Schoppen de grond in bij Tuinen van Boskoop

Nieuws
Tuinen van Boskoop gaat van start, dus steken de deelnemers de schoppen in de grond. Links projectleider Peter Mathot, naast hem kwartiermaker Han de Jager.
Tuinen van Boskoop gaat van start, dus steken de deelnemers de schoppen in de grond. Links projectleider Peter Mathot, naast hem kwartiermaker Han de Jager. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Hoe gaat het met de Tuinen van Boskoop? Het is even stil geweest rond het toekomstige visitekaartje van het kwekersdorp, maar achter de schermen is hard gewerkt. En al zijn er nog ‘hordes’ te nemen, het bezoekerspark gaat er komen, verzekert projectleider Peter Mathot. Afgelopen vrijdag gingen de schoppen de grond in.

Morvenna Goudkade 

Vrijdagmiddag verzamelen deelnemers zich op een van de kavels aan het Reijerskoop in Boskoop. Hier wordt met elkaar de aftrap gehouden van Tuinen van Boskoop. In Boskoop-Oost komt op vier hectare voormalige boomkwekerijgrond een openbaar toegankelijk park met allerlei voorzieningen. Hier kun je straks wandelen, varen, spelen en genieten van heel veel planten. Er komt horeca, er zijn bijen en imkers, er is kunst en tuinontwerp, er zijn plantencollecties. 

‘Bij Tuinen van Boskoop ben ik kwartiermaker’ Han de Jager

“De lichten staan op groen”, zegt Peter Mathot, projectleider. “Wel gaat het langer duren dan gehoopt voordat het park klaar zal zijn. Dat wordt nu eerste kwartaal 2025. Er zijn nog enkele hordes.” Mathot vertelt dat het bestemmingsplan in december unaniem is goedgekeurd door de Alphense gemeenteraad. Daarna gold tot 1 februari een bezwaarprocedure en daar is door bewoners van de Proeftuin, bij de Valkenburgerlaan, gebruik van gemaakt. “Jammer, maar dat is nu eenmaal een burgerrecht. Het geeft wel een forse vertraging.” 

Het betreft bezwaar tegen de ontwikkeling van twee woningen in het plangebied, legt hij uit. “Die zijn nodig om het plan te financieren. Het beroep dient bij de Raad van State, die kijkt niet naar de inhoud van het plan, maar beoordeelt of procedures zorgvuldig zijn gevolgd.” Ondanks het beroep kan wel gestart worden met de aanleg van het park, zegt Mathot. “We beginnen binnenkort met grondwerk, drainage en beschoeiing en aanleg van voetgangersbruggen.” 

Nieuw gezicht bij Tuinen van Boskoop is oud-wethouder Han de Jager. “Ik ben kwartiermaker”, vertelt De Jager. “Mijn rol is adviseur en intermediair naar het collectief van gebruikers, dus alle partijen die deel gaan uitmaken van Tuinen van Boskoop. Ik zie mooie kansen voor het park en daarom heb ik ja gezegd toen ik werd benaderd.” 

Boskoper De Jager is een bekende voor de deelnemers aan de aftrap. Dat zijn vertegenwoordigers van het Boomkwekerijmuseum, Boskoop Creatief, Sortimentstuin Harry van de Laar, Stichting Rondvaarten en Promotie Boskoop en VVV, Imkervereniging Groene Hart en Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). Desiree Niesing onthult dat zij de horeca bij Tuinen van Boskoop gaat verzorgen, naast haar horecabedrijf op de Proeftuin van Holland aan het Rijneveld. De OntwerpAcademie hoort ook bij de deelnemers, maar is verhinderd. 

Met het hele gezelschap wordt koers gezet naar een veldje waar de schoppen de grond in mogen. Eensgezind worden de mouwen opgestroopt. De Sortimentstuin heeft een driekoppige afvaardiging: Dick Nieuwesteeg, Stef Groenleer en René Groenendijk zijn van de partij. Helma van der Louw is ook fanatiek aan het scheppen, namens de KVBC. “Wij gaan hier een tiental plantencollecties laten zien, zoals hortensia’s”, vertelt Van der Louw. “En we gaan veldkeuringen houden.” Jan Moerbeek vertelt dat VVV Boskoop gaat verhuizen naar het park en dat daar ook de ligplaatsen van de rondvaartboten komen. De imkervereniging krijgt ook een eigen plek, aldus Rolf en Annet Künneke. “Daar zijn we heel blij mee, want die hebben we nu niet. We zien dit echt als een kans om elkaar te versterken. Wij gaan hier bijenkasten neerzetten en de kwekers bijenvriendelijke planten. Mooi als educatieproject. En natuurlijk gaan we ook honing verkopen.”