Ajax wint internationaal U12 Young Talent Tournament

Nieuws
Het winnende team van Ajax.
Het winnende team van Ajax. (Foto: Rob Langerak)

Alphen - De toevoeging van een Europees toernooi met jonge voetbaltalenten is voor de organisatie van het ARC-Heitingatoernooi een gouden greep gebleken. Er kwam woensdag en donderdag veel publiek op af en dat zag mooie potjes voetbal van vier Nederlandse ploegen; Ajax, AZ, Feyenoord en PSV, en vier Belgische ploegen; Club Brugge, Racing Genk, Royal Antwerp en Standard Luik. Duitsland was met Bayer 04 Leverkusen, Borussia Mönchenggladbach en Borussia Dortmund vertegenwoordigd. De jeugd van Aberdeen FC en Rangers FC (Schotland), FL Benfica (Portugal), Hammarby IF (Zweden) en Inter Milan (Italië) hadden eveneens in het Van der Valk Hotel geslapen om mee te doen aan het tweedaagse toernooi, dat eigenlijk al voor de jubileumeditie op het programma stond.

Door: Rob Langerak

“Dat geldt nog niet voor ons, want wij zijn vanmorgen pas uit België vertrokken” zegt de trainer van Royal Antwerp. “Dat was goed te doen en mijn jongens hebber er goesting in.” Zijn ploeg verliest de eerste wedstrijd tegen AZ nipt met 4-3, maar wint later in de middag wel het tweede duel met de Alkmaarders met 1-2. Beide ploegen plaatsen zich voor de finalerondes op donderdag. Daarin eindigen de Nederlanders uiteindelijk als vierde en de Belgen als vijfde.

Ajax weet ongeslagen de finaleronde te halen, terwijl Feyenoord en PSV zich allebei als tweede in de poule eveneens weten te plaatsen. Wanneer een Schotse fan haar team met een megafoon aanmoedigt, herkennen oudere toeschouwers plotseling Simon Tahamata. De inmiddels 66-jarige Molukker speelde in het verleden voor zowel Ajax en Feyenoord als voor verschillende Belgische clubs. Hij is nu actief bij de jeugd van Ajax en heeft ook zijn eigen ‘Soccer Academy’.

Jonge fans maken liever selfíes met de oud-profs John Heitinga (nu trainer van Ajax 1) en Dirk Kuijt (bekend van o.a. Feyenoord en Liverpool) die allebei naar de verrichtingen van hun zoons komen kijken. Zij delen – net zoals scheidsrechters Kevin Blom en Allard Lindhout – ook volop handtekeningen uit. De arbitrage, die verder bestaat uit een aantal vrijwilligers van ARC, heeft alle wedstrijden prima in de hand. Het gaat er op alle velden sportief aan toe, al vindt de trainer van Benfica wel dat een wedstrijd te vroeg wordt afgefloten. De scheidsrechter van dienst wijst hem er netjes op dat de Portugezen iets te laat aanwezig waren en hij zich heeft te houden aan de centrale tijdregistratie. Een Belgische begeleider die zich beklaagt over een dubieuze beslissing, biedt een dag later zijn excuses aan en zegt dat hij even emotioneel was.

De finaleronde op Hemelvaartsdag biedt opnieuw volop vermaak. PSV en Feyenoord spelen met 1-1 gelijk en de spannende strafschoppenserie wordt in het voordeel van de Eindhovenaren beslist. AZ verliest met 4-3 van Leverkussen en wordt vierde. In een zinderende finale tegen Inter Milan komt Ajax tweemaal terug van een achterstand. Vlak voor tijd valt de beslissende 3-2, die uitgerekend gemaakt wordt door de 11-jarige aanvoerder Lennox Heitinga, de zoon van de naamgever van het Alphense toernooi. “Dit is een scenario wat je vooraf niet kan verzinnen” roepen toernooivoorzitter Stephan Swerissen en vader John Heitinga bijna in koor. “Een heel mooie afsluiting van deze eerste editie als John de beker aan zijn zoon mag uitreiken” laat Swerissen weten. 

Trainer Rik Verhage is ook supertrots op zijn team. “Die Italianen zijn bijna allemaal een kop groter dan mijn jongens, maar dankzij goed samenspel en onze fitheid konden wij in de tweede helft toeslaan.” Hij vertelt dat hij met de jonge Ajacieden elk jaar aan ongeveer tien toernooien meedoet en voor de zevende keer in een finale staat. “Wij werken er elke dag hard aan om de dromen van de jongens waar te maken.”