‘Ik ben op zoek naar de oude verhalen van ons huis’

Nieuws
Wendy Brandt toont een foto van 'het huis met de magnolia' in vervlogen tijden. Ze komt graag in contact met mensen die meer weten over de historie van het pand.
Wendy Brandt toont een foto van 'het huis met de magnolia' in vervlogen tijden. Ze komt graag in contact met mensen die meer weten over de historie van het pand. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Vorig jaar kwam ze in Boskoop wonen met haar gezin, in een karakteristiek monumentaal pand aan Zijde 17 in de dorpskern. En werd ze gegrepen door de historie van het huis: wat is de geschiedenis, wat zijn de verhalen, wat heeft zich afgespeeld? Wendy Brandt (50) plaatste een oproep op Facebook en kreeg heel veel reacties.

Morvenna Goudkade 

Of het hele plaatje nu duidelijk is? “Nee, dat niet”, zegt Wendy. “Door de oproep heb ik wel contacten gelegd en wat oude foto’s ontvangen, maar er zijn nog heel veel vragen.” Met man en drie kinderen woont ze in ‘het huis met de magnolia’, naast het oude raadhuis in Boskoop. “In oktober 2021 hebben we de sleutel gekregen”, vertelt Wendy. “We hebben zo’n vijf maanden besteed aan het opknappen en restaureren. We vinden de oude stijlkenmerken heel mooi, dus die willen we behouden. We wonen er heel erg naar ons zin.”

‘De magnolia schijnt geplant te zijn door Beatrix’

In het dagelijks leven is Wendy zzp’er in de zorg, ze werkt momenteel veel in het Futurahuis in Boskoop en daarnaast op andere plekken, zoals hospice en thuiszorg. In Boskoop is ze inmiddels goed gewend. “Ik heb laatst mijn verjaardag gevierd op het dorp.” Ze is vaak verhuisd in haar leven, zo blijkt. Dat begon al in haar jeugd. “Mijn vader was beroepsmilitair en door zijn werk hebben we op allerlei plekken gewoond. Ik ben geboren in Leiden, maar heb als kind ook op Curaçao gewoond.” Met haar eigen gezin woonde ze in Zoetermeer, maar waren op zoek naar een andere plek. “We hebben van alles bekeken in de regio. Ik was niet echt bekend met Boskoop, maar het huis aan de Zijde sprak ons erg aan. Er moest wel veel gebeuren en dat hebben we deels zelf gedaan, deels laten doen.” 

In de maanden dat ze bij het huis aan het klussen waren, werden ze vaak aangesproken, blikt Wendy terug. “Ons huis schijnt een ‘gezicht’ van Boskoop te zijn. Het betekent veel voor veel mensen. Als we in de voortuin bezig waren, kwamen mensen ons vertellen dat ze de magnolia hadden onderhouden in de tijd dat het huis leegstond. Heel bijzonder. En de magnolia schijnt geplant te zijn door prinses – of koningin - Beatrix.” Ze raakte steeds meer in de ban van de historie van het huis, vertelt Wendy. “Die historie wil ik terugbrengen, ook op foto’s. Ik wil oude foto’s op canvas afdrukken en ophangen in het huis. Ook ben ik heel benieuwd naar verhalen. Daarom heb ik een oproep geplaatst bij Boskoop Toen en Nu. Ik kreeg heel veel reacties, mensen vonden het heel leuk dat ik zoveel belangstelling heb voor het huis.” Wendy vertelt dat toen ze de woning kochten er eigenlijk niets bekend was over de geschiedenis ervan. 

‘Waren er hier onderduikers?’

“Het zou uit 1935 zijn, maar daar zijn de meningen over verdeeld. We horen ook 1900. Er zou een kwekerij achter het woonhuis zijn geweest, met rododendrons. De familie Vuijk van Nes heeft er vroeger gewoond. Wij hebben inmiddels contact met enkele kleindochters van de familie, naar aanleiding van de oproep. Zij hebben ons oude foto’s van het huis gemaild.” Ze wil nog meer weten, zegt ze. “Het is een pand met een verhaal, maar wat is het verhaal? Zo ontdekten wij een ruimte helemaal boven in het huis, verborgen achter een luik. Hebben daar tijdens de oorlog misschien onderduikers gezeten? Ik ben heel nieuwsgierig.” Of ze ook in de krant een oproep mag doen? Want ze is op zoek naar mensen met informatie. Over het huis en over de geschiedenis. “De kleindochters van Vuijk van Nes komen binnenkort op de thee. Ik ben heel benieuwd wat zij kunnen vertellen.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 424