Bijzonder kinderjurkje terug in Boskoop

Nieuws
Een deel van het kinderjurkje, gemaakt van de Nederlandse vlag.
Een deel van het kinderjurkje, gemaakt van de Nederlandse vlag. (Foto: Historische Vereniging Boskoop)

BOSKOOP - In de nieuwe Paktijd, tijdschrift van de Historische Vereniging Boskoop, aandacht voor een bijzondere aanwinst voor de historische vereniging: een kinderjurkje, gemaakt van de Nederlandse vlag en gedragen tijdens de bevrijdingsfeesten in de zomer van 1945.

Redacteur Henk Stellaart beschrijft hoe hij in juli van dit jaar bezoek kreeg in het Boomkwekerijmuseum. Uit de Overijsselse gemeente Twenterand kwam Elly Straver-Verbakel op bezoek in haar geboortedorp Boskoop. 

Ze bracht het jurkje mee dat zij had gedragen tijdens de bevrijding. Als bewijs gaf ze een foto waarop zij als klein blond meisje te zien is met twee tantes. Zij draagt het bewuste jurkje. Net zo bijzonder is een ander jurkje dat Stellaart beschrijft. Dat is een jurkje gemaakt van parachutestof. De stof is afkomstig van wapendroppings in de Middelburgsepolder. Uiteraard ook van dit jurkje een foto.

In Paktijd nummer 106 staat ook een groot verhaal over de eerste kleurenfoto’s die in Boskoop zijn gemaakt. In het Drents Archief zijn twaalf kleurenfoto’s opgedoken die in 1911 zijn gemaakt, slechts vier jaar na de vroegst bekende Nederlandse kleurenfoto. In Sprekend Verleden een interview met John Bontje. Zoon van de slager uit de Bootstraat, vijftig jaar getrouwd met Ineke en een half leven lang werkzaam geweest in de boomkwekerij. En nu vooral bezig met zijn grote passie: schilderen. “Kunst is de rode draad in mijn leven. Hier kan ik alles in kwijt”, aldus Bontje. Gerk Kooy interviewde hem.

In Paktijd 106 bovendien een nieuwe rubriek: Boskoops Eeuwelingen. Een reeks verhalen over Boskoopse bedrijven die honderd jaar of ouder zijn. In de eerste aflevering het familiebedrijf Joh. Stolwijk & Zonen aan het Rijneveld. Daar is de vierde generatie toegetreden. Nieuws is er over de toverlantaarn van boekhandelaar A.J. Mathot, beschreven in het nummer van juni. Die toverlantaarn is gevonden.

Elly Straver-Verbakel draagt een jurkje, gemaakt van de Nederlandse vlag, tijdens de bevrijding.