Snelheidsmeter beloont goed weggedrag

Nieuws
De Safety-safe is een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont.
De Safety-safe is een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

ALPHEN - Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont, die staat sinds woensdag 20 september in de Molenstraat in Zwammerdam. De ‘Safety-safe’ wordt binnenkort ook in Koudekerk aan den Rijn en Boskoop verwacht.

“De Safety-safe beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een spaarpot te stoppen. Het totaalbedrag besteedt de buurt aan een zelfgekozen doel: vergroening in de straat”, aldus de gemeente Alphen. “De Molenstraat is een 30-km weg, maar weggebruikers rijden er regelmatig te hard. Bewoners en de gemeente willen daar graag wat aan doen. Daarom start de gemeente Alphen aan den Rijn samen met bewoners het Safety-safe project, naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad.”

“De Safety-safe zorgt gemiddeld voor 25 procent minder hardrijders. Voor zo’n mooi resultaat gaan we natuurlijk ook in Zwammerdam. De Safety-safe wordt binnenkort ook in Koudekerk aan den Rijn en Boskoop verwacht.”

“Iedere bestuurder die zich aan de snelheidslimiet houdt en langs de snelheidsmeter komt, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct te zien op het bord. De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het gespaarde bedrag bekendgemaakt. De bewoners mochten stemmen op hun favoriete spaardoel. Zij kozen ervoor om het gespaarde bedrag uit te geven aan vergroening voor in de straat. De Safety-safe was eerder al succesvol in andere Nederlandse en Belgische gemeenten.” Op www.safety-safe.nl staat meer informatie.