Bakken op braderie: wedstrijd lekkerste appeltaart

Nieuws
Het organisatieteam van de Boskoopse Braderie: vlnr Thomas Koetsier, Richard van Loon, Mike Verweij en Arjan van Schaik. Dit jaar is er voor het eerst een grote bakwedstrijd.
Het organisatieteam van de Boskoopse Braderie: vlnr Thomas Koetsier, Richard van Loon, Mike Verweij en Arjan van Schaik. Dit jaar is er voor het eerst een grote bakwedstrijd. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De Boskoopse Braderie staat weer op losbarsten. Op het Gouweplein is het nu nog een kale boel, maar vrijdag 22 en zaterdag 23 september kan je daar over de hoofden lopen. Net als andere jaren zijn er kramen, artiesten en attracties, maar dit jaar is er ook nog iets anders: een grote openbare appeltaartenbakwedstrijd. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Door Morvenna Goudkade 

Boskoop heeft een geschiedenis met appelbomen en zelfs een eigen appel: de Schone van Boskoop. Zelfgebakken appeltaart is een mooie traditie en daarom nu een wedstrijd. Wie bakt de allerlekkerste? En wie heeft stalen zenuwen, want bij het bakken kijkt het halve dorp over je schouders mee. “We hebben al een aantal aanmeldingen. De komende dagen verwacht ik er nog meer”, zegt coördinator Mike Verweij, van de braderieorganisatie. Samen met winkeliers Arjan van Schaik en Thomas Koetsier en horecaondernemer Richard van Loon, bedacht hij het appeltaartfestijn. 

‘Voorproeven bij de buurvrouw’

Van Schaik, van Windhorst Techniek, levert de benodigdheden voor de ‘bakboulevard’: werktafels, ovens, water en stroom. Op het plein voor zijn zaak, wordt straks alles ingericht voor de publieke bakwedstrijd. De aanmeldingen voor de wedstrijd komen terecht bij Thomas Koetsier, van de gelijknamige schoenenwinkel. Richard van Loon van Eeterij Het Keldertje zet zijn expertise als horecaondernemer en chefkok in bij de jury. 

‘Alle appeltaarten beoordelen’

“Wij zullen alle appeltaarten beoordelen”, zegt Van Loon, die meldt dat hij over een topteam kan beschikken. In de jury zitten namelijk ook bakker Ko van Daalen, bekend van Brood&Ko, en ervaren thuisbakster Corrina Stolk. Allemaal horen ze hoe mensen er al mee bezig zijn. “Verhalen in de winkel over de appeltaart van hun moeder”, vertelt Van Schaik. “Ook was er een klant die vertelde dat hij moest voorproeven bij de buurvrouw.” 

De 43e editie van de Boskoopse Braderie wordt vrijdagmiddag om 14.00 uur feestelijk geopend. Oud-oprichter Willem Kruiswijk spreekt dan een openingswoord. Na een middagje slenteren langs de kraampjes, attracties en straatacts, is iedereen welkom bij de muzikale vrijdagmiddagborrel. Boskoopse talenten Niels, Willemijn, Norbert en Miranda zullen de borrel opluisteren met hun muziek. Eten en drinken is er ook op het plein: van Surinaams en Chinees tot patat en hamburgers. En er is een grote bar.

Mike Verweij meldt dat de kinder-kleedjesmarkt op beide dagen in de Barendstraat wordt gehouden en dat er zaterdag vanaf 10.00 uur een show is van brandweer en politie. Dezelfde brandweer heeft geholpen met het ophangen van de vele braderievlaggen in het dorp. “We hebben tijdens de braderie zang en dans en heel veel muziek, zoals de bekende boerenkapellen: vrijdagavond de Blaaskaken, zaterdag de Baggerbeugels. Ook hebben we vrijdagavond coverband Van Eigen Bodem en zaterdag de Havenzangers en Marco de Hollander.” 

Er wordt geginnegapt over het idee om de ‘langste polonaise ooit’ nog even over te doen. De Hollander, volkszanger uit Ter Aar, verbrak op 10 september het oude record door ruim 1.200 mensen in polonaise te laten bewegen. “Als je ziet hoeveel mensen op de braderie afkomen, moet dat aantal hier ook wel lukken, haha.”

Het is de komende dagen flink aanpoten voor de organisatoren, die tijdens de braderie gehuld zijn in nieuwe zwarte outfits. Stijlvol, maar is het niet erg stemmig? “Maakt niet uit, zwart kleedt af”, vindt Van Loon. De foto moet helaas zonder appeltaart, wel wordt nog gauw een oven naar buiten gesleept. Koetsier zwaait met een staafmixer. De rest pakt pollepels. “Benieuwd hoe het hier vrijdag en zaterdag uitziet. We hopen op goed weer.”