rozenburcht. Dat wordt verbouwd tot appartementen en binnenkort opgeleverd. En ja, Elisabeth gaat er zelf ook wonen.

Morvenna Goudkade

De bouwsteigers zijn inmiddels weggehaald, wat rest is de afwerking van De Rozenburcht. Het iconische pand uit 1912 krijgt een tweede leven, al geldt dan niet voor het hele gebouw. De monumentale voorgevel en het voorgedeelte zijn gerestaureerd, de rest van het leegstaande gebouw is gesloopt en aangepast herbouwd. “Mensen zijn wel verbaasd over de gele kleur in de voorgevel”, zegt Looren de Jong. “Klopt dat wel, vragen ze zich af. Ja, dit was de originele kleur in 1912, toen het pand is gebouwd. Ik weet dat omdat ik de oude houtsierlijsten heb onderzocht, ik heb de verf afgekrabd tot de oudste verflaag: die was deze kleur geel. Daarna is het alle kleuren geweest: wit, groen, rood, noem maar op.”

De Rozenburcht aan de Rozenlaan in Boskoop is destijds gebouwd als verenigingsgebouw voor de katholieke gemeenschap. Ook de Boerenleenbank en de bibliotheek waren er gevestigd. Het patronaatsgebouw werd steeds belangrijker voor de samenleving als geheel, kunst, amusement en sport vonden er een plek. Een roemruchte periode breekt aan met Soos ’t Fetertje. Eind jaren zestig is het gebouw een hotspot voor jongeren vanwege beatavonden. Grote bands treden er op, zoals The Cats, The Shoes en Golden Earring. Elisabeth Looren de Jong heeft dat niet meegemaakt: zij was toen nog niet geboren. Ze heeft wel verhalen gehoord over de bewogen geschiedenis van De Rozenburcht, van haar vader, projectontwikkelaar Jan Looren de Jong en van de Boskoopse horecafamilie Dufais.

‘Heel fijn om dit te mogen bouwen en De Rozenburcht te behouden’

Kees en Els Dufais, ouders van de huidige horecabroers Edwin, Ronald, Vincent en Martijn, waren de laatste eigenaren het pand. Oudste broer Edwin weet het nog goed. “Ik ben er geboren, in 1969. Op die avond was er een optreden van de Cats. Een jaar eerder in 1968 zijn mijn ouders er begonnen met horeca.” Dat De Rozenburcht wordt verbouwd tot woonlocatie noemt hij ‘fantastisch’. “Het is onze grote wens dat het kan voortbestaan.” Elisabeth Looren de Jong vindt het ook heel speciaal. “Heel fijn om dit te mogen bouwen. En om op deze manier De Rozenburcht te behouden”, zegt de Boskoopse. Niet alleen is ze de ontwikkelaar: ze gaat er ook zelf wonen. In het pand komen 9 appartementen, van klein tot groot. “Ik heb zelf een kleiner appartement gekocht. Wie er nog meer komen wonen? Vooral Boskopers, wat jonger en wat ouder. Heel leuk, we hebben regelmatig contact.” Ze heeft bij de bouw veel ruimte gelaten voor Boskoops vakmanschap, zegt Looren de Jong. “Zo heeft Sjaak Romijn, de vader van ondernemer Edwin Romijn, de naam op de gevel aangebracht. Hij is een van de weinigen die deze vorm van ambachtelijke belettering nog beheersen en hij wilde het heel graag doen. Ik ben heel trots op het resultaat.” De naam De Rozenburcht dateert overigens uit de zeventiger jaren. Het echtpaar Dufais schreef toen een prijsvraag uit voor een nieuwe naam. Intussen roept het markante pand bij veel inwoners herinneringen op. Zo schrijft Marga Breedvelt op Facebook: ‘Eerste filmvoorstelling, eerste zoen!’ en Anneke van Veen blikt terug op ‘Mijn eerste disco’. Looren de Jong kijkt uit naar de oplevering: “Eind februari, begin maart is het zover en houden we de feestelijke opening.”

Sjaak Romijn. brengt naam 'De Rozenburcht' aan
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.