Volop vermaak tijdens straattheaterfestival De Uitkaik en kermisweek

Nieuws
John Hoogenboom als levend standbeeld... Hoe doet hij dit?
John Hoogenboom als levend standbeeld... Hoe doet hij dit? (Foto: Rob Langerak)

Roelofarendsveen - Muziek, artiesten, circusacts en aanbiedingen van lokale winkeliers maakten straatfestival De Uitkaik in Roelofarendsveen weer ouderwets gezellig. Naast het genieten is het ook altijd een feest van het ontmoeten van bekenden, om daarmee op straat of een van de terrasjes een praatje te maken. 

Door Rob Langerak

Helaas werkte niet iedereen mee om het gezellig te houden, want de toegang naar de invalidenparkeerplaats bij het gemeentehuis werd geblokkeerd door veel daar geparkeerde fietsen. Gelukkig is dat het enige minpuntje, want de organisatie van WIJ Presenteert, Winkelhart Roelofarendsveen en het Oranjecomité Juliana hebben voor jong en oud weer een gevarieerd programma samengesteld op het Noordeinde en het Noordplein. Op deze laatste locatie worden de bezoekers afwisselend muzikaal vermaakt met bekende meezingers van het kleurrijk uitgedoste koor FF Anders en gezellige deuntjes door de Aarebeieplukkers in de muziektent.

Paarden en pony’s

Wie even doorloopt kan op het parkeerterrein genieten van luchtacrobatiek en de demonstraties van de jeugdige leden van Voltige Vereniging Baboeschka. “Leuker dan in de bak bij de Ripse Ruiters” vindt een van de meisjes. Een begeleidster licht toe dat dit normaal op paarden wordt gedaan, maar dat daarvoor een ondergrond met zand nodig is. Verderop zijn de paarden wel aanwezig. Op het terrein achter de slager staan veel kleintjes in de rij om een rondje op een pony te maken. De 7-jarige Philine is daar net afgestapt en vertelt trots dat zij op het grootste en liefste paard heeft gereden. “Ik zit niet op paardrijden, maar heb in de vakantie en in een park wel eerder op een paard gezeten.” 

‘Gisteren heeft hij nog een prijs gewonnen’

Samen met haar moeder en oma loopt ze naar een afgebakend stukje waar haar broertje zich vermaakt op een kleiner speelgoedexemplaar. Tieners kunnen bij De Driemaster een wedstrijdje ‘luchtfietsen’ en laten zien wie in korte tijd de meeste keren over de kop gaat.

Levend standbeeld

Op zijn vaste stekkie op het Noordeinde vinden de bezoekers hun dorpsgenoot John Hoogenboom (71), die elk jaar weer een nieuwe creatie als levend standbeeld bedenkt, Ditmaal is hij als Indiaan het ‘Te Grote Opperhoofd’ te bewonderen. “Weer erg leuk. Het is ook voor mij elk jaar weer een verrassing wat mijn broertje verzint” zegt zijn 88-jarige zus El die vanuit haar rolstoel de tijd neemt om zijn act te bekijken. “Het is ooit begonnen bij het amateurtoneel, maar inmiddels doet hij overal mee aan wedstrijden. Gisteren heeft hij in Sliedrecht nog een prijs gewonnen.”

Circusacts

Op het Noordplein geeft straatveger Schrott een ludiek lesje in het verzamelen van afval en bij het gemeentehuis zingen de in oranje gestoken Ringvaartzangers zeemansliederen en ander Hollands repertoire. Aan de voet van watertoren De Tulp, kunnen kinderen zich creatief uitleven en proberen de circusacts van het Leidse jeugdcircus Miloco na te doen. De 9-jarige Ivy heeft daar geen moeite mee. “Ik ben heel lenig en heb yoga gedaan. Dat heb ik geleerd van Tik Tok en daar maak ik nu ook zelf filmpjes voor, maar deze luchtacrobatiek zou ik wel vaker willen doen.”

Kermisweek

Na de Uitkaik blijft het ook de rest van de week nog lang gezellig in het dorp, want het straatfestival is ook het startschot van de kermisweek met veel andere activiteiten. De kermis zelf is vanaf donderdag tot en met zondag te vinden op de parkeerplaats van EMM’21. Bij de voetbalclub eindigen vrijdag ook de ballonnenoptocht (ochtend), de wandelspeurtocht (middag) en de lampionnenoptocht (avond). Op zaterdagmiddag zijn er bij EMM’21 wedstrijden tonknuppelen en tobbetje steken en wordt ‘s avonds het vuurwerkspektakel gehouden. 

‘Het startschot van de kermisweek’

Hoogtepunt van de feestweek zijn echter het jeugdbloemencorso op zaterdagmorgen en de feesten in de plaatselijke kroegen. De doorzetters kunnen zondagmorgen meedoen aan de ontnuchteringswandeltocht.

Ze kan zo bij het circus!