Proeverijen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen

Nieuws
Wil jij proeven hoe het eten inde Middeleeuwen smaakte?
Wil jij proeven hoe het eten inde Middeleeuwen smaakte? (Foto: Archeon)

Alphen - Pierre Wind is beide dagen in de weer met (insecten)hapjes uit de prehistorie en Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk. Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn. Proef de oervis in kuil bij de jager-verzamelaars en bak je eigen appel op een stok bij de eerste boeren. 

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeins brood) met moretum (Romeinse kruidenkaas) en Romeinse poffertjes.

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het minderbroederklooster! Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is dat het eten er duur uitziet als dat het lekker smaakt! Ga langs bij de middeleeuwse bakker voor een lekkernij of geniet van een boekweitpannenkoekje van de imker.

Proeverijkaart

Met de proeverijkaart kun je kun je de culinaire hapjes uit de prehistorie, de Romeinse tijd en middeleeuwen zelf proeven! De proeverijkaart is bij de entree verkrijgbaar en nieuw is dat je eigen recepten kunt verzamelen in je eigen receptenboek! Dit kost 1,- euro extra. 

Wanneer

De proeverijdagen zijn op 23 september en 24 september in het Archeon, Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn. Kijk voor meer nieuws over het Archeon op: www.archeon.nl.