Actie voor slachtoffers aardbeving in Syrië door Rotary Roelofarendsveen

Nieuws
Hulp is nodig voor de slachtoffers in Turkije en Syrië.
Hulp is nodig voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. (Foto: Archief Rodi Media/aangeleverd)

ROELOFARENDSVEEN - Na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië is er door veel organisaties noodhulp opgezet. In de praktijk blijkt de hulp bestemd voor Syrië echter niet verder te komen dan het Syrische rebellengebied. De Syrische slachtoffers in de regio’s waar de regering van Assad het voor het zeggen heeft, blijven nagenoeg verstoten van hulp. Reden voor Rotary Roelofarendsveen om een door hier woonachtige Syriërs opgezette noodhulplijn actief te ondersteunen. 

De hulp komt volgens Rotary Roelofarendsveen niet verder dan het rebellengebied. “Enerzijds omdat de grenzen potdicht zitten, anderzijds omdat het regime van Assad elke vorm van hulp saboteert. De enige manier om de enorme nood van deze mensen effectief te verlichten is via het netwerk van Syrische vluchtelingen in Nederland”, zo stelt de organisatie.

In contact

“Een aantal van onze clubleden staat al geruime tijd in nauw contact met Syrische vluchtelingen in ons netwerk” vertelt Suzan van Klink, voorzitter van Rotaryclub Roelofarendsveen. “Via hen hoorden we dat slachtoffers in de regio Aleppo, Hama en Jableh helemaal niets meer hebben en op geen enkele manier ondersteund worden. Alle reden voor ons om onze hulp aan te bieden.”

Nijpend

De situatie in de genoemde gebieden noemt Rotary nijpend. “Van bijna iedere familie zijn mensen vermist of overleden. Ook materieel zijn ze alles kwijt; ze hebben geen geld meer en geen onderdak. Ze overnachten in dunne tentjes, die ze met kacheltjes proberen te verwarmen, als ze aan diesel kunnen komen. Het wrange is dat er in het directe achterland voldoende eerste levensmiddelen aanwezig zijn, maar van hulp van overheidswege is geen sprake. Syriërs leven in een rampgebied, en ook al tien jaar in een oorlogsgebied. De mensen zijn het meest geholpen met geld zodat ze zelf eten en diesel voor de kachels kunnen kopen, en, als de eerste nood geledigd is, kunnen werken aan de wederopbouw van hun huizen”, stelt ze.

‘Maar ook voor het herbouwen van huizen’

Inzamelingsactie

Van Klink vervolgt: “Binnen ons netwerk kennen wij een aantal Syrische vluchtelingen die een financiële noodhulplijn hebben opgezet en een inzamelingsactie zijn begonnen. Via hun netwerk komt het ingezamelde geld direct terecht bij de slachtoffers in de regio Aleppo, Hama en Jableh. Als Rotary hebben we dit initiatief omarmt. We ondersteunen door er ruchtbaarheid aan te geven en door de financiële afhandeling via onze stichting te laten verlopen. Iedereen die doneert is ervan verzekerd dat het geld goed besteed wordt. Omdat we een ANBI-status hebben, is een donatie voor zzp’ers en ondernemers ook fiscaal aftrekbaar.”

Sponsoracties

Rotaryclub Roelofarendsveen gaat verder nog een aantal sponsoracties op touw zetten ten behoeve van dit goede doel. Van Klink: “Op 6 mei houden we samen met Wij Presenteert een kennisquiz in Hal 60. Tijdens die avond gaan we dozen wijn verkopen: de opbrengsten daarvan komen geheel ten goede aan Syrië. Maar daar blijft het niet bij. De Syrische slachtoffers van de aardbeving en de oorlog zijn gebaat bij langdurige hulp. Niet alleen voor de eerste levensbehoefte, maar ook voor het herbouwen van huizen. We zullen daarom meerdere acties organiseren en de Syrische gemeenschap blijvend ondersteunen. Maar eerst wil ik een oproep doen aan iedereen die wat missen kan om nu al een donatie te doen. Iedere gift is welkom en maakt een verschil voor de Syrische slachtoffers.”

Wil je de Syrische slachtoffers ondersteunen dan kan dat door een gift over te maken

op NL84 RABO 0352 4132 20 t.n.v. St. Community Service Rotary o.v.v. hulp aan Syrië.