Anneke Eikelenboom: ‘Ik doe het zinvolste werk dat ik ooit gedaan heb’

Nieuws
Dankzij de behandelingen is Anneke Eikelenboom in leven gebleven, maar de ziekte heeft wel restverschijnselen achter gelaten.
Dankzij de behandelingen is Anneke Eikelenboom in leven gebleven, maar de ziekte heeft wel restverschijnselen achter gelaten. (Foto: Joost Mooij)

ALPHEN – “Ik doe het zinvolste werk dat ik ooit gedaan heb”, zegt de Alphense Anneke Eikelenboom (38) verrassend. Als gevolg van borstkanker, 4,5 jaar geleden, is zij voor 100 procent afgekeurd en haar werk als verpleegkundige en kwaliteitsfunctionaris kan zij niet meer uitoefenen. 

Rijk Huisman

Dankzij de behandelingen is Anneke in leven gebleven, maar de ziekte heeft wel restverschijnselen achter gelaten. “Ik ben onder meer snel moe, maar als voorzitter van Stichting Jongeren en kanker ben ik betrokken bij de maatschappij. Van dit werk krijg ik energie en ik kan zelf bepalen hoeveel ik kan doen en wanneer.” 

‘Denk aan de studenten die met kanker te maken krijgen’

Van haar vroegere werk als verpleegkundige en kwaliteitsfunctionaris heeft Anneke veel plezier: “Als landelijke stichting helpen wij mensen, zowel lotgenoten als hun naasten. Als voorzitter ben ik betrokken bij de belangenbehartiging en onderhoud ik contacten met de politiek en meerdere patiëntenorganisaties. Daarnaast geef ik leiding aan de stichting, en ik doe zelf ook mee aan de activiteiten.” De doelgroep van de stichting zijn jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 39 jaar. 

Aandacht

Vereniging Kinderkanker Nederland geeft aandacht aan jongeren en de 40-plussers kunnen goed terecht bij de Centra voor leven met en na kanker. “De problemen waar onze doelgroep mee te maken krijgen is echt leeftijdsgebonden, “ licht Anneke toe. De voorbeelden schudt zij uit haar mouw: “Bijvoorbeeld het risico dat de kinderwens die niet meer mogelijk is. Denk aan de studenten die met kanker te maken krijgen. Zij zijn net te oud voor de Wajong uitkering en omdat er geen sprake is van een arbeidsverleden komen zij niet in aanmerking voor de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)  uitkering. Wat overblijft is de bijstand. Wie een huis wil kopen en een hypotheek moet afsluiten, loopt er tegenaan dat verzekeringen hogere eisen stellen dan gebruikelijk.” 

‘We vinden elkaar ook in ‘zwarte humor’

Bespreekbaar

Voor Anneke zijn alle onderwerpen bespreekbaar en taboes kent zij eigenlijk niet: “Onderling hebben wij nog geen half woord nodig om elkaar te begrijpen. Wie geneest weet dat de kans op herhaling of een terugval groter is dan bij ouderen. Wij zijn te jong om al dood te gaan, maar het gebeurt natuurlijk wel. Ook de vragen die bij deze situatie horen gaan we niet uit de weg, maar we vinden elkaar ook in ‘zwarte humor’, die een ander niet begrijpt.” 

Divers

De lotgenotencontacten zijn door het gehele land heen en divers. “De ene keer is er sprake van inlopen, de andere keer van een programma voor twee of drie dagen. Heel bijzonder is de jaarlijkse week zeilen. Wij hebben heel weinig tijd nodig om elkaar te leren kennen en open met elkaar om te gaan. Ook daar zijn mooie voorbeelden van.” 

Bekendheid

Ondanks dat de doelgroep jaarlijks zo’n 3.900 nieuwe patiënten treft, moet er nog stevig aan de bekendheid worden gewerkt. “Sommige ziekenhuizen weten de weg naar onze stichting goed te vinden en bij andere ga ik vragen om hun patiënten naar ons te verwijzen. Ook geef ik presentaties om de stichting bekender te maken.” Aan creativiteit ontbreekt het Anneke niet, gelet op het bierviltje dat zij heeft ontworpen. De tekst ‘De leukste club waar je niet bij wilt horen! en op de andere kant ‘Stichting Jongeren en kanker’, heb ik zelf gemaakt. 

Zie voor meer informatie www.jongerenenkanker.nl.