Aubade voor jubilerende orgelman: ‘Bedankt Koos!’

Nieuws
Orgelman Koos Meulkens (69) werd zaterdag in het zonnetje gezet, vanwege zijn 40-jarige jubileum in Alphen.
Orgelman Koos Meulkens (69) werd zaterdag in het zonnetje gezet, vanwege zijn 40-jarige jubileum in Alphen. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Draaiorgels die ‘lang zal hij leven’ spelen, een enorm spandoek met zijn portret en heel veel felicitaties: het jubileum van orgelman Koos Meulkens (69) ging niet onopgemerkt voorbij. Al 40 jaar staat hij met zijn orgel in Alphen en dat werd zaterdag gevierd.

Morvenna Goudkade 

Rond het middaguur is het zover. Eerst is de jubilerende orgelman feestelijk ontvangen op het Rijnplein, waar een levensgroot portret van hem is opgehangen. Koos krijgt koffie met gebak op zijn vaste stek, Plein62. Ook krijgt hij mooie woorden, felicitaties en een cadeaucheque van 250 euro. “Ik ben er stil van”, glundert Meulkens, te midden van winkeliers en horeca en geflankeerd door zoon Dennis. Zijn andere zoon Edwin is er niet, maar ‘die komt later’, vertelt Dennis. Inderdaad komt Edwin iets later het Rijnplein opgereden, met een hele orgelclub. Totaal vijf orgels doen mee met de verrassing. Het winkelend publiek in Alphen kan het ook niet missen: een complete orgelinvasie. Koos is helemaal perplex en wordt toegezongen door de omstanders, terwijl de orgels ‘lang zal hij leven’ spelen. 

‘We zijn heel blij met Koos’

Winkelier Ramon Hagen, van SD Creations, vertelt dat alles in het grootste geheim is voorbereid. “Een van de zoons van Koos ontdekte dat het nu precies 40 jaar geleden is dat zijn vader begon. Zij hebben alle orgels geregeld. Als centrumondernemers willen wij natuurlijk niet achterblijven. We zijn allemaal heel blij met Koos.” 

‘Hij brengt sfeer en muzikaliteit’

Centrummanager Marc Krimpenfort vertelt dat vanuit de VOC, Stichting Verenigde Ondernemingen Centrum Alphen aan den Rijn, veel animo bestond om Koos te bedanken. “Hij brengt sfeer en muzikaliteit in ons centrum. We willen hem eens goed in het zonnetje zetten.” Dat lukt, want Koos wordt massaal bedankt en gefeliciteerd. Evelien uit Alphen is er met haar moeder en met haar dochter Fayenne (6). Die heeft net wat in het orgelbakje gedaan, zoals altijd. De moeder van Evelien vertelt dat zij zelf ook altijd met haar eigen moeder in het centrum kwam, tot haar overlijden. “Ze zat dan wel in een rolstoel, maar ze wilde altijd even naar Koos. Na haar overlijden kwam Koos naar me toe. ‘Moeders is er niet meer?’ Grote arm om me heen. Zo’n lieve man.” Haar moeder liet haar beloven dat ze Koos trouw zou blijven. “Ze zei me: zorg dat je geld meeneemt en doe dan wat in het bakje, namens mij.”

Het zijn mooie verhalen, want Koos betekent veel voor veel mensen. Dat geldt ook voor zussen Riet de Graaf en Ria Tuit. “We kennen hem al 40 jaar. Leuk dat zijn jubileum zo wordt gevierd. Koos is zo bekend in Alphen. Wij kennen hem en hij kent ons. Hij is heel sociaal.” Ze gaan even foto’s maken bij het spandoek met portret van Koos. Eerst Riet erop, dan Ria. “Leuk toch? Als herinnering.” 

De jubilaris haalt zelf ook herinneringen op. Aan hoe het 40 jaar geleden begon. “De marktkooplieden hebben destijds vergunning voor mij aangevraagd. Ze wilden me graag erbij hebben. Mooi hè?” Hij was als kind al gek van draaiorgels, vertelt Meulkens. “Vanaf mijn tiende liep ik zaterdag mee met de orgelman.” Zijn inspiratiebron van toen, Pieter van der Erf, is ook aanwezig. Zelf had Koos ook iemand die met hem meeliep: Henk, maar liefst 35 jaar lang vaste metgezel in Alphen. Henk had een beperking, maar het orgel was zijn lust en zijn leven. Op het plein intussen, houdt de centrummanager de boel in de gaten, de stadsbus is in aantocht. “We staan met alle orgels wel een beetje in de weg.” De bus komt het plein op, maar geen stress: de chauffeur wil eerst Koos feliciteren. “Leuk dit”, zegt Krimpenfort. “Ook de buschauffeurs kennen hem al heel lang.”

Orgelman Koos Meulkens (69), tussen zonen Edwin (li) en Dennis, tijdens de orgelaubade.