Doek valt na 26 edities van de Minirun voor bewoners van Swetterhage

Hazerswoude - Voor de laatste keer reed zondag een stoet van 100 Mini’s met bewoners van zorginstelling Swetterhage in Zoeterwoude door de regio. Ondanks de inspanningen van de organisatoren Walter van Hartevelt en Eric de Wijngaert is het niet gelukt om nog langer motorbegeleiding te krijgen van de verkeerspolitie. Het management heeft besloten om dit jaar en mogelijk ook de komende jaren geen ondersteuning meer te bieden. Zelfs bemiddeling van de Zoeterwoudse burgemeester Fred van Trigt mocht niet baten, omdat de politie simpelweg kampt met personeelstekorten.
Door: Rob Langerak
Als vrijwilliger bij Swetterhage krijgt Van Hartevelt in 1994 het idee om een rondrit mét en vóór bewoners van deze instelling te gaan rijden. Geen truckrun met vrachtwagens zoals bij andere instellingen vaak gebeurt. Als Minirijder lag de beslissing om een rit met dit Engelse autootje te gaan rijden meer voor de hand. Na enige voorbereiding nodigt hij in 1996 Minirijders uit het hele land uit om de verstandelijk beperkte bewoners van Swetterhage mee te nemen voor een rit door de omgeving. Elke Minirijder moet hierbij minimaal één bewoner meenemen. Bij deze eerste editie doen 80 classic Mini’s mee uit het hele land. Later zijn ook de nieuw BMW Mini’s welkom en op het hoogtepunt doen er – onder begeleiding van de motorpolitie – soms wel 150 auto’s mee aan de rit door de regio.
Meestal wordt er halverwege de rit onderweg gepauzeerd en zijn er, dankzij sponsoring, uitjes naar onder andere Avifauna of naar een parkeerplaats in Rijpwetering, waar dankzij Henk Zonderop (organisator van het sprietlopen in die plaats) artiesten optreden. De bekendste is waarschijnlijk Arne Jansen, die zijn hit ‘Meisjes met rode haren’ zingt terwijl hij achterop een motor van een vrijwilliger over de parkeerplaats tuft. Sinds een aantal jaren treedt de Brabantse zanger Wil de Brouwer geheel belangeloos op en wordt zijn Nederlandstalige repertoire uit volle borst meegezongen. Ook dit jaar is hij er weer bij, al gaat het bij deze laatste Minirun net even anders.
“Na 28 jaar is het mooi geweest.”
Er is geen tussenstop en door het ontbreken van de politiebegeleiding is de rit flink ingekort, waardoor Alphen en Kaag en Braassem niet meer worden aangedaan. Als alle bewoners een plekje in een auto hebben gevonden, vertrekken de Mini’s in colonne richting Hazerswoude-Dorp om daarna via de Gemeneweg naar Hazerswoude-Rijndijk te gaan. Het gemis aan politiemotoren doet zich meteen gelden. Zonder die begeleiding moeten de bestuurders zich nu immers netjes aan de verkeersregels houden en gewoon stoppen als de verkeerslichten op rood springen en ander verkeer op rotondes voorrang heeft. Daardoor komen de auto’s in plukjes over de Rijndijk als zij richting Leiden gaan.
Om toch als groep weer naar het eindpunt bij Swetterhage rijden, verzamelen de deelnemers zich bij de Papeweg (parallel aan de Burg. Detmersweg) om daar te wachten tot iedereen weer is aangesloten.
Bij aankomst laten de vier chauffeurs uit het Belgische Tielt nog even weten volop te hebben genoten van de rit, voordat zij weer aan hun terugweg van 225 kilometer beginnen. De meeste andere deelnemers gaan nog even naar het afscheidsfeest in de zaal van het zorgcentrum, waarnaar zanger Wil de Brouwer in verband met de aangekondigde regen op het laatste moment is verhuisd. Daar worden Walter van Hartevelt en zijn rechterhand Eric de Wijngaert met cadeaus nog even in het zonnetje gezet
“Na 28 jaar is het mooi geweest” zegt Van Hartevelt. “Toch ga ik kijken of er vanaf 2024 iets anders te organiseren is. Jullie horen dus nog van ons” zegt hij bij het afscheid, waarbij hij iedereen bedankt die de Minirun de afgelopen jaren tot een succes heeft gemaakt.