Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag

Nieuws
Make-up artist Dana Nieuwland (37) heeft borstkanker en houdt op Wereldkankerdag een speciale make-up les voor mensen met kanker.
Make-up artist Dana Nieuwland (37) heeft borstkanker en houdt op Wereldkankerdag een speciale make-up les voor mensen met kanker. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – Er is een huiskamer, er wordt gezongen en er zijn rozen om uit te delen. Allemaal activiteiten voor Wereldkankerdag, zaterdag 4 februari. Op deze dag wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Dana Nieuwland (37) uit Alphen weet daar alles van: zij heeft zelf borstkanker en geeft zaterdag een speciale make-up les.

Morvenna Goudkade

“Toen ik door de chemo mijn haar kwijtraakte heb ik wel gehuild”, zegt de Alphense, thuis in haar woonkamer. “Maar daarna dacht ik: Oké, dat kale koppie? Ik kan het wel hebben. En al heb ik tegenwoordig ook een haarwerk, ik ga ook zonder de deur uit.” 

‘M’n verjaardags-uitje is een benefietconcert voor kanker’

Ze zit midden in een behandeltraject en dat is zwaar. Maar Nieuwland probeert zich er met humor en positiviteit doorheen te slepen. Ze heeft een jong gezin en wil er ook zijn voor haar kinderen. En voor lotgenoten, want ze heeft sinds haar ziekte veel volgers die ook ziek zijn en zich door haar gesteund voelen. Je kunt altijd iets doen voor een ander, vindt de Alphense, op je eigen manier. Zelf is ze haar- en make-up artist, en al kan ze haar werk nu niet uitvoeren, een speciale les verzorgen moet wel lukken. “Op Wereldkankerdag, 4 februari, geef ik een make-up tutorial via Facebook. Speciaal voor mensen met kanker. Ik laat dan zien hoe je jezelf mooier kunt maken en mooier kunt voelen, met simpele stappen. Want laten we eerlijk zijn: als je kanker hebt verlies je vaak niet alleen je haar, maar ook je wenkbrauwen en wimpers. Je huid is grauw van de chemo. Je zie er gewoon slecht uit. Als ik mezelf nu opmaak, geeft me dat meer zelfverzekerdheid. Ik voel me gewoon wat beter. En als dat ook voor anderen kan werken, vind ik dat heel fijn.” De make-up les, oftewel tutorial, doet ze live vanaf de keukentafel, vertelt Dana. “Het begint om 11.00 uur en iedereen die het wil kan het volgen via Facebook bij yourdaybydana.” De dag is extra speciaal voor haar, want het is ook haar verjaardag. “Ja, ik ben jarig op Wereldkankerdag, hoe verzin je het? Mijn verjaardagsuitje is een benefietconcert voor kanker, in Hazerswoude-Dorp, daar gaan we met familie en vrienden naar toe.”

Bij Christelijk Regiokoor Adoramus bevestigt voorzitter Bram Démoed (74) dat er zaterdagavond een groot concert wordt gehouden in de Hervormde Kerk in de Dorpsstraat van Hazerswoude. “De hele opbrengst is voor de stichting Als kanker je raakt”, vertelt Démoed. “Het concert begint om 20.00 uur, er worden 250 mensen verwacht.” Zelf zingt hij ook mee in het koor, net als zijn vrouw Wil. 

In Alphen is er zaterdag overdag een speciale bijeenkomst van het SamenhuiS, maar niet in het huis zelf. De plek voor lotgenotencontact aan de Grebbeberg is al snel te klein als er veel mensen een kijkje zouden willen nemen, daarom wordt uitgeweken naar de aula van de nabijgelegen Topmavo, aan de Tolstraat 9. Coördinator Evert Franse van het SamenhuiS vertelt dat belangstellenden tussen 13.30 en 15.30 uur terechtkunnen. “We nemen onze huiskamer mee naar de Topmavo, het bankstel, de tafeltjes, de yogastoeltjes, de massagetafel. Alles gaat mee, zodat we alles kunnen laten zien, maar dan met meer plek.” Mensen krijgen informatie over samen koken, er zijn creatieve activiteiten, massages, yoga en gedichten van Kimm de Perkamentdichter. “En we sluiten muzikaal af met Harmonie Arti.” Een dag eerder, op vrijdag, worden er rozen uitgedeeld, vertelt Franse. Op de oncologiepoli’s van het Alrijne Ziekenhuis in Leiden. Rozen zijn er ook in Boskoop, van Stichting De Gele Linde. Initiatiefneemster Helma van der Louw laat weten dat er zaterdag in de Boskoopse dorpskern 600 gele doorgeefrozen worden uitgereikt aan het winkelend publiek. “En op vrijdag brengen we rozen naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.”

De make-up tutorial van Dana Nieuwland is te volgen via Facebookpagina yourdaybydana