Vrijwilliger bij Stichting Het Buitenhof: ‘Geen reis is hetzelfde’

Nieuws
Willeke van Heiningen (achter de rolstoel) haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk.
Willeke van Heiningen (achter de rolstoel) haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk. (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Willeke van Heiningen is vrijwilliger bij Stichting Het Buitenhof, een reisorganisatie voor mensen met een beperking. Sinds 2015 reist zij mee als begeleider en bezorgt zij, samen met andere vrijwilligers, de reizigers een onvergetelijke vakantie. Willeke: “Dit is heel leuk om te doen en ik word er zelf ook ontzettend blij van.”

Vanuit de overtuiging ‘Iedereen heeft recht op onbeperkt vakantieplezier’ houdt Stichting Het Buitenhof al ruim 45 jaar begeleide groepsreizen voor: mensen met een verstandelijke beperking (Buitenhof Reizen), minder valide mensen (MundoRado Reizen) en mensen met autisme (AutiTravel). Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers is de stichting in staat begeleide groepsreizen aan te bieden die op een professionele wijze zijn georganiseerd en inspelen op de individuele behoeftes van de reizigers.

“Ik werk zelf als verpleegkundige in de zorg”, vervolgt Willeke, “hierdoor ben ik ook bevoegd om verpleegkundige handelingen uit te voeren. 

Voor vrijwilligers is ervaring in de zorg of met de doelgroep niet vereist, al is dit uiteraard wel zeer welkom. Wij kunnen iedereen gebruiken. Meegaan op reis kan al vanaf één week per jaar. Van vrijwilligers verwachten we dat zij er alles aan doen om het de reizigers naar hun zin te maken en hen een topvakantie te bieden.”

Simpele dingen

Willeke reist ook vaak mee als coördinator van een reis. “Dit houdt onder meer in dat ik alles voorbereid en een (excursie-)programma samenstel. Dit programma stel ik mede vast aan de hand van de wensen van de reizigers. Vaak staan ‘Op een terrasje zitten’ en ‘Winkelen’ bovenaan. Dat zijn dingen die de reizigers thuis niet vaak doen. Over het algemeen hebben ze heel bescheiden wensen: een bezoek aan een klompenmaker of een speelgoedmuseum, of op zondag een kerk bezoeken. Zulke simpele dingen waarmee je de reizigers blij kunt maken... Daar kan ik elke dag weer van genieten.”

Willeke herinnert zich een reiziger die naar een kledingwinkel wilde om een trui voor haarzelf te kopen.  “Anders deed haar zus dit altijd, en nu kon ze voor het eerst zelf kleding uitkiezen. Een andere bijzondere wens was lege flessen inleveren bij de automaat van een supermarkt. Dat had de reiziger nog nooit zelf gedaan. Hij vond het helemaal geweldig om dit een keer zelf te doen. Dat is toch prachtig? Dat je met zulke kleine dingen iemand zó blij maakt?”

Gemiddeld gaat Willeke vier à vijf keer per jaar mee met een reis, meestal met reizen van ongeveer een week binnen Europa. “Geen reis is hetzelfde”, is haar ervaring, “het geeft mij zoveel voldoening om andere mensen blij te maken met iets wat mij alleen maar vrije tijd kost. Hoelang ik hiermee doorga? Zolang ik gezond ben en dit werk nog kan doen. Ik zou dit echt niet willen missen!” www.buitenhof.nl/vrijwilligers/

Willeke van Heiningen is vrijwilliger bij Stichting Het Buitenhof.