Van Boetzelaerstraat nu ook officieel de leukste tijdens de 20 van Alphen

Nieuws
De Van Boetzelaerstraat is gekozen tot de mooiste straat van Alphen.
De Van Boetzelaerstraat is gekozen tot de mooiste straat van Alphen. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Al jaren sloven de bewoners van de Van Boetzelaerstraat zich uit om tijdens de 20 van Alphen hun huizen te versieren. Aangevuld met muziek en hun enthousiasme ondersteunen zij de lopers bij hun laatste loodjes naar de finish. Dit jaar hield de Fantasie Compagnie voor de organisatie van het evenement voor het eerst een competitie tussen de mooist versierde straten van Alphen. Stiekem hadden zij er al op gehoopt, maar afgelopen zaterdag waren zij toch blij verrast, toen voorzitter Ronald Verkade de eerste prijs aan de straatbewoners kwam overhandigen.

Rob Langerak

Ruim op tijd verzamelen de bewoners van de huisnummers 55 tot 83 zich in de voortuin van Tim en Maartje Kesselaar. Wieke de Jeu vertelt dat normaal de hele straat meedoet, maar dat het dit jaar wat anders is. Dit omdat de lopers niet vanaf de Oranje Nassausingel komen, maar binnendoor vanaf de Bloemhofstraat. Daardoor is er een korter lint met overal de Nederlandse driekleur, vlaggenlijnen en ballonnen. “Bij ons is er elk jaar ook karaokemuziek”, vult Mirelle Jacobs aan. “Wij wonen hier nu acht jaar en doen dit al die tijd al.” Niemand lijkt precies te weten hoe lang de straat jaarlijks wordt versierd. Maar degenen die er al langer wonen, weten vrijwel zeker dat dit al gebeurt sinds het evenement door hun straat komt. “Ik heb onze straat meteen aangemeld, toen we hoorden dat er dit jaar op 12 maart een wedstrijd was, wie de mooiste straat van Alphen is” zegt Sandra Biesheuvel kort nadat zij ook in aangeschoven. “Als traditionele laatste straat voor de finish wilden wij natuurlijk winnen, maar wij hadden geen idee hoeveel en welke andere straten zich ook vooraf hadden aangemeld. Ik was zo nieuwsgierig, dat ik de organisatie wel een paar keer heb gemaild of de uitslag al bekend was.”

‘Zo origineel, dat hadden wij echt niet verwacht’ - Bewoner

Vlaggetjes

Volgens Jeroen de Nie van de Fantasie Compagnie hebben meer dan tien straten meegedaan. “Zelfs in de Frans Halsstraat, waar de lopers niet eens doorheen kwamen, hingen vlaggetjes aan de gevels.” Ronald Verkade, voorzitter van de 20 van Alphen, vertelt dat hij wel teleurgestelde reacties vanuit het andere deel van de straat en uit Aarlanderveen heeft gekregen, maar dat is gekozen voor een nieuwe route om het voor de lopers aantrekkelijker te maken. “Je weet vooraf niet hoe de weersomstandigheden zullen zijn en met zo’n stormwind als vandaag is het – zeker voor de recreatieve lopers – geen pretje om over de open wegen in de polder te moeten lopen. Grote groepen waren ook heel positief over het nieuwe parcours.”

Sandra Biesheuvel is blij verrast als zij de prijs van Verkade in ontvangst neemt en heeft uitgepakt. Het is een straatnaambordje met daarop de tekst ”De leukste straat!” en 25 toegangskaartjes voor vogelpark Avifauna. “Zo origineel, dat hadden wij echt niet verwacht. Die moeten wij volgend jaar een mooi plekje geven, waar de lopers hem goed kunnen zien.” Een van de bewoners `suggereert om volgend jaar T-shirts laten maken met dit bordje erop. Daar hebben zij alle tijd voor, want de 57ste editie van de 20 van Alphen wordt volgens Verkade op 3 maart 2024 gehouden. “Of wij, zoals dit jaar, gelijk lopen met de City-Pier-City Loop in Den Haag maakt niet zoveel uit. De start van de voorjaarsvakantie heeft veel meer invloed op het aantal deelnemers. Die willen wij dus ontwijken.”

Volgende evenement

Het volgende evenement van de Fantasie Compagnie staat al op eerste paasdag, zondag 9 april, op het programma. Dan is er een speciaal evenement: het Paasmysterie, waarbij de paashaas en zijn familie zichzelf verstoppen in plaats van de eieren. “Een mengeling tussen eieren zoeken en een vossenjacht”, zegt Jeroen de Nie afrondend.