Het Ashram College in Nieuwkoop wil de fruitigste school van Nederland zijn

Nieuws
De leerlingen genieten van de fruithapjes
De leerlingen genieten van de fruithapjes (Foto: Writing4U.nl)

NIEUWKOOP – Scholieren houden wel van een snack tussen de lessen door. Maar hoe voorkom je, dat ze zich dag in, dag uit tegoed doen aan de ene na de andere broodje falafel of hamburger? Het Fruitpaleis en het Ashram College in Nieuwkoop hebben de handen ineengeslagen om met ‘Fruit today’ van het Ashram College de gezondste school van Nederland te maken. 

‘Fruit today’ houdt in dat de leerlingen elke dag de mogelijkheid hebben om op het Ashram College vers fruit te eten. Het fruit wordt meerdere keren per week aangeleverd door het Fruitpaleis en in de daarvoor bestemde koelkast gelegd. Donderdag 30 maart was de aftrap van ‘Fruit today’. Initiatiefnemer Rob Vaneman, de eigenaar van het Fruitpaleis, onthulde samen met schooldirecteur Meindert Brouwer de ijskast waar alleen maar vers fruit in ligt.

Vaneman licht toe: “Wij zijn ruim twee jaar geleden begonnen met Fruit today. We plaatsen op locaties ijskasten, die we de hele dag door vullen met vers fruit, groenten en gezonde salades. Daar willen we een gezonde werk-, sport- en leerplek mee creëren. Dit is ook ideaal voor middelgrote bedrijven, die zelf geen bedrijfskantine hebben.” Onder meer de organisatie Wijdezorg maakt gebruik van ‘Fruit today’.

De schooldirecteur wilde de Fruit today koelkast in eerste instantie een weekje op proef hebben voor de medewerkers. Na een week belde de schooldirecteur Brouwer echter op: de koelkast mocht niet meer weg. “Veel jongeren zijn van huis uit helemaal niet gewend om dagelijks vers fruit te eten. Ze denken dan dat bananensnoepjes gezond zijn. Terwijl het regelmatig eten van een banaan, appel of peer juist zorgt voor extra energie, dus ook betere leerprestaties.”

Vers fruit

Daarom kreeg Brouwer nog een idee: om vers fruit en groenten beschikbaar te stellen voor de leerlingen. Vaneman en Brouwer staken de hoofden bij elkaar en ze besloten om een grote campagne op te zetten voor de leerlingen; compleet met posters en displays. Dit is de eerste keer dat Fruit today beschikbaar wordt gesteld aan middelbare schoolleerlingen. Als het slaagt, kan dit een doorbraak zijn voor heel Nederland, waar het gaat om het gezonder laten eten van pubers en tieners. Vaneman: “Het Ashram College is een relatief kleine school met 350 leerlingen. Als je het hier rendabel kunt maken, is het invoeren van Fruit today ook heel interessant voor een grote school in Alphen. Maar hetzelfde kan een groenteman in Groningen ook doen!”

Betekent dit dan dat de leerlingen geen tosti’s meer kunnen kopen? Dat is niet het geval. “Het Ashram wil niet dat alle kinderen naar de supermarkt in de buurt gaan. Daarom blijven ze op school ook andere etenswaren verkopen. Maar we willen helpen om de pubers de omslag te maken. We bieden hen een strippenkaart aan, waarmee ze voor heel weinig geld een stuik fruit of een bak salade kunnen halen. Zo nemen ze ook wat gezonds tot zich.” Brouwer licht toe: “Ik ben heel benieuwd of we ervoor kunnen zorgen, dat leerlingen het structureel af kunnen nemen. De stempelkaarten zijn bedoeld om te voorkomen, dat kinderen geld meekrijgen van hun ouders, waar ze dan andere dingen mee gaan kopen.”

Het belang van gezond eten staat buiten kijf, vult Vaneman aan. Zeker in deze dure tijd. “Met de huidige crisis zoeken veel huishoudens naar manieren om goedkoper te eten. En dan wordt eerder eten gekocht dat het langst houdbaar is. Juist dat eten zit vol met vet, suiker en zout, wat leidt tot overgewicht.” Vaneman besluit: “De gezondheid van de kinderen gaat ons aan. Het is mijn uitdaging om zoiets voor elkaar te krijgen. Het is fijn om met iets goeds bezig te zijn. Ik wil de kinderen triggeren om meer fruit te eten.” Ondertussen verdringen de Ashram-leerlingen zich voor het aangeboden fruit van Fruit today. Vaneman en Brouwer kijken tevreden toe: “We maken van het Ashram de fruitigste school van Nederland.”