Inzameling Voedselbank: ‘Bijna iedereen doneert’

Nieuws
De familie Streefland doet ook mee aan de inzameling voor de Voedselbank. Amarins (2) brengt een blik soep naar vrijwilligster Anneke Pleij.
De familie Streefland doet ook mee aan de inzameling voor de Voedselbank. Amarins (2) brengt een blik soep naar vrijwilligster Anneke Pleij. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN/BOSKOOP – Wie afgelopen weekend boodschappen deed bij Albert Heijn, kon het niet missen: een inzameling voor de Voedselbank Alphen e.o. Mensen werden gevraagd of ze een product wilden doneren en daar werd positief op gereageerd. Voorzitter Dirk van Kampen van de Voedselbank is blij met alle inzet.

Morvenna Goudkade 

In het filiaal van Albert Heijn aan de Koninginneweg in Boskoop staan zaterdagochtend twee vrijwilligers. Mariëtte van Heijningen uit Alphen en Anneke Pleij uit Koudekerk (allebei 66) hebben zich opgesteld in de winkel en spreken het publiek aan. Of mensen iets overhebben voor de Voedselbank? “Ik krijg heel leuke reacties”, zegt Van Heijningen. “Er wordt flink gedoneerd. Ik heb al tien volle kratten.” Het is haar eerste actie voor de Voedselbank, vertelt de Alphense. “Waarom ik dit doe? Ik wil mijn steentje bijdragen. Je ziet het ook bij de mensen, soms hebben ze het zelf niet breed, maar willen ze toch helpen en wat producten doneren.” Vriendin Anneke Pleij is al net zo gemotiveerd. “Ik vind het heel leuk om te doen. Mensen reageren heel positief. Ze vinden het fijn om iets te geven.” Een beetje confronterend is het wel: “Je realiseert je hoe het is om ergens om te moeten vragen. Hoe ingewikkeld dat kan zijn. Ik vraag het nu voor anderen, niet voor mezelf. Maar ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om afhankelijk te zijn van hulp. Ik bedenk me dan ook hoe goed ik het zelf heb.”  

‘Kwestie van allemaal iets bijdragen’

Intussen werken ze lekker door in de supermarkt. Mensen worden aangesproken bij de entree, krijgen een kaartje met producten en komen na de kassa spullen brengen. De kratten raken steeds voller. Boskoper Michel Verbeek heeft een paar pakken volle melk gekocht en zet ze in een krat. “Zo leuk”, zegt Vanf Heijningen. “Bijna iedereen doneert. Gezinnen, stellen, zojuist een paar jonge jongens. Goed bezig, zeggen ze tegen ons.” De kleine Amarins (2) komt ook iets brengen. Ze geeft Anneke Pleij een blik soep. Papa Matthijs Streefland (39) en mama Emma kijken glimlachend toe. “Ik kan me voorstellen dat het voor mensen moeilijk is, alles is veel duurder geworden”, zegt Matthijs. “Kwestie van allemaal iets bijdragen.” Emma vindt dat ook: “Met elkaar allemaal iets kleins doen, wordt toch iets groots.” 

In Alphen is voorzitter Dirk van Kampen na afloop van de actie blij met het resultaat. “We hebben met vrijwilligers gestaan in de Albert Heijn in Boskoop en in Hazerswoude-Dorp. Ook de Albert Heijn in de Ridderhof in Alphen heeft meegedaan, maar daar hadden we geen vrijwilligers. Je ziet dan wel dat de opbrengst meteen een stuk lager is, omdat mensen niet worden aangesproken. Maar ik ben dik tevreden: in Boskoop hebben we 91 volle kratten opgehaald, in Hazerswoude 112 en de Ridderhof zal het rond de 20 kratten zijn.”

De vraag bij de voedselbank is in de periode september tot december flink gegroeid, weet Van Kampen. “We hebben toen 35 procent stijging gehad. Sinds half december is de vraag gelijk gebleven.”

De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zegt de voorzitter. “Veel mensen hebben hoge voorschotten voor energie en de inflatie is hoog. De gang naar de Voedselbank wordt doorgaans uitgesteld tot het echt niet meer gaat. Als mensen de energiekosten niet meer kunnen betalen en de boodschappen niet meer lukken. Dan kan het zijn dat de vraag weer gaat toenemen.”

Er is contact met de gemeente Alphen, laat de voorzitter weten. “Acties als bij de Albert Heijn verruimen onze voorraden, maar dat effect duurt twee weken. Mocht het bij ons te krap worden, dan kunnen wij een beroep doen op extra subsidie voor voedselaankoop.”