Jongeren aan de slag als energieklussers in gemeente Alphen

Nieuws
Radiatorfolie en aluminiumfolie om de energielasten te beperken.
Radiatorfolie en aluminiumfolie om de energielasten te beperken. (Foto: Writing4U.nl)

ALPHEN - Maar liefst vijfhonderd inwoners van Boskoop en Alphen Noord krijgen tips om aan energiebesparing te doen. De organisatie ‘Just For You’ heeft hiervoor jongeren opgeleid tot ‘energieklusser’. Het gemeentebestuur van Alphen ondersteunt dit project van harte en draagt er ook aan bij.

Even een korte analyse: In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af moeten zijn. In 2050 gaat de gaskraan helemaal dicht. Een van de dingen die we kunnen doen, is overstappen op alternatieve, schonere energiebronnen zoals zon- en windenergie. Omdat die afhankelijk zijn van het weer is er wel een back-up nodig om de continuïteit van onze stroomlevering te kunnen waarborgen. Er zijn verschillende opties zoals waterstof, energieopslag, biomassa en het flexibiliseren van de stroomvraag. Ook kernenergie kan een oplossing bieden. 

Door de oorlog in Oekraïne, de boycot van Europa van Russische energie, en de inflatie zijn de energielasten door het dak gegaan. Het door het Rijk ingestelde prijsplafond geldt vaak niet voor mensen in sociale huurwoningen vanwege de blokverwarming. Maar nu al is duidelijk, dat ook dit prijsplafond geen lang leven beschoren zal blijven; aan het eind van dit jaar wordt het prijsplafond afgeschaft.

Energieklussers

En wat hebben ze nu in de gemeente Alphen bedacht? Elektriciteit die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen. De energieklussers kunnen hierbij de helpende hand bieden om heel snel het energieverbruik te verlagen voor het verminderen van de lasten van kwetsbare doelgroepen in de wijken. Just For You is opgezet in samenwerking met Participe. De ‘energieklussendienst’ begon vorig jaar en is met name bedoeld voor inwoners die er moeite mee hebben om hun energierekeningen te betalen. Lokale jongeren, uit wijken waar energiearmoede relatief veel voorkomt, zijn opgeleid tot energieklusser. Deze jongeren brengen kleine energiebesparende maatregelen aan in de woningen. Maar ze geven ook tips aan inwoners over energiebesparing door aanpassing van het gedrag.

Dat kunnen heel basale tips zijn, zoals het licht uitdoen in een kamer, wanneer niemand in die kamer aanwezig is. Maar ook opladers uit het stopcontact halen, wanneer de mobiel opgeladen is. Of het plaatsen van radiatorfolie (zilverpapier werkt ook) tussen de radiatoren en de buitenmuren. Op die manier wordt met de warmte van de radiator niet de buitenmuur, maar juist het huis zelf beter verwarmd.

De jonge energieklussers helpen hun wijkbewoners dus om het energieverbruik te verlagen en de woningen te verduurzamen. Het voordeel hiervan is ook, dat er geen ‘expert van buiten’ langs komt, maar dat de inwoners kunnen praten met ‘één van ons’. Dat moet de drempel verlagen om de adviezen ook op te volgen. Succesvolle resultaten zijn hier al eerder mee behaald in de Schilderswijk in Den Haag. Just For You begon hier in 2019 met het inzetten van lokale jongeren voor het geven van energiebesparingstips.

Afgerond

Negen jongeren, woonachtig in bepaalde wijken in Boskoop en de stad Alphen aan den Rijn hebben inmiddels een opleiding tot energieklusser afgerond. Alphen Noord, bijvoorbeeld, kent een hoog percentage energiearme huishoudens, blijkt uit onderzoek van TNO. De jongeren zijn tussen de 17 en 21 jaar en voeren hun werk heel enthousiast uit. De jongeren komen achter de voordeur bij mensen die normaal de deur gesloten houden en die de gemeente niet/nauwelijks bereikt met andere manieren om energie te besparen. Vorig jaar hielpen deze jongeren maar liefst 250 huishoudens met het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrippen en radiatorfolie. Ook zijn deze jongeren bezig met het uitvoeren van een zinvolle maatschappelijke taak. Mogelijk raken de jongeren volgens Alphen zelf ook geïnspireerd om in de energietransitiesector te werken.