Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop

Nieuws
Nieuwe NOM woningen in Ter Aar.
Nieuwe NOM woningen in Ter Aar. (Foto: PR)

NIEUWKOOP - Een deel van de Vierambachtsstraat in Ter Aar is sinds maandag 23 januari afgesloten voor het auto- en vrachtverkeer. Voetgangers en fietsers kunnen wel van de weg gebruik blijven maken. Het gaat om het weggedeelte tussen de Albert Schweitzerstraat en de brug/Reigerlaan.

Joep Derksen

De afsluiting duurt circa drie weken. In die tijd wordt de rijbaan opnieuw aangelegd. Het asfalt wordt vervangen door klinkers. Dit gebeurt vaker in den lande. Redenen voor deze wijziging kunnen zijn; het verlagen van de gemiddelde snelheid van het verkeer, het geven van een dorps karakter aan de weg en een duurzamere weg, omdat het regenwater direct de grond in kan zakken.

‘Bedrijven kunnen tot maximaal 5.000 euro aanvragen’

Groene daken

Heb je ooit al eens overwogen om mos, gras of ander groen op uw dak aan te leggen? De gemeente Nieuwkoop kan je daar nu financieel bij helpen.

Inwoners en ‘Verenigingen van Eigenaren’ (VVEs) kunnen een zogeheten ‘subsidie Groene Daken’ aanvragen voor het realiseren van zo’n groen dak. Volgens de gemeente bieden groene daken voordelen: huizen en schuren worden hierdoor minder warm in de zomer en minder koud in de winter. Bovendien kun je genieten van allerlei nuttige insecten, zoals bijen en vlinders. Planten op een groen dak slaan regenwater op; dat water komt dus niet in het riool. Omdat het dak beter beschermd is tegen extreme weersomstandigheden, kan het ook langer meegaan. Verder zorgen groene daken voor een schonere lucht, zo stelt de gemeente.

Individuele eigenaren van woningen, schuren en gebouwen die in de gemeente Nieuwkoop staan, kunnen maximaal 500 euro terugkrijgen. Dat bedrag is ook weggelegd voor VVEs. Bedrijven kunnen tot maximaal 5.000 euro aanvragen. In totaal is 50.000 euro beschikbaar; op is op. Voor meer informatie: www.duurzaam-nieuwkoop.nl.

Sociaal makelaars

De gemeente beschikt tegenwoordig over twee ‘sociaal makelaars’: Janneke Plantenberg en Charlotte Wittgen. Zij bieden ondersteuning aan het op touw zetten van activiteiten en initiatieven van inwoners, organisaties, stichtingen en verenigingen. Waar de ene organisatie hulp nodig heeft, kan een andere instantie juist hulp bieden. Wittgen en Plantenberg proberen die vraag en dat aanbod met elkaar te verbinden. Inwoners die staan te popelen om vrijwilligerswerk te doen, maar niet weten waar ze moeten beginnen, kunnen zich ook melden bij deze sociaal makelaars. Organisaties, die juist op zoek zijn naar gratis en enthousiaste helpende handjes, kunnen de sociaal makelaars ook benaderen voor geschikte vrijwilligerskandidaten. Plantenberg en Wittgen zijn bezig om een (digitaal) platform op te zetten, waar vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar worden gebracht. De sociaal makelaars kun je e-mailen via sociaalmakelaar@nieuwkoop.nl.

Comfortwoningen

Vorige week was het eindelijk zover: wethouder Ines de Ridder opende officieel zestien sociale huurwoningen op de plek van de oude basisschool de Vosseschans in Ter Aar. Zij deed dit met het gooien van een jeu de boule bal op een daarvoor bestemde jeu de boulebaan. Bijzonder aan deze huizen is, dat het NOM-woningen zijn: Nul Op de Meter. Met de zonnepanelen, warmtepomp en een warmte terugwininstallatie zouden de bewoners net zoveel energie moeten kunnen opwekken, als ze zelf gebruiken. De duurzame woningen hebben een badkamer, slaapkamer en een toilet op de begane grond. Wethouder Ines De Ridder wenst alle nieuwe bewoners veel woonplezier en ze verwacht dat deze nieuwe huizen zorgen voor wat doorstroming op de woningmarkt.