Proefrit voor een eigen buurtbus voor Hazerswoude, met leden van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Dorp, raadsleden, gemeente en vertegenwoordigers van Buurtbus Boskoop.
Proefrit voor een eigen buurtbus voor Hazerswoude, met leden van het Dorpsoverleg Hazerswoude-Dorp, raadsleden, gemeente en vertegenwoordigers van Buurtbus Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

Busje komt zo! Proefrit voor buurtbus Hazerswoude

Nieuws

HAZERSWOUDE-BOSKOOP – Er is hard gewerkt aan een eigen buurtbus voor Hazerswoude-Dorp. Die moet zorgen voor aansluiting met belangrijke plekken in het dorp, met bedrijventerrein ITC en met het NS-station in Boskoop. Op zaterdag 14 januari is een proefrit gehouden. Deze krant was erbij.

Morvenna Goudkade

De weergoden zijn zaterdag niet gunstig gestemd: met regen en een gure wind is het een natte en koude bedoening en daarom kruipen de deelnemers aan de proefrit snel in de bus. Het verzamelpunt is Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude en daar staat de buurtbus Boskoop, die beschikbaar is gesteld voor de testrit. In de bus een bont gezelschap: vanuit het Dorpsoverleg Hazerswoude-Dorp zijn daar Nico Stolwijk, Ronald Alsen en Henri Vorst. Stichting Busvervoer Boskoop is er met Pim Boer, Kees Veenstra, Cees Verheij en chauffeur Jan van Leijden. Ook de lokale politiek is aanwezig, met raadsleden Peter Versteeg (Nieuw Elan) en Maurice Piette (VVD). Sandra Smits, adviseur mobiliteit, rijdt mee vanuit de gemeente Alphen. 

Wat de bedoeling is van de proefrit? Het is vooral een ‘verkenning’, zo blijkt. Kijken of de eerder uitgedachte route werkbaar is, waar haltes moeten komen en of alles haalbaar is binnen het tijdsbestek van een uur.  De proefrit voert vanaf Dorpshuis De Juffrouw door Hazerswoude, over de Voorweg, via de Roemer in Boskoop naar het ITC en over de Zijde naar het Boskoopse station. Daarna wordt de route nogmaals gereden, terug naar De Juffrouw. Ronald Alsen van het Dorpsoverleg is na afloop zeer tevreden. ”We praten er al een tijdje over, maar nu is de buurtbus echt tastbaar.”

‘Naast haltes ook hand opsteken’

De route zag er goed uit, vindt Alsen, al is deze nog niet definitief. “Er zijn nog wat punten ter bespreking, zoals: gaan we de Gereweg, met het Sportpark en de scholen vlakbij, in de route opnemen? En verder zijn er vaststaande haltes, zoals bij De Juffrouw en zorgcentrum De Driehof, maar kun je je afvragen of er overal vaste haltes moeten komen. Op sommige trajecten, zoals langs de Voorweg, zouden we kunnen werken met hand opsteken.” Eind januari is er een evaluatie van de proefrit met de betrokken partijen en dan gaat er een voorstel naar busmaatschappij Arriva en de provincie Zuid-Holland. Alsen hoopt op een positief vervolg. “De politiek wil graag een buurtbus en van Actief Rijnwoude krijgen wij signalen dat hier behoefte aan is bij de inwoners.”

Raadslid Peter Versteeg is ook blij. “De proefrit is heel goed verlopen. Natuurlijk kijken we nog naar zaken, zoals de nieuwe wijk Weidelanden. Maar iedereen in de bus was enthousiast.” Pim Boer van Stichting Buurtvervoer Boskoop bevestigt dit: “De wegligging van de bus was overal goed en de route lijkt haalbaar. De bus gaat globaal rijden tussen Dorpshuis De Juffrouw en station Boskoop en daartussen is van alles mogelijk.” Hij en zijn collega’s hebben veel informatie gedeeld met de groep in Hazerswoude, vertelt Boer. “Een buurtbus is niet alleen voor ouderen. Ook scholieren en jongeren maken gebruik van onze bus, net als moeders met kinderwagens, mensen die naar hun werk gaan, naar het station of naar het winkelcentrum.” Zijn buurtbus doet het goed. “We bestaan vijf jaar en hebben ruim vierduizend passagiers per jaar. We willen naar zesduizend.”

Alphen bevestigt de medewerking aan een mogelijke buurtbus voor Hazerswoude-Dorp. Daarna is het aan de provincie, zegt een woordvoerder. “Als concessieverlener besluit de provincie Zuid-Holland of de buurtbus toegestaan is. Voorwaarde daarbij is dat deze niet concurreert met het bestaande openbaar vervoer.” Verkeerswethouder Relus Breeuwsma bedankt de vrijwilligers die zich inzetten voor de nieuwe buurtbus. “Ik ben heel dankbaar voor alle tijd en moeite die zij hierin steken.”

Ondanks het slechte weer was de proefrit zeer geslaagd
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.