‘Samen best mogelijke oplossing voor opvang vluchtelingen vinden’

Nieuws
De gemeente wil inwoners tijdens verschillende informatieavonden informeren over de opvang van Oekraïners.
De gemeente wil inwoners tijdens verschillende informatieavonden informeren over de opvang van Oekraïners. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN - De gemeente wil inwoners tijdens verschillende informatieavonden informeren over de opvang van Oekraïners. “Om uw zorgen te horen, naar u te luisteren en ook ons standpunt uit te leggen, zijn wij met u in gesprek tijdens verschillende informatieavonden die wij organiseren in de verschillende kernen.”

“Het zijn moeilijke tijden. De oorlog in Oekraïne duurt voort en dat heeft ook grote gevolgen voor ons land. Al lange tijd vangen wij Oekraïners op in onze gemeente. De grootste groep wordt opgevangen aan de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Dit gebouw wordt aan het einde van het jaar gesloopt voor nieuwbouw van woningen voor starters, gezinnen en ouderen.?Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe woonplek voor de mensen uit Oekraïne”, aldus de gemeente Alphen aan den Rijn.

“Daarnaast vraagt het Rijk ons om dit jaar nog meer vluchtelingen op te vangen; mensen die huis en haard hebben moeten achterlaten en recht hebben op een veilige plek.”

“Die zoektocht naar woonplekken is niet makkelijk. Er zijn in onze gemeente nog weinig plekken of gebouwen vrij of geschikt voor extra huisvesting. Ook dringt de tijd; over iets meer dan zes maanden moeten er 220 vervangende plekken beschikbaar zijn. Wij zoeken zelf en hebben ook aan u gevraagd of u suggesties heeft voor geschikte plekken. U heeft veel suggesties aangedragen waar een aantal geschikte opties uit zijn voortgekomen. Die zijn we nu verder aan het onderzoeken.”

Betrokkenheid

“Om uw zorgen te horen, naar u te luisteren en ook ons standpunt uit te leggen, zijn wij met u in gesprek tijdens verschillende informatieavonden die wij organiseren in de verschillende kernen. Wij waarderen het dat u uw betrokkenheid bij deze opgave laat zien door in grote getalen bij deze avonden aanwezig te zijn. Want dat is wat wij graag willen: in gesprek zijn met u. We zien in onze gemeente dat op sommige plekken wordt geprotesteerd met omgekeerde vlaggen en spandoeken. Dat is uiteraard ieders goed recht. We nodigen u daarnaast ook van harte uit om met ons in gesprek te blijven, zodat we samen de best mogelijke oplossing kunnen vinden voor deze grote opgave waar wij allemaal voor aan de lat staan.”

Afgelopen week werd in het gemeentehuis een bijeenkomst gehouden over de opvanglocaties. Vandaag, woensdag 7 juni, is er een informatieavond in Hazerswoude-Dorp.