‘Voorvader Klaas vocht in het leger van Napoleon’

Nieuws
Edwin van Voskuilen (48) heeft een passie voor geschiedenis en ontdekte dat voorvader Klaas als infanterist diende in het leger van Napoleon.
Edwin van Voskuilen (48) heeft een passie voor geschiedenis en ontdekte dat voorvader Klaas als infanterist diende in het leger van Napoleon. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Hij wist niet wat hij zag: een familielid als soldaat van Napoleon! Edwin van Voskuilen (48), gek van geschiedenis, had eerder de hele familiestamboom al uitgepluisd. Toen hij weer eens in de archieven dook, ontdekte hij een lijst van Boskopers die vochten in het leger van Napoleon Bonaparte. Waaronder zijn eigen voorvader Klaas Kromhout.

Morvenna Goudkade

Hij was stomverbaasd, zegt Edwin. Voorouder Klaas bleek in 1813 als infanterist door Europa te hebben getrokken en had een grote veldslag meegemaakt. Hij laat een foto zien op zijn telefoon met een afbeelding van zo’n soldaat. 

‘Ik dacht: nee, het is niet waar! Wat heeft hij meegemaakt?’

Boskoper Edwin had al op jonge leeftijd interesse in historische onderwerpen. “De boekenkast van opa, met grote geschiedenisboeken, fascineerde me enorm. Ik las die boeken, waar ik eigenlijk nog te jong voor was, en kwam in een andere wereld.” Edwin smulde van de Middeleeuwen en de Romeinse tijd en kreeg ook interesse in de eigen familiegeschiedenis. “Vanaf mijn zestiende ben ik genealogie gaan beoefenen, stamboomonderzoek. Ik kon teruggaan tot 1486, enorm interessant.”

Ondanks zijn passie voor geschiedenis, maakt hij er niet zijn studie of beroep van. Edwin werkt als laborant voor een farmaceutisch bedrijf in Leiden. Hij is getrouwd en heeft een gezin. Door de jaren heen blijft hij hobbymatig altijd bezig met historie. 

Als de Historische Vereniging Boskoop (HVB) wordt opgericht, ruim 25 jaar geleden, wordt hij onmiddellijk lid en gaat artikelen schrijven voor het verenigingsmagazine Paktijd. “Van huis uit ben ik analytisch en een feitenchecker en ik weet de weg te vinden in archieven. Het schrijven van historische artikelen vind ik dan ook erg leuk. Waar ik zoal over schreef? Het Rampjaar 1672, de laatste Abdis van Rijnsburg en het verzonken schip in de Gouwe tijdens Leidens Ontzet.” 

Afgelopen december bedacht Edwin om een verhaal te schrijven over de tijd van Napoleon en wat dat betekende voor Boskoop. “Ik ging naar het Nationaal Archief en puur bij toeval stuitte ik op een stamboekregister van jongemannen die in het Franse leger hadden gediend. Alles gaat via data en ik kon zoeken op woonplaats. Vond ik opeens 31 Boskopers die in het leger van Napoleon hadden gevochten.” 

Bij een van de namen viel zijn mond wijd open: “Klaas Kromhout, een voorvader die ik bij mijn stamboomonderzoek had gevonden. Geboren in 1789, als kuipenmaker gewerkt, in 1839 gestorven. Ik dacht: nee, het is niet waar! Wat heeft hij meegemaakt, waar is hij geweest?” Edwin dook in het verhaal van Klaas en wist veel te reconstrueren. “De jongemannen die werden opgeroepen, waren verplicht om te dienen. Klaas dacht eerst de dans te ontspringen, maar dat lukte uiteindelijk niet. Toen is hij afgemarcheerd naar Polen, waar een hevige veldslag heeft gewoed. Hij moest tegen de Pruisen vechten, was 23 of 24 jaar. Van zijn regiment keerde slechts de helft terug. Maar Klaas heeft het gelukkig overleefd.” 

Het verhaal geeft een extra dimensie, zegt Edwin. “Ik voel een verbondenheid met Klaas, we hebben een rechtstreekse bloedlijn. En door zo’n voorouder gaat de geschiedenis nog meer leven.” 

Klaas keerde dus terug in Boskoop, ging weer aan het werk als kuiper, trouwde en kreeg een gezin. Hij stierf op zijn 50e in het Goudse Catharina Gasthuis. Edwin besloot het verhaal van Klaas mee te nemen in een groot artikel voor de HVB in Paktijd. Het magzine ligt bij de drukker, wordt binnenkort verspreid onder de leden en is dan ook te koop bij de boekhandel. “Ik denk dat het een uniek verhaal is, er is nog niet eerder over geschreven. Ik ben best trots.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 420