Zomerdienst aan het Meer viert eerste lustrum met gospeleditie

Nieuws
 Geloof, hoop en liefde op de Zomerdienst aan het Meer.
Geloof, hoop en liefde op de Zomerdienst aan het Meer. (Foto: Rob Langerak)

Alphen - De gezamenlijke kerken uit Alphen en omgeving vierden zondag voor de vijfde keer hun Zomerdienst aan het Meer. Wie op het terrein van het Zomerspektakel niet vrolijk werd van het mooie weer, werd dat zeker van de swingende zang van het ZA-EL Gospelkoor en de blijde boodschap die werd uitgedragen. In het verleden werd dit altijd gedaan door voorgangers uit de deelnemende kerken, maar dit jaar is gekozen voor de jonge presentator Morris Lilipaly (18),waarmee de organisatie een jonger publiek wil bereiken en Judith Bouma, voorganger van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen.


 Alphenaar Jochem van Oers was destijds, als lid van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeerderbrug, een van de initiatiefnemers. “Samen met drie vrienden, speelde ik al enige tijd met het idee om samen met andere kerkgenootschappen ergens een gezamenlijk open luchtdienst te organiseren. Dat moest niet alleen laagdrempelig worden, maar we hadden ook een grote ruimte en een podium nodig. In onze zoektocht kwamen wij terecht bij het Zomerspektakel en gelukkig vond het bestuur daarvan het een mooie aanvulling op het feest voor alle Alphenaren. ”Van Oers vertelt dat voor de eerste editie in 2017 was gerekend op de medewerking van 4 kerken, maar dat er na de eerste verkennende gesprekken meteen al 10 aansloten. Dit is inmiddels uitgegroeid naar een evenement, waaraan 18 kerken en bijna honderd vrijwilligers aan meedoen. “Uiteraard zijn er verschillen tussen de deelnemende kerken, maar wij gaan vooral uit van de overeenkomsten. Daarbij staan de christelijke waarden als geloof, hoop en liefde centraal. Uit onderzoek blijkt, dat die boodschap iedereen aanspreekt, want 30% van de bezoekers is niet kerkelijk. Dat zorgt voor veel motivatie, maar het is beslist niet onze bedoeling om die groep te bekeren. Wij willen wel de liefde uitdragen, maar niemand iets opdringen.” Bezoekers die er behoefte aan hebben, kunnen tijdens de Zomerdienst wel vragen terecht bij medewerkers die herkenbaar zijn door T-shirts met de tekst ‘Ask me”.

 De vrijwilligers zijn zondag al vroeg in touw. Lege glazen en ander afval van het feest op zaterdag wordt opgeruimd en duizenden klapstoeltjes worden neergezet. Om 10.30 uur kan de gospeleditie dan beginnen. Van Oers: “Dit staat al twee jaar op ons verlanglijstje, omdat dit ook buiten de kerken een bekend genre is en dankzij een tv-programma van de EO alleen maar populairder is geworden. Het gospelkoor ZA-EL zorgt niet alleen voor extra feestelijkheid, maar het sluit ook aan bij het slavernijverleden. Onze werktitel dit jaar is ‘Break every chain’. Dat is niet alleen een verwijzing naar de slavernij, maar ook naar mensen die op dit moment om welke reden dan ook vastzitten.” De organisatie zou graag gevangenen uit de Alphense P.I. toelaten op het evenemententerrein, maar dat is praktisch niet mogelijk. Wel was gevangenispredikant Judith Bouma aangetrokken om het thema (geestelijke) vrijheid in gevangenschap te spreken. Helaas is zij op het laatste moment verhinderd, maar dominee Judith Bouma van de Adventskerk is eenwaardige vervangster. De gedetineerden worden echter niet vergeten, want van de opbrengst van collecte worden muziekinstrumenten aangeschaft, die de gevangenen tijdens de kerkdienstenkunnen gebruiken. Samen met het gospelkoor, maakt ook de jonge Alphense rapper Marcion van Harskamp (Divine) zijn opwachting. In het begin van zijn puberteit dreigde het met hem even verkeerd te gaan. Als hij door de politie gesnapt wordt, besluit hij een ander pad op te gaan. Rappen is voor hem nu alsof hij een brief aan God schrijft. Voorganger Shelton Telesford uit Almere had in zijn preek vervolgens een mooie boodschap over Gods goedheid. Een Alphens echtpaar, dat liever niet met hun naam in de krant komt, geniet volop. “Wij zijn niet zo gelovig, maar zijn meegevraagd. Gelukkig is het allemaal niet zo zwaar en een beetje liefde kan in deze tijd geen kwaad.”