Voetbalreünie: ‘Bijkletsen, veel lachen én voetballen’

Nieuws
Like van Beek (li) en Chloë de Roo bereiden zich voor op de grote voetbalreünie van het damesvoetbal bij Bernardus.
Like van Beek (li) en Chloë de Roo bereiden zich voor op de grote voetbalreünie van het damesvoetbal bij Bernardus. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE – Damesvoetbal? Superpopulair, zo bewees ook de belangstelling voor de UEFA Women’s Champions League, in Eindhoven afgelopen zaterdag. Daar werden de speelsters van FC Barcelona kampioen. Bij Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk zijn ze ook gek van vrouwenvoetbal en daarom is er zondag 11 juni een grote reünie, met speelsters en oud-speelsters van de afgelopen 43 jaar.

Morvenna Goudkade

Het vrouwenvoetbal zit al tijden in de lift. Alle clubs in de regio hebben enthousiaste vrouwelijke leden, van Floreant in Boskoop tot ARC in Alphen, van piepjonge voetbalsters in jeugdteams tot talentvolle speelsters in competitieteams en wat oudere speelsters in recreatieteams. Ook bij Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk staat het damesvoetbal flink op de kaart. Al 43 jaar lang. Tijd voor een feestje, vinden Like van Beek (65) en Chloë de Roo (19) van de organisatie. 

‘Ik vind het spelletje heel leuk en ook de gezelligheid met de meiden’

“In 1980 zijn we begonnen op de club”, blikt Van Beek terug, zelf oud-speelster en medeoprichter van het damesvoetbal bij Bernardus. “Waarom we juist nu een reünie organiseren? Toen we 40 jaar bestonden was het coronatijd en om nu weer te wachten tot 2025? We bestaan nu 43 jaar en we hebben er zin in.” Bernardus was een van de eerste clubs met vrouwenvoetbal, vertelt Van Beek. “Net als bijvoorbeeld Alphia in Alphen, Kickers in Leimuiden en Iduna, nu TAVV, in Ter Aar.” Chloë de Roo heeft dat allemaal niet meegemaakt: de 19-jarige speelt sinds zes jaar bij Bernardus, momenteel in Dames 2, en geeft training aan jonge voetbalsters tot 11 jaar. In groep 8 kwam ze in aanraking met schoolvoetbal en ging met een aantal klasgenootjes voetballen bij Bernardus. “We zitten nog steeds met alle meiden van toen in de Dames 2”, vertelt De Roo. Ze speelt competitie en komt dan een hoop teams uit de regio tegen. “Bijvoorbeeld EMM’21 in Roelofarendsveen, BSC’68 in Benthuizen en Hazerswoudse Boys in Hazerswoude-Dorp.”

Waarom voetbal? “Ik vind het spelletje erg leuk en ook de gezelligheid met de meiden. Na de training of de wedstrijd is het bij ons héél gezellig, haha.” Van Beek en de Roo zitten met nog zes voetballiefhebsters in de organisatie van de reünie. Dat wordt een hele happening. “Er hebben zich al zo’n 175 meiden en dames aangemeld, in leeftijden van 16 tot 65”, vertelt Van Beek. “Ze komen overal vandaan, van Deventer tot Maastricht. Van de speelsters van het eerste uur tot de speelsters van nu. Leuk dat veel moeders van meiden die nu voetballen ook komen, die hebben zelf ook hier gespeeld.” Dat wordt beaamd door De Roo. “De teamleden van de Dames 1 en 2 komen allemaal. En ook een hoop moeders.” De reünie komende zondag is bedoeld om gezellig bij te kletsen, herinneringen op te halen en ‘veel samen te lachen, als vanouds’, zo vertellen de organisatoren. Al wordt er uiteraard ook gevoetbald. “We houden wedstrijdjes van 12 minuten, 5 tegen 5. Zo’n 75 dames gaan het veld op.” 

Wat kunnen de deelnemers verder nog verwachten? “Oranje cocktails”, roept De Roo, verwijzend naar de clubkleuren oranje/wit. “Een grote reüniequiz”, meldt Van Beek. Wie dan denkt aan geijkte vragen als: in welk jaar werd de competitie gewonnen? Dat is niet zo. Van Beek geeft voorbeelden “Een van de vragen is: wie raakte er altijd haar beha’s kwijt in de kleedkamer? En een andere vraag: wie kwam er in de rust achter dat haar verkering uit was?” Intrigerende vragen, is het wel goed afgelopen allemaal? “Nou, die speelster met de verkering is daar nogal laconiek mee omgegaan. Ze heeft gewoon de tweede helft gespeeld. De wedstrijd ging voor, haha.”