Verkiezing: wat is het mooiste huis van Boskoop?

Nieuws
Eric Stolwijk bij een van de genomineerde panden: Huize Winnetou aan het Laag-Boskoop.
Eric Stolwijk bij een van de genomineerde panden: Huize Winnetou aan het Laag-Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Wat is het mooiste huis van Boskoop? Daar kunnen inwoners van het kwekersdorp zich nog tot en met zondag over uitspreken. Tijdens de verkiezing is een online stembureau geopend op Facebook en daar wordt druk gestemd. Het Mooiste Huis is een initiatief van Eric Stolwijk (60) van Historische Vereniging Boskoop (HVB).

Door Morvenna Goudkade 

Waarom deze verkiezing? Uit liefde voor de geschiedenis van Boskoop, vertelt Eric Stolwijk. “Ik wil Boskopers meenemen in de historie van ons dorp, maar dan heel laagdrempelig. Die historie is overal, je fietst erlangs, je ziet het vanaf de weg. Boskoop heeft prachtige panden staan.”

‘Historie is overal, je fietst erlangs, je ziet het vanaf de weg’

De Boskoper, enthousiast en actief lid van de HVB, bedacht de verkiezing omdat hij zelf enorm kan genieten van al het moois langs de weg. “Karakteristieke woningen uit het begin van de vorige eeuw, zo rond 1905-1912. In die tijd werd er door Boskoopse handelaren veel geld verdiend en dus fraaie huizen gebouwd.”

Hij koos zelf zestien panden uit, waarop gestemd kan worden. “Natuurlijk is dat niet het complete aanbod en daarom krijg ik ook berichten van mensen die ook nog huizen willen nomineren. Dat vind ik leuk, dan gaat het leven.”

‘Levende geschiedenis, daar gaat het om’

Dat levend maken van geschiedenis, daar gaat het om, vindt Stolwijk. “Historie is veel meer dan droge feiten. Historie is een feest der herkenning. En dan vooral in je eigen dorp.”

De panden die hij heeft genomineerd staan op de Facebookpagina Stembureau Historische Vereniging Boskoop. Panden aan het Reijerskoop, de Rozenlaan, de Burgemeester Colijnstraat, het Laag Boskoop, de Zijde en de Biezen.

Daar wordt ook gereageerd op genomineerde woonhuizen, zoals Huize Winnetou aan het Laag Boskoop. Het pand, ook wel bekend als het Pippi Langkous-huis, werd gebouwd tussen 1914 en 1916. Het is een rijksmonument, een parel uit het tijdperk van art nouveau, gecombineerd met chaletstijl. 

Hier woonde vroeger een onderwijzer die gek was op de boeken van Karl May, met Old Shatterhand en Winnetou en daarom kreeg het huis de naam Winnetou. De tegenwoordige bewoners, fotografe Peet Hiddink en haar man, laten weten het heel bijzonder te vinden om in het huis te ‘mogen wonen’. “Wij voelen ons niet de bezitter, maar meer de behoeder en beheerder.”

‘Wij voelen ons de behoeder en beheerder, niet de bezitter’

Deelnemers aan de verkiezing Mooiste Huis van Boskoop melden online ‘altijd al verliefd te zijn’ op het pand. En heel graag eens een kijkje te willen nemen. Zij krijgen daarvoor binnenkort gelegenheid, want fotografe Hiddink doet mee aan atelierroute Schone van Boskoop en exposeert fotowerk in haar huis. “Natuurlijk gooi ik niet mijn hele huis open, maar bezoekers aan de expositie krijgen wel een indruk van dit prachtige pand, waar wij zelf ook nog steeds enorm van genieten.” Eric Stolwijk hoopt intussen op nog flink wat vuurwerk in het online stembureau. “Mensen kunnen nog stemmen tot zondagavond 22.00 uur. Maandag maak ik de winnaar bekend.” 

Stemmen kan via de facebookpagina ‘Stembureau Historische Vereniging Boskoop’.