98-jarige Alphenaar krijgt leeftijdskorting op onderhoudsbeurt VW Polo

Nieuws
Dhr Kragt neemt de bloemen in ontvangst van Nick van Dijk (l) en Werner de Kruijf van Maas Autogroep Alphen aan den Rijn.
Dhr Kragt neemt de bloemen in ontvangst van Nick van Dijk (l) en Werner de Kruijf van Maas Autogroep Alphen aan den Rijn. (Foto: Robbert Roos)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De meeste mensen die de 90 gepasseerd zijn maken gebruik van een rollator. Maar dan kent u mijnheer Kragt nog niet. Die rijdt nog steeds vrolijk rond in zijn Volkswagen Polo diesel. Dat was voor Maas Autogroep, waar hij al jaren vaste klant is, aanleiding om hem maandag 23 januari in het zonnetje te zetten met taart, bloemen én een korting op de rekening. 

Robbert Roos

Hoeveel auto’s hij precies in zijn leven versleten heeft weet mijnheer Kragt niet precies. “Ik heb het nooit zo bijgehouden”, reageert hij ad rem. Hij was er in elk geval al vroeg bij. De heer Kragt is geboren in Rotterdam en studeerde werktuigbouwkunde aan de universiteit in Delft. Na het behalen van zijn bull eind 1952 ging hij werken bij de gemeente Den Haag. “Daar mocht ik van mijn baas mijn rijbewijs halen”, vertelt hij enthousiast. “Ik kreeg les van de jongens van de reinigingsdienst. Na het behalen van mijn rijbewijs kon ik voor mijn werk een Daf of een Volkswagen gebruiken. Auto’s waarbij je toen nog dubbel moest koppelen.”

Volle tevredenheid

Inmiddels rijdt de heer Kragt alweer een jaar of 12 naar volle tevredenheid in zijn Volkswagen Polo Diesel. Omdat hij de laatste jaren niet zulke hele grote afstanden meer aflegt moet om de 2,5 of drie jaar de EGR-klep vervangen worden. “Een diesel houdt juist van lange afstanden maken, vandaar dat de betreffende klep bij de heer Kragt wat vaker vervangen moet worden”, leggen de heren van Maas Autogroep, waar de Polo tot volle tevredenheid van de eigenaar in onderhoud is, uit. Die reageert direct: “Ik denk dat jullie meer last hebben van mij”. Maar daar is volgens de heren van Maas Autogroep geen enkele sprake van. “Omdat de heer Kragt zo’n trouwe klant is, en wij het heel bijzonder vinden dat hij nog steeds auto rijdt hebben we besloten om hem voor deze onderhoudsbeurt ‘leeftijdskorting’ aan te bieden.” En zoiets is natuurlijk altijd mooi meegenomen. 

Al heeft hij een aantal Volkswagens versleten, er kwam ook een keer een Peugeot voorbij. “Daar kwamen na verloop van tijd gaten in de wielkasten”, legt de 98-jarige ingenieur uit. “Die heb ik zelf met glasvezel weer weten te dichten. Ik doe ook graag dingen zelf.” Toen die auto toch echt aan vervanging toe was viel de heer Kragt voor een rode Volkswagen die bij de voorgangers van Maas Autogroep te koop stond en was hij weer terug bij zijn vertrouwde merk. Er volgde een Jetta en later de Volkswagen Polo. “Die was toen net gekozen als auto van het jaar”, licht de heer Kragt zijn motivatie toe.

Noordkaap

Tijdens zijn leven maakte de heer Kragt vele mooie ritten in binnen- en buitenland. Zo reed hij naar de Noordkaap in Noorwegen, maakte hij een fraaie rondrit door Spanje en bezocht Polen nog in de tijd van het IJzeren Gordijn.” Dat ging grotendeels zonder schade. “Laatst had ik twee kleine schades vlak achter elkaar”, biecht hij eerlijk op. “Ik stuurde wat scherp in en beschadigde daarbij de auto aan de zijkant.” Toen de schade net hersteld was gebeurde precies hetzelfde een tweede keer. “Dat was wel suf hoor”, grapt de heer Kragt. Aan een recente schade kon hij zelf niets doen. “Een Poolse chauffeur raakte mijn auto terwijl die geparkeerd stond. Gelukkig was dit door omstanders gezien en is alles netjes opgelost.”   

Zoals gezegd is de tijd van hele lange autoritten voorbij. “Ik ga nog wel op bezoek bij vrienden hoor, maar maak niet meer van die hele lange reizen”, legt hij uit. En dat is ook helemaal niet nodig. Hij mag graag een potje biljarten op de club, of vermaakt zich thuis met grafische legpuzzels van Escher. “Ik vind het ook leuk om lekker te knoeien met het bouwen van schaalmodellen. Zo heb ik laatst een houten werkschip in elkaar gezet.” Het klussen aan de auto laat hij over aan de mensen van Maas Autogroep. Die zorgen er op die manier voor dat de heer Kragt ook mobiel blijft.