Tuinplantenbeurs volgeboekt: ‘Iedereen komt hier’

Nieuws
Trendwatcher Romeo Sommers, beursdirecteur Linda Hoogendoorn en GROEN-Direkt voorman Hans Cok (vlnr).
Trendwatcher Romeo Sommers, beursdirecteur Linda Hoogendoorn en GROEN-Direkt voorman Hans Cok (vlnr). (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Het is het paradepaardje van de sierteelt, een tuinplantenwalhalla. Op ruim tweeëntwintigduizend vierkante meter beursvloer bekijken duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland de tienduizenden planten. De internationale tuinplantenbeurs Plantarium|GROEN-Direkt op 7 en 8 februari is van enorm belang voor de boomkwekerijsector en de economie van Greenport Boskoop. En daarom wordt alles uit de kast gehaald.

Morvenna Goudkade 

Hoogtepunt is het bezoek van minister Liesje Schreinemacher van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Zij is uitgenodigd vanwege haar exportportefeuille. De kwekers in Greenport Boskoop doen wereldwijd zaken en een vlotte toegang tot landen is van enorm belang. 

Andere gast is gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland, ook zij heeft een internationale portefeuille. Op bezoek ook burgemeester en wethouders van Alphen: burgemeester Liesbeth Spies is goed bekend met de kwekers en wethouder Anouk Noordermeer heeft de Greenport in haar pakket. 

‘Onze kerststukjes hebben we even thuisgelaten’

Beursdirecteur Linda Hoogendoorn is heel blij met de belangstelling voor de beurs. Die is helemaal uitverkocht, tot de laatste meters beursvloer. 

Ook Hans Cok, GROEN-Direkt voorman, is zeer tevreden: “We hebben nog nooit zo’n breed assortiment gehad. Naast de 170 stands op het Plantarium-gedeelte zijn er maar liefst 5.000 monsterpartijen bij GROEN-Direkt.”

De deelnemers hebben er zin in, zoals Tim Sonneveld, verkoper bij Hoogeveen Plants. De voorjaarsbeurs is de tweede editie sinds de samenvoeging van de twee beurzen. “Het is een mooie combi”, vindt Sonneveld. Ook Jim van Lint van Van Lint BV is positief: “Wij zijn hier met een voorjaarsassortiment. Kerststukjes? Nee, die hebben we even thuisgelaten, haha.” Anke Out, van Boomkwekerij Out in Hazerswoude, is ook op de beurs. Het familiebedrijf heeft er een eigen stand. Het is belangrijk om op de beurs te staan, zichtbaar te zijn, vinden de ondernemers. “Iedereen komt hier, tuinplanteninkopers uit heel Europa. Je kan hier het gesprek aangaan. En je bouwt iets op voor de langere termijn. Dat een inkoper magnolia’s nodig heeft en dan aan jou denkt.”

Hoe de handel gaat verlopen is nog spannend. “We zien een andere situatie dan vorig jaar. Toen was er schaarste, nu is een voldoende aanbod. Maar we zijn voorzichtig optimistisch”, zegt Hans Cok. “Vorig jaar zagen we al dat de kwaliteit van de bezoekers heel hoog was. Er kwamen heel veel beslissers, dus er werd direct zakengedaan. Dat hopen we nu weer.” De organisator vertelt dat van de 170 standhouders er 100 uit de Greenport Boskoop komen. De overige exposanten komen uit de rest van Nederland en het buitenland. “We hebben deelnemers uit Duitsland, België en andere Europese landen.”

Behalve om de planten gaat het op de beurs ook om kennis en inspiratie. Daarom is er een trendplein waar wordt getoond hoe je planten kunt toepassen: het domein van groene trendwatcher Romeo Sommers. De groenspecialist en televisiepersoonlijkheid demonstreert er plant-potcombinaties, geeft oplossingen voor klimaatverandering in de tuin en komt met tuintips en trends. 

“Leuk om te vertellen dat ook veel studenten de beurs bezoeken”, zegt beursdirecteur Linda Hoogendoorn. “Het is heel belangrijk om te laten zien wat hier gebeurt. De Ontwerpacademie komt langs, net als studenten van mbo Rijnland en ook de Boskoopse boomteeltopleiding is aanwezig.”

Dat laatste wordt bevestigd door boomteeltdocent Peet Stolwijk. “Waar ik heel trots op ben is dat enkele van mijn studenten Romeo Sommers zullen assisteren bij zijn demonstraties.”