Carlijn, Matthias, Lenie en Nel zijn actief bij KWF: ‘Belangrijk’

Nieuws
Allemaal aan de slag voor KWF: vlnr Carlijn van Dijk, Lenie van den Broek, Nel van Kregten en Matthias van Tol.
Allemaal aan de slag voor KWF: vlnr Carlijn van Dijk, Lenie van den Broek, Nel van Kregten en Matthias van Tol. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Ze hebben allemaal zo hun reden waarom ze zich inzetten voor KWF. Carlijn (36) verloor haar moeder aan kanker, Matthias (13) een vriend op de basisschool en Lenie (76) wil ‘gewoon’ wat doen voor anderen. Alledrie waren ze afgelopen vrijdag bij een Boskoopse KWF-bijeenkomst, op uitnodiging van coördinator Nel van Kregten. Wij gingen in gesprek. 

Morvenna Goudkade

“Ik vond het heel fijn vrijdag. Leuk om andere collectanten te ontmoeten. Het geeft een goed gevoel dat zoveel mensen zich inzetten.” Carlijn van Dijk is zo’n drie jaar collectant voor KWF. Net als Matthias van Tol en Lenie van den Broek woonde ze vrijdag de bijeenkomst bij. Matthias, pas 13, was er niet de hele avond, maar vond het ‘heel interessant’. Lenie was een van de collectanten die gehuldigd werd, voor maar liefst 50 jaar trouwe dienst. 

De KWF-avond werd gehouden op de locatie van GROEN-Direkt op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp. De tuinplantengroothandel had gratis het bedrijfscafé ter beschikking gesteld. Ook andere ondernemers stelden zich ruimhartig op: Erik Spek van Jan Spek Rozen bood gratis rozen aan en de Boskoopse winkeliers doneerden prijzen voor een speciale KWF-loterij. Coördinator Nel van Kregten (86) is blij met de steun van het bedrijfsleven. “Als Boskoopse KWF hebben wij geen eigen ruimte. Het is heel fijn dat de ondernemers ons geholpen hebben.” Het avondvullende programma was inclusief lezing, livemuziek en feestelijke huldiging van een aantal jubilerende KWF-ers, zowel collectanten als wijkhoofden. 

‘Een vriend op school kreeg een hersentumor, kon niet meer lopen’

Lenie heeft het beeldje meegenomen, dat ze vrijdag uitgereikt kreeg. Heeft ze al een hele prijzenkast? “Nou, ik heb ook een speldje, een lepeltje en een zilveren bus. En nu dus dit beeldje, voor de 50 jaar.” Eigenlijk is ze al langer bezig, onthult de Boskoopse. “Ik begon met collecteren toen ik 22 was en nu ben ik 76. Waarom ik het ben gaan doen? Ik werd gevraagd, door mevrouw Bulk, die was toen coördinator. Ik heb ja gezegd, want bij ons thuis was het heel gewoon dat je iets doet voor anderen.”

Matthias is de allerjongste collectant, maar zeer gemotiveerd. “Ik liep vroeger mee met de buurvrouw, om te helpen. Toen ze zei dat het haar te veel werd, heb ik haar wijk overgenomen.” Hij heeft gezien wat kanker deed, bij een schoolvriend, vertelt Matthias. “Die vriend kreeg een hersentumor en dat werd steeds erger. Hij kon niet meer lopen en ook niet meer praten. Hij kreeg chemo’s en operaties, maar dat heeft niet geholpen.” Het heeft veel indruk op hem gemaakt. “Toen heb ik ook in de klas gecollecteerd.”

Carlijn kan haar verhaal inmiddels vertellen zonder dat de tranen meteen komen. Ze verloor haar moeder aan kanker en noemt dat ‘een zwarte bladzijde’ in haar leven. 

‘Ik wil iets doen tegen kanker’

De jonge moeder wilde daarna heel graag ‘iets’ doen, zegt ze. “Ik wil mijn steentje bijdragen, gevoelsmatig. Iets doen in de strijd tegen kanker. Daarom ben ik collectes gaan lopen voor KWF. Geld voor onderzoek is heel belangrijk.”

Wat haar hoop geeft is dat er ook werkelijk iets bereikt wordt. “Je ziet het met borstkanker, dat is nu veel beter te behandelen. Niet altijd natuurlijk, maar toch. Mijn moeder had helaas alvleesklierkanker, dat is nu vaak heel slecht behandelbaar. Maar het kankeronderzoek is ook heel belangrijk voor komende generaties. Dat die mensen wel beter kunnen worden.”

De collecte voor het KWF staat de eerste week van september op het programma, vertelt coördinator Nel. Carlijn, Lenie en Matthias gaan zich weer aanmelden. “We vinden het fijn om te kunnen helpen.”