Stadsorganist tot Ridder benoemd: ‘Tomeloze inzet’

Nieuws
Burgemeester Liesbeth Spies heeft zojuist de koninklijke onderscheiding opgespeld bij Simon Stelling.
Burgemeester Liesbeth Spies heeft zojuist de koninklijke onderscheiding opgespeld bij Simon Stelling. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN - Een orgelconcert waarbij je mag lachen, stampen en polonaise lopen? Voor stadsorganist Simon Stelling (66) heel gewoon. De Alphenaar wil jong en oud laagdrempelig kennis laten maken met het orgelspel. Afgelopen zaterdag, na een familieorgelconcert, werd hij verrast met een koninklijke onderscheiding. Voor zijn tomeloze inzet voor orgelmuziek.

Door Morvenna Goudkade 

Het is zaterdag tropisch warm, maar de Alphense Adventskerk zit helemaal vol. Het is Open Monumentendag en Nationale Orgeldag en daarom is er een gratis gezinsvoorstelling met Simon Stelling op het beroemde Steinmeyer-orgel. Daar komen veel mensen op af, waaronder opa’s en oma’s met kleinkinderen en jonge gezinnen. De verslaggeefster zit ook in de kerk, naast een heuse orgelliefhebber, zo blijkt. “Ik ben gek op dat orgel”, zegt Wim Zuidam uit Alphen. “Ik kom hier altijd als Simon speelt. Op zondag is hij hier de vaste organist en ik ga ook naar zijn lunchconcerten.”

‘Er is iemand die iets wil zeggen’

Op het programma zaterdag: Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. Een muzikaal verhaal met een heleboel dieren, gespeeld, verteld en uitgebeeld door Simon Stelling en diverse acteurs. Een van hen is saxofonist Aubrey Snell die zich nu ontpopt als woeste leeuw, tot groot plezier van de kinderen. Theo de With krijgt de lachers op zijn hand als circusdirecteur en Hesther de With maakt een onvergetelijke start als fietsende schildpad. De toon is gezet. Vervolgens gaat het drie kwartier los met het orgel, een bonte verzameling dieren en een heuse polonaise van de kinderen door de kerk. Nog eenmaal klinkt een groot applaus en dan is het concert afgelopen. De aanwezigen hebben genoten, net als 1.300 schoolkinderen tijdens uitvoeringen in de dagen ervoor. Maar het nog niet voorbij: Maaike Lilipaly van Vrienden van de Adventskerk vraagt of iedereen even wil blijven zitten, want ‘er is iemand die iets wil zeggen’. Het blijkt de Alphense burgemeester Liesbeth Spies, in chique jurk mét ambtsketen. 

Simon Stelling raakt zichtbaar een beetje in verwarring. “Toen ik Liesbeth zag in haar burgemeestersjurk, toen dacht ik wel even: wat is dat nou?”, vertelt de organist na afloop. De burgemeester houdt een opsomming van de verdiensten van de organist. Die ook nog dirigent is van Kamerkoor Cantabile in Alphen en Min Ghesellen in Nieuwkoop én muziekpedagoog. De staat van dienst van Stelling blijkt indrukwekkend. “Je bent een bevlogen pleitbezorger van de orgelmuziek”, zegt Spies. Dat Stelling zich ook nog enorm heeft ingespannen voor restauratie van het jubilerende Steinmeyer-orgel, maakt het extra bijzonder. De Alphenaar bespeelt het beroemde orgel al bijna 50 jaar. “Mede dankzij jou staat dit orgel midden in het culturele leven”, vindt Spies. 

De burgemeester memoreert dat Stelling eerder een prestigieuze Franse medaille ontving voor zijn bijdrage aan de orgelcultuur en ook ereburger is van Alphen. Daar komt nu een onderscheiding bij, want Spies vertelt de organist dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de kerk gaat luid gejuich op. Stelling lijkt een beetje perplex. “Hij wist helemaal van niks”, zegt echtgenote Marianne later. “Dat er veel familie in de kerk zat, doet bij Simon geen alarmbellen rinkelen. Tijdens zo’n concert gaat hij volledig op in de muziek.” De gedecoreerde zelf is best aangedaan door het plechtige moment en de ovatie. Hij omhelst de burgemeester. Weer bijgekomen wil hij graag een dankwoord spreken. “Ik wil iedereen bedanken. En een oproep doen, want ons koor Cantabile heeft dringend leden nodig. We hebben vacatures voor alt, tenor en bas. Dus zegt het voort. En kom vooral nog eens terug.”

Dan zijn er felicitaties, hapjes en drankjes. Orgelfan Wim Zuidam heeft genoten: “Ik vond het weer geweldig.”

Simon Steling tijdens zijn dankwoord, met burgemeester en famiieleden en met het beroemde Steinmeyer-orgel.