Alphense Lia Butter werkt als vrijwilliger bij de Wereldwinkel Alphen aan den Rijn

Nieuws
Lia Butter: ‘Ik vind het een bijzonder gegeven om op deze manier de wereld een beetje mooier te maken.’
Lia Butter: ‘Ik vind het een bijzonder gegeven om op deze manier de wereld een beetje mooier te maken.’ (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN - Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich kosteloos in te zetten voor een organisatie of vereniging? En hoe tevreden zijn zij ermee? 

Marieke Roggeveen

Lia Butter is vrijwilliger bij de Wereldwinkel Alphen aan den Rijn, die in de Prins Hendrikstraat is gevestigd. “Hier ben ik 26 jaar geleden mee begonnen”, begint ze vertellen, “ik werkte drie dagen bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), maar toen onze twee kinderen de deur uit waren, ging ik op zoek naar ‘iets’ om erbij te doen. Na een tip van onze buren nam ik een kijkje bij de Wereldwinkel die net was verhuisd van een kraam op de weekmarkt naar een pand in de Julianastraat. Ik dacht meteen: ‘Wat leuk!’ en meldde mij aan als vrijwilliger.” Na een korte stilte vervolgt Lia: “Weet je wat zo leuk is? Vroeger wilde ik ontwikkelingswerk doen, maar daar bleek ik niet avontuurlijk genoeg voor. Maar nu lever ik door mijn vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel tóch een bijdrage aan de verbetering van de leefsituatie van mensen in de ontwikkelingslanden.”

Runnen

Vrijwilligers runnen de Wereldwinkel volledig. Ze verkopen originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit ontwikkelingslanden. De producten worden voor een eerlijke prijs (fair trade) ingekocht, met waardering en respect voor wat de inwoners verbouwen en/of maken. 

‘Na ruim 26 jaar is dit werk nog steeds mijn passie’ - Lia Butter

Daar hoort een eerlijk loon bij. Loon waardoor bijvoorbeeld Peruaanse koffieboeren, Mexicaanse keramisten en Balinese houtsnijders hun gezinnen een beter en menswaardiger leven kunnen opbouwen, zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. Tevens verkoopt de Wereldwinkel artikelen in het kader van duurzaamheid, in elke prijsklasse is wel iets te vinden.

Beetje mooier

“Het motto van de Wereldwinkel Alphen aan den Rijn luidt: Voor een beter leven daar én hier”, vervolgt Lia, “door de verkoop van producten uit ontwikkelingslanden leveren wij een bijdrage aan de levensstandaard van de mensen daar. En onze klanten hier zijn blij met de mooie producten.” Ze staat drie dagdelen per maand in de winkel. Verder onderhoudt zij de website, zorgt zij ervoor dat er veilig volgens de Arbowet gewerkt wordt en vervangt zij, indien nodig, de roostermaker. Lia: “Na ruim 26 jaar is dit werk nog steeds mijn passie: het is gezellig met mijn collega’s en ik vind het ook een bijzonder gegeven om op deze manier de wereld een beetje mooier te maken.”

Een goed gevoel

Met gepaste trots geeft Lia een rondleiding in de winkel: “Kijk, over duurzaam gesproken: dit zijn riemen die gemaakt zijn van brandslangen, en kijk eens wat een mooie herbruikbare drinkflessen van Dopper. En dit: een wasmiddel gemaakt van natuurlijke ingrediënten en wasdrogerbollen van schapenwol die de was sneller en met minder kreukels laten drogen. Dat geeft toch een goed gevoel?” En verder gaat de rondleiding, langs (symbool)beeldjes, troostvogeltjes, sieraden, speelgoed, kleurrijke vazen, cooking bags (stooftassen), houtsnijwerk, voertuigen en dieren gemaakt van oud ijzer, en nog heel veel meer. “De collectie wisselt regelmatig waardoor je steeds opnieuw wordt geïnspireerd”, vertelt ze, “dit horen wij ook vaak terug van klanten. Dit werk geeft mij veel voldoening, maar het is vooral fijn dat wij op deze manier met elkaar kunnen bijdragen aan een betere wereld. Ik hoop dit werk dan ook nog lang te kunnen blijven doen!”

www.wereldwinkelalphenaandenrijn.nl.