Voedselbank Alphen blij met nieuwe stek

Nieuws
Voorzitter Dirk van Kampen: ‘De voordelen van één gezamenlijke locatie voor opslag en verdeling van voedsel zijn groot.'
Voorzitter Dirk van Kampen: ‘De voordelen van één gezamenlijke locatie voor opslag en verdeling van voedsel zijn groot.' (Foto: Marieke Roggeveen)

Alphen aan den Rijn – Op zaterdag 3 juni werd het nieuwe pand van de Voedselbank Alphen aan den Rijn en Omstreken officieel geopend. Het nieuwbouwpand is gelegen aan de Parelstraat 4 en biedt plaats aan de Voedselbank Alphen aan den Rijn e.o. en het aangrenzende Buurthuis Mozaïek. Beide panden zijn te bereiken via een gezamenlijke ingang.

Marieke Roggeveen

In oktober 2023 is het tien jaar geleden dat in Alphen aan den Rijn de Voedselbank Alphen aan den Rijn e.o. is opgericht. Door het verstrekken van wekelijkse voedselpakketten op twee uitdeellocaties (in Alphen en in Boskoop), ondersteunt de Voedselbank momenteel ruim 270 gezinnen die (tijdelijk) niet in staat zijn zichzelf financieel te redden. De producten voor deze pakketten haalt de Voedselbank op bij vaste leveranciers en groothandels, met wie zij samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast worden er regelmatig supermarktacties georganiseerd en ontvangt de Voedselbank producten vanuit particuliere initiatieven. 

‘De Voedselbank ondersteunt momenteel ruim 270 gezinnen’

Uitdeeldagen

“Behalve uit Alphen en Boskoop komen onze klanten uit Hazerswoude, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen en Zwammerdam”, vult voorzitter Dirk van Kampen aan, “op donderdag zijn de uitdeeldagen in Alphen en Boskoop. Op woensdag bezorgen wij pakketten bij enkele klanten die slecht ter been zijn en geen mogelijkheid hebben om de pakketten zelf op te halen, en op donderdagavond komen er nog een paar klanten die absoluut niet overdag kunnen komen... Weet je? Het kan iedereen overkomen. 

Onze klanten bestaan grofweg uit drie groepen: mensen die niet goed functioneren in de maatschappij en moeite hebben met financiën en het invullen van formulieren, mensen die buiten hun schuld niet meer kunnen werken en/of voor zichzelf kunnen zorgen, en mensen die bijvoorbeeld door een scheiding of na een ongeluk tijdelijk in de problemen zijn geraakt. Bij de screening kijken wij altijd naar: wat is het inkomen, en wat blijft hiervan na aftrek van vaste lasten en eventuele schulden over voor eten? Als dit te weinig is, dan komt iemand in aanmerking voor de Voedselbank.”

Dikke jassen

Vorig jaar was de bouw van het nieuwe pand al zover gevorderd dat de Voedselbank eind september het magazijn en de uitdeelruimte in gebruik kon nemen, zodat het magazijn in Ter Aar al naar de nieuwe locatie aan de Parelstraat kon verhuizen. “Hier waren wij heel blij mee”, verklaart Dirk, 

‘Vanuit onze nieuwe locatie kunnen wij alle groei aan’  

“de voordelen van één gezamenlijke locatie voor opslag en verdeling van voedsel zijn groot. Denk bijvoorbeeld aan: minder transportbewegingen, dus ook minder brandstofverbruik, minder sjouwwerk door veelal oudere vrijwilligers en de mogelijkheid voor één op één gesprekken met klanten. Het is gewoon veel praktischer, al hebben wij wel een tijdje in de kou gezeten en de boodschappen met dikke jassen aan uitgedeeld. Maar dit woog niet op tegen de voordelen.”

Groei

Hoewel nog niet alles helemaal af is, is het nieuwe pand van de Voedselbank op zaterdag 3 juni officieel geopend. Dirk: “Wij willen nog een fietsenstalling en zonwering plaatsen en wij willen ook de uitdeelruimte nog wat gezelliger maken.” “Natuurlijk zou het ideaal zijn als de Voedselbank over een jaar niet meer nodig is”, besluit Dirk, “maar dit is helaas niet realistisch. In 2022 was het klantenbestand met 40% gestegen vanwege de fors gestegen energieprijzen en de duurder geworden boodschappen. Dit is nu gestabiliseerd. Maar mocht het aantal klanten weer stijgen: zolang de aanvoer voldoende is, kunnen wij vanuit onze nieuwe locatie alle groei aan.”