‘Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne’

Nieuws
Cathrin van der Werf houdt zondag 5 februari 'Wandelen voor Warmte', om mensen in Oekraïne te helpen in de koude winter.
Cathrin van der Werf houdt zondag 5 februari 'Wandelen voor Warmte', om mensen in Oekraïne te helpen in de koude winter. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE – Mensen, allemaal wandelschoenen aan voor Oekraïne! Die oproep komt van Cathrin van der Werf (66) uit Hazerswoude-Dorp. Cathrin is maatschappelijk actief bij Rotaryclub Rijnwoude en houdt van wandelen. Zondag 5 februari houdt ze vanuit de Rotary ‘Wandelen voor Warmte’, om mensen in de koude Oekraïense winter te helpen met aggregaten.

Morvenna Goudkade

Wat er gaat gebeuren komende zondag? Alles gaat van start bij Boerderijwinkel VanHier, aan het Spookverlaat 2 in Hazerswoude-Rijndijk. Tussen 12.00 en 14.00 uur vertrekken hier de wandeltochten, begeleid door gidsen. Een familiewandeling van vier kilometer of een wat langere poldertocht van zeven kilometer. Met daarna koek en zopie, erwtensoep, warme chocolademelk en glühwein. 

‘Vluchtelinge Katya vertelt waarom deze hulp belangrijk is’

Het wordt heel bijzonder, belooft Cathrin. “Je loopt door een eeuwenoud poldergebied, begeleid door gidsen. Je ziet bijzondere vogels, hoort oude legenden en spannende verhalen. Ook voor kinderen is het heel leuk. Ook is er een intermezzo met vluchtelinge Katya, zij vertelt waarom deze hulp zo belangrijk is.” 

Doel van het wandelevenement is om geld op te halen, om die aggregaten te kunnen kopen. Daarbij bepalen de deelnemers zelf welk bedrag ze doneren. 

Cathrin is bevlogen: “Probeer je eens in te denken dat het jou overkomt. Je land wordt aangevallen, alles wordt kapot gemaakt. Dan komt de barre winter en er is geen elektriciteit. Je hebt geen verwarming. Het is ijskoud. De winters in Oekraïne zijn sowieso veel kouder dan hier.” Het effect van intense koude op een mens, in combinatie met stressvolle omstandigheden, daar weet ze als arts alles van. Cathrin werd geboren in Amsterdam, waar ze economie en geneeskunde studeerde. “Ik begon met economie omdat ik werd uitgeloot voor geneeskunde. Ik vond economie ook heel interessant. Daarna werd ik nog een keer uitgeloot, maar heb vervolgens mijn artsenbul behaald.” Zich specialiseren als internist blijkt lastig, omdat de budgetten in de ziekenhuizen worden gekort. Ze besluit iets anders te gaan doen, door economie en geneeskunde te combineren. Cathrin werkt onder meer als directeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en als hoofddirecteur van de Sociale Verzekeringsbank. “En toen werd ik vijftig. Ik had een gezin met twee kinderen, maar ik was er nooit. Ik wilde meer tijd voor mijn gezin. Tegenwoordig ben ik voorzitter van een pensioenfonds en toezichthouder bij een ander fonds. Ik heb er genoeg werk aan, maar heb ook tijd voor andere dingen.” Die andere dingen zijn activiteiten in de lokale gemeenschap, want inmiddels voelt ze zich zeer verbonden met Hazerswoude-Dorp. “Ik ben getrouwd met een Hazerswoudenaar. Ik was import en werkte buiten het dorp, dus ik kende niemand. Dat is inmiddels wel veranderd.” Cathrin werd actief bij de kerk, ging in de lokale politiek en hielp een scoutingvereniging oprichten. En ze werd lid van de Rotaryclub. “Ik was het eerste vrouwelijke lid, dat was in 1993.” Vanuit de Rotary waren er meteen initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te helpen, vertelt Cathrin. “We hebben hen gevraagd, wat is nu jullie grootste zorg? De barre winter, zeiden ze. Toen hebben we bedacht om geld in te zamelen voor aggregaten. Dat is mijn project geworden. Ik vind bewegen belangrijk, denk nog steeds als dokter, daarom een wandelevenement.”

Zelf heeft ze het wandelen ook helemaal ontdekt. “Ik liep weleens een ommetje met mijn man, maar het echte wandelen is begonnen in coronatijd. Het doet me goed. Ook al loop je elke dag hetzelfde stuk, het is toch steeds anders.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 416.